Windschermen voor de motor

Iedere motorrijder heeft wel eens nagedacht over het bevestigen van een windscherm. Ik heb een CB750F een oldtimer die qua windbescherming vergelijkbaar is met een naked bike.

Een windscherm beschermt je tegen de wind, vliegen en regen. Een hoger windscherm geeft meer bescherming. De hellingshoek van het windscherm speelt ook een grote rol.

Omdat ik woon werk rij wilde ik wat comfortabeler op de snelweg kunnen rijden. Ik heb verschillende windschermen geprobeerd en vertel je in dit artikel wat je qua windbescherming kunt verwachten met verschillende varianten.

Windscherm of geen windscherm?

Een windscherm is aan de ene kant heel prettig. Je kunt langer op de motor rijden en hebt minder last van wind, ongedierte en komt minder vermoeid aan. Toch zijn er ook nadelen. Je moet je schermpje schoonmaken en je motor ziet er beduidend minder goed uit.

Een windscherm merk je voornamelijk op de snelweg. Iedere motor heeft een bepaalde maximum snelheid waarop het nog prettig is om op de motor te rijden. Voor iedere rijder is dit ook anders. Bij mij ging de snelheid waarmee ik comfortabel kon rijden van 80km/h naar 110km/h. Harder rijden is uiteraard nog steeds prima maar dan merk ik de wind wel.

Een hoger windscherm geeft je meer bescherming. Na een aantal testjes met verschillende formaten ben ik voor een redelijk kleine fly screen gegaan. De grotere windschermen zorgen er echter voor dat er meer wind over je heen geduwd wordt. een schermpje wat tussen een fly screen en een volwaardig windscherm in zit werkte naar mijn mening niet echt lekker. Je krijgt dan de turbulente lucht precies op je helm wat erg vermoeiend is.

Voordelen windscherm

Met een windscherm zit er minder druk op je lichaam. Je wordt veel minder naar achter gedrukt, hoeft minder voorover te leunen en je rit wordt comfortabeler.

Bij regen of een zwerm vliegen heb je minder problemen. Een groot deel wordt namelijk van je weggeblazen in plaats van opgevangen door jou.

Je houd het rijden langer vol doordat je rechter op kunt zitten, minder je spieren hoeft in te spannen en minder druk op je lichaam hebt.

Je kunt wat harder rijden zonder dat je het idee hebt dat je van je motor geblazen wordt.

Snelweg kilometers worden veel comfortabeler. Als je woon werk rijd is investeren in een goed windscherm naar mijn idee een must.

Uit de wind rijden zorgt er voor dat je het in de winter minder snel koud krijgt.

Nadelen windscherm

Een windscherm is vaak vrij lelijk. Zelf moest ik echt wel even slikken toen ik het schermpje gemonteerd had. Inmiddels ben ik er aan gewend.

Je rijd makkelijker te hard. Je hebt niet echt door hoe snel je gaat omdat je een van je snelheidssensaties wegneemt.

Een windscherm moet goed passen en de juiste hoogte hebben. Anders kun je veel last krijgen van turbulente lucht rond je helm.

Je moet je windscherm regelmatig schoonmaken. Net als een autoruit wordt een windscherm smerig. Vooral bij doorzichtige windschermpjes zie je dit heel erg en kijk je constant tegen dode vliegen aan.

Je koelt minder goed af op warme dagen omdat er minder airflow op je lichaam is. Ook doorwaaipakken werken minder goed als je een windscherm hebt.

Juiste windscherm kiezen

Welk windscherm voor jouw specifieke situatie geschikt is is afhankelijk van een hoop factoren. Een windscherm dat voor de een prima is is super hinderlijk voor de ander. Bij het kiezen van je windscherm spelen de volgende zaken een rol:

  • Lengte van de rijder
  • Zithouding
  • Type motor
  • Hellingshoek van het scherm
  • bolling van het scherm
  • breedte van het scherm
  • hoogte van het scherm

Windscherm hoogte

In tegenstelling tot wat veel motorrijders geloven gaat “hoe hoger je windscherm hoe beter de bescherming” maar tot op zekere hoogte op.

Een laag windscherm (of fly screen) beschermt je torso tegen wind. Dit is het windscherm waar ik uiteindelijk voor gekozen heb. Je torso vangt namelijk de meeste wind omdat het het grootste oppervlak is. je armen, schouders en helm zitten nog in de directe wind.

Bij mij werd mijn comfortabele kruissnelheid verhoogd van 80km/h naar ongeveer 110km/h. Het zorgt er dus voor dat je vrij comfortabel op de snelweg kunt rijden.

Ook heeft een laag windscherm als voordeel dat je weinig turbulente lucht rond je helm hebt. Het windscherm is te laag om effect te hebben op je helm, de turbulente lucht zit ergens rond je schouders en heeft op mij geen merkbaar effect.

Een middelhoog windscherm kan makkelijk problemen geven met turbulentie rond je helm. Je windscherm zal dus perfect afgesteld moeten worden om dit te voorkomen.

Je hebt iets meer bescherming omdat meestal je schouders en een deel van je armen ook uit de wind zitten. Je zult de wind vaak nog wel op je helm merken. Het vervelende hiervan is dat je het idee kunt krijgen dat je hoofd naar achter geduwd wordt.

een full size windscherm is de meest comfortabele optie, dat is precies de reden dat tour motoren en adventure motoren vaak een groot windscherm hebben. Over het algemeen heeft een dergelijk windscherm ook bescherming voor je handen en zit je volledig uit de wind.

Toen ik een groot windscherm probeerde kon ik comfortabel 180km/h rijden. Ook reed ik heel gemakkelijk te hard. Je hebt niet echt het idee meer dat je snelheid maakt. Windruis had ik ook geen last van omdat de wind over mijn hoofd geblazen werd.

Windscherm kleur

Kleinere windschermen zijn er in zwart, donker getint of doorzichtige varianten. Welke variant je koopt is afhankelijk van wat je mooi vind. Een zwart schermpje is wat stoerder maar minder praktisch, tijdens inparkeren heb je namelijk een dode hoek.

Een doorzichtig windscherm is prettiger maar heeft als nadeel dat je altijd naar dode vliegen zit te kijken die op je windscherm zitten.

Windscherm afstellen

De juiste hellingshoek van je windscherm is super belangrijk voor de effectiviteit

Een te vlak geplaatst windscherm zorgt er voor dat hij niet effectief is. De wind zal dan gewoon over je schermpje heen gaan.

Een te verticaal gemonteerd windscherm zorgt er voor dat je veel windruis en turbulentie rond je helm krijgt.

Om je hoek goed te krijgen kun je het beste beginnen met de hoek van je voorvork aanhouden. Maak een testrit waarbij je minimaal 5 minuten op de snelweg rijd. Kijk goed of je wel of juist geen windgeruis om je helm hebt. Rij de snelweg in beide richtingen zodat je ook met de wind van een andere richting kan controleren. Doet je windscherm onvoldoende? Zet deze dan rechter op. Heb je juist teveel turbulentie? Zet dan je windscherm schuiner.

Zelf een windscherm maken

Wil je uitproberen of een windscherm iets voor jou is dan kun je een aantal dingen proberen

  1. Koop een goedkope plastic vuilnisbak. Vuilnisbakken hebben vaak een perfecte vorm om een windscherm van te maken. De goedkopere varianten knip je eenvoudig met een schaar op maat. Begin met een groot windscherm en knip deze steeds kleiner tot je de juiste vorm hebt. Je schroeft het zooitje eenvoudig vast aan de zijkant van je koplamp door 2 gaatjes er in te boren.
  2. Gebruik plexiglas. Je kunt een slijptol gebruiken om plexiglas te snijden. Teken eerst de vorm die je wil hebben. Je kunt met karton eerst een template maken. De bolling kun je creeren met een verf fohn. Leg je plexiglas op iets wat rond is (bijvoorbeeld een prullenbak) Boor gaten en zet je schermpje vast. Je kunt metalen hoekprofielen gebruiken om je scherm vast te zetten.

Windscherm op maat laten maken

Op maat gemaakte windschermen zijn aan de prijs. Je bent makkelijk 300 euro kwijt voor een fatsoenlijk exemplaar. Het voordeel is wel dat het scherm precies past bij jouw motor, zitpositie en lengte.

Op maat gemaakte windschermen zijn vooral geschikt als je een tour motor hebt waar je veel kilometers mee maakt op de snelweg. Je hebt dan een aantal voordelen:

  • Minder windruis
  • Minder herrie
  • Minder wind op je lichaam
  • Kleinere kans op gehoorschade
  • Minder last van regen

Veelgestelde vragen over windschermen op de motor

Hoe veel helpt een windscherm op de motor

Een klein windscherm zorgt er voor dat je ongeveer met 30km/h harder kunt rijden zonder dat je extra wind vangt.

Wat is het beste windscherm

Het beste windscherm is een full size windscherm. Deze zitten tot vlak onder ooghoogte en geven de meeste bescherming.

Hoe hoog moet een windscherm zijn

Een windscherm dat vlak onder ooghoogte zit werkt het best. Je kunt echter ook een schermpje kopen dat slechts enkele centimeters hoger is dan je klokken. Dit zorgt er voor dat de druk van je borst weggaat en scheelt al een hele hoop op de snelweg.

Meer tips zoals deze? Volg ons op instagram

We plaatsen regelmatig tips, tricks en tutorials op instagram, zowel in de stories als in posts. Daarbij kun je meedoen met onze win acties en kun je uiteraard al je motorgerelateerde vragen sturen.