Het kan gebeuren dat je na een rit pijn hebt in je hand, pols, duim of in een of meerdere vingers. Zelf heb ik dit probleem ook gehad. Eerst dacht ik dat het aan mijn houding achter de computer lag of het feit dat ik teveel op mijn telefoon zit, totdat ik mij ging verdiepen in de ergonomie van een motor, voornamelijk het stuur.
Pijn in je handen bij het motorrijden komt meestal van een verkrampte bediening. Een onjuiste stand van je stuur of bediening kan ook een oorzaak zijn. De oplossing is vaak het juist afstellen van de bediening.
In dit artikel bespreken we hoe je je rem, koppeling en stuurhoek zo goed mogelijk instelt. Ook bekijken we de hoogte van het stuur, de hoek van je bediening en de hoeveelheid. afstand die je rem en koppeling hendel moeten hebben. Stel je alles goed in dan is de kans op pijn in je hand of pols veel kleiner. Ook kun je de motor beter bedienen.
Inhoudsopgave
Oorzaken van pijn in je handen bij het motorrijden
Er zijn twee redenen waarom je pijn kunt krijgen aan je handen op de motor. Je bediening staat niet goed of je zit te verkrampt op de motor. De uitwerking van beide is hetzelfde, je gebruikt je spieren niet op een natuurlijke manier en compenseert. Dit heb je vaak zelf niet eens door.

De oplossing voor een slechte ergonomie is eenvoudig, je motor goed afstellen. De oplossing voor verkrampt rijden is wat ingewikkelder.
Motor ergonomie
Bij een auto is het heel logisch dat je je stoel op de juiste afstand van de pedalen zet en het stuur in hoogte en afstand verstelt. Het is het eerste wat mensen doen als ze in een andere auto stappen.

Bij een motor is het net zo belangrijk dat je goed zit. Het is alleen wat ingewikkelder om alles af te stellen omdat er vaak weinig standaard stelmogelijkheden zijn. Daarbij merk je het op een motor veel minder snel wanneer deze slecht is afgesteld. Je kunt per slot van rekening overal bij.
Het doel van het afstellen van je motor is pijnpunten, drukpunten of overstrekkingen en andere onnatuurlijke handelingen te vermijden. Hoewel je momenteel waarschijnlijk prima bij je bediening kunt is het heel onwaarschijnlijk dat de bediening voor jou precies goed staat.
Ontspannen motorrijden
Waar het bij veel motorrijders ook mis gaat is spanning op de motor. Dit kan komen door het gebrek aan ervaring en de bijbehorende angst. Ook een onjuist afgestelde motor kan bijdragen aan spanning op de motor. Het niet goed kunnen bedienen van de motor zorgt voor extra spanning.
Ontspannen motorrijden komt voor een groot deel door ervaring en vertrouwen in je machine. Ervaring is niet in een blogbericht te leren. Vertrouwen in de motor ook niet. Wel lees je hier hoe je je motor zo moet afstellen dat de ergonomie perfect is.
De motor ergonomisch goed afstellen
Voor dit stappenplan is het handig om op je motor te gaan zitten en deze op de middenbok te zetten. Je moet goed bij alle bedieningen kunnen. Heb je geen middenbok dan kun je een padlock stand gebruiken of je voorwiel in een fietsenrek zetten. Zorg er natuurlijk wel voor dat je motor niet kan omvallen.
Verder heb je wat simpele tools nodig. Bij mijn motor zijn alle bedieningen met een platte schroevendraaier, een kruiskop en een 10mm sleuteltje aan te passen. Kijk even hoe je handvaten vast zitten aan je stuur en hoe je stuur vast zit aan je motor. Controleer ook wat je nodig hebt om je koppeling en rem hendel af te stellen.
Stappenplan motor ergonomisch afstellen
- Zet je motor op de middenbok en ga zitten
Zorg dat je zit zoals je normaal ook zit. Zorg dat de motor niet kan omvallen en je stevig zit. Trek ook al je motorkleding aan, dit kan namelijk verschil geven in je houding.
- Basisinstellingen bekijken
Pak je stuur vast en kijk hoe je handen staan ten opzichte van je stuur. Idealiter zou je willen dat je knokkels de lijn van je stuur volgen. Vaak kun je het stuur iets naar voor of achter bewegen om een andere hoek te krijgen.
Als je clip on’s hebt kun je je stuurhoek eenvoudig aanpassen door de clipons los te draaien op het punt waar ze aan je stuur vast zitten. Ga vervolgens op je motor zitten en orienteer de hoek zodanig dat je knokkels in lijn lopen met het stuur. - Controleer de remhendel hoogte
Je remhendel wil je niet te laag hebben. Wat er dan gebeurt is dat iedere keer dat je naar de rem grijpt je automatisch gas geeft. Houd je stuur vast zoals je dat normaal ook zou doen en grijp de remhendel. Idealiter wil je dat je je hand niet omhoog hoeft te kantelen om je rem te pakken. Een heel klein beetje naar beneden mag, maar niet meer dan een halve centimeter.
- Controleer je remhendel afstand
leg je hand op je stuur, pak je remhendel vast en kijk hoe ver deze zit op je vingers. De remhendel zit idealiter onder het laatste scharnierpunt van je wijsvinger (het DIP gewricht). Dat is dus het scharnierpunt tussen het topje van je vinger en het middelste kootje. Controleer als je op de motor zit of je de remhendel goed vast kan pakken zonder dat je je hand hoeft te bewegen op het handvat. Controleer dit ook met verschillende handschoenen die je hebt.
- Controleer koppeling afstand
Je koppeling moet op dezelfde manier afgesteld worden als de rem. Niet te hoog, niet te laag. Meestal is de hoogte hetzelfde als je rem. De afstand van de koppeling kun je niet altijd aanpassen. Wel kun je een beetje extra spanning op de kabel zetten.
Stuur hoogte
Als je teveel naar voor moet leunen op je motor dan zit je waarschijnlijk met je handen te laag. Je krijgt dan last van je polsen omdat er veel druk op staat.


Een laag stuur kan een keuze zijn en is prettig als je een sportievere rijstijl hebt. Het werkt echter vooral goed op hogere snelheden of bij serieus aggressief weggedrag.
Een hoger stuur is over het algemeen comfortabeler. Je zult merken dat er minder gewicht op je polsen staat waardoor je het een stuk langer kunt volhouden op de motor.
Je weet dat je stuur te laag zit als je regelmatig de neiging hebt om met een hand te rijden en je andere arm op de tank laat rusten om wat gewicht van je pols te halen.
De juiste handschoenen uitkiezen
Als je te kleine handschoenen hebt of onvoldoende bewegingsvrijheid in je handschoenen hebt kun je ook last van je handen krijgen. Vooral je duimen of je pink kunnen kramp krijgen als deze in een onnatuurlijke houding zitten


Bij het uitzoeken van handschoenen zorg je er dus altijd voor dat de handschoenen groot genoeg zijn. Je weet dat je handschoenen groot genoeg zijn wanneer je een klein beetje ruimte bij je vingertoppen over hebt. Deze ruimte heb je namelijk nodig om je hand comfortabel over je handvaten te leggen.
Let er op dat de vingers lang genoeg zijn. Als de vingers van je handschoen te kort zijn heb je te weinig bewegingsvrijheid en zul je sneller last van je handen krijgen
Let ook op naden aan de binnenkant van de handschoen. Deze kunnen de bloedstroom in je handen beperken waardoor je vingers bekneld raken in de handschoen.
Dikkere handvaten
Hoe dikker je handvaten hoe comfortabeler de grip om je handvaten. Je hand ligt in een comfortabelere houding. Je kunt dunne handvaten dikker maken met grip puppies. Grip puppies zijn van foam, ze nemen de trilling wat weg maar zorgen er vooral voor dat je hand geen kramp meer krijgt.
Grip puppies zijn voor het comfort van je motor een van de belangrijkste en goedkoopste modificaties die je kunt doen.
Ze kosten op het moment van schrijven 20 euro maar check altijd even de actuele prijs via de link. Omdat het een amerikaans product betreft kun je het het beste kopen op Amazon.