Perfecte Motorjas uitzoeken

Op de motor is het belangrijk om jezelf te beschermen. Het is echter ook belangrijk om er tof uit te zien. Motorrijden doe je natuurlijk niet alleen om van a naar b te komen. Bij je bescherming hoort een goede jas maar waar let je op tijdens het kopen van een jas? hoeveel geld geef je uit voor een goede besherming? Ik heb onlangs mijn eerste motorjas uitgezocht en leg je in dit artikel uit wat je moet weten.

Kijk bij het kiezen van een motorjas in eerste instantie naar de pasvorm en de aanwezige keurmerken. Kijk ook naar het seizoen waar de jas voor bedoeld is en bedenk of dit aansluit bij je behoeften.

Van Ce keurmerken tot verschillende stoffen er is een hoop te leren over motorjassen. Als je geen miskoop wil doen maar een jas wil kopen waar je jaren met veel plezier in kunt rijden dan is het handig om je er even in te verdiepen.

Motorjas kopen voor beginners

Ik neem aan dat je op deze pagina beland bent omdat je nog niet zoveel verstand hebt van motorkleding. Ik zal je even snel op de hoogte brengen van de belangrijkste zaken.

Als je een motorjas koopt zijn er een aantal beschermende factoren. Ten eerste natuurlijk het materiaal. Een motorjas is van slijtvast materiaal gemaakt. Mocht jij dan onderuit gaan dan kun je een flink eind over het asfalt glijden zonder dat je zelf in contact komt met het wegdek.

Hoe slijtvast materiaal is is belangrijk. Als jij bijvoorbeeld in je spijkerbroek op een oprit richting de snelweg onderuit gaat dan heeft het wegdek er slechts enkele meters voor nodig om een gat in je spijkerbroek te slijten. Daarna is je been aan de beurt en dat is bepaald niet prettig.

Daarbij heeft een motorjas ook impact bescherming in de vorm van protectoren. Deze protectoren zitten vaak los in de motorjas geschoven. Je kunt ze dus verwijderen als je de jas gaat gebruiken wanneer je niet op de motor zit.

De impact bescherming zorgt er voor dat als je hard terecht komt de klap verspreid wordt over de impact protector. Daardoor wordt de druk van de klap beter verdeeld en is de ernst van de impact minder.

Stappenplan motorjas kopen

Benodigde tijd: 1 uur

Motorjas kopen

  1. Bepaal welke stijl je het meest aan staat

    Kijk eens naar het verschil tussen race jassen, Tour jassen, urban jassen of klassiekere jassen. Je motorjas moet er goed uit zien zodat je hem met plezier en trots draagt.

  2. Het seizoen van een jas

    Je kunt jassen kopen die meer zomer georiënteerd zijn of jassen die winter georiënteerd zijn. Echte zomerjassen voor 30+ kun je alleen in de zomer dragen. Veel jassen zijn echter geschikt van 10-25 graden of juist van -5 tot +15 graden. Een hoop jassen bereiken dit door uitneembare voeringen te monteren. Als je de voering verwijderd dan kun je in de jas rijden als het warmer wordt.

  3. Het materiaal van je motorjas

    Je zult een keuze moeten maken tussen textiel of leder. Als ik even generaliseer dan kun je stellen dat leren jassen mooier zijn maar textiele jassen praktischer zijn. Een textiele jas is veel waterbestendiger en beschermd je beter tegen de weersinvloeden. Je eerste motorjas is idealiter een textiele motorjas

  4. Veiligheid van de jas

    Europese motorjassen hebben bijna altijd een CE keurmerk. Dit zegt niet zoveel want om op de europese markt verkocht te worden is dit verplicht. Wel kun je kijken naar welke claims er door de fabrikant allemaal gedaan worden op de verpakking en kun je kijken of de jas ruimte heeft voor protectoren.
    Protectoren zijn inzetstukken waarmee je je jas kunt verstevigen. Deze helpen een klap op te vangen als je neer gaat. Niet iedere jas heeft deze protectoren of heeft een mogelijkheid om ze er in te zetten.
    Kijk ook of je je jas kunt vast zetten aan je broek. Zo kan een jas niet omhoog kruipen tijdens een glij partij.

  5. Pasvorm van een jas

    De pasvorm is heel belangrijk, ook voor de veiligheid. Als een jas te groot is kan deze draaien tijdens een val waardoor jij ineens op een stuk ligt wat veel minder bescherming geeft omdat je er normaal niet op hoort te vallen. Denk bijvoorbeeld aan de binnenkant van je arm, normaal maakt dat geen contact tijdens een val maar als je mouw een stuk draait wel.
    Daarnaast zit een jas veel lekkerder als hij de juiste pasvorm heeft. Je hebt maximale bewegingsvrijheid waardoor je je motor beter kunt besturen.
    Tot slot ziet een te grote of te kleine motorjas er ook gewoon niet uit. Je motorjas moet strak zitten maar nergens knellen of spannen. De mouwen moeten lang genoeg zijn en de jas moet bij de schouders goed aansluiten.

Welk materiaal voor je motorjas?

Verschillende materialen hebben verschillende voor en nadelen. De meest voorkomende materialen in motorjassen zijn leer, textiel, Gore-Tex en kevlar.

Leer

Leder is wat luxer materiaal en daardoor vaak iets duurder. In de regel heeft leder betere beschermende eigenschappen dan textiel. Dit komt omdat het materiaal slijtvaster is dan textiel.

Leder is er in veel verschillende kwaliteiten. Let er op bij het kopen dat je buffel of koeien leer hebt dat minimaal 1mm dik is. Race en high end motorjassen hebben vaak zelfs 1.2mm tot 1.4mm dik leder.

Leer ziet er over het algemeen ook wat klassieker uit. Als je dus op een klassieke motor, cruzer of op een retro motor rond rijd wil je waarschijnlijk een lederen motorjas hebben.

Leer is minder geschikt in de regen. Lederen jassen kunnen waterafstotend gemaakt worden door wax of olieen aan te brengen maar over het algemeen zal leer water opnemen. Na een ritje in de regen is je jas dus een stuk zwaarder omdat hij zich volgezogen heeft met vocht.

Leder gaat meer om je lichaam zitten. Het leer gaat zich vormen naar je houding. Een lederen jas moet vrij strak zitten om je lichaam.

Leder is ook minder geschikt in verschillende seizoenen. In de zomer is leder vaak vrij warm. Meestal heeft leder ook weinig tot geen mogelijkheden om ritsen open te zetten in de zomer zodat er wind door je pak waait.

Textiel

Textiel is het meest voorkomend. Het voordeel van het materiaal is dat het vrij goedkoop is en dat het vaak in meerdere seizoenen te dragen is. Textiel motorjassen hebben vaak meerdere lagen die verwijderbaar zijn. Hierdoor kun je van je zomerjas bijvoorbeeld een herfst of voorjaars jas maken.

Textiel is meestal waterafstotend of zelfs waterdicht. Textiel kan dus goed gebruikt worden in de regen. Veel textiele motorjassen hebben ook de mogelijkheid tot het openen van luchtgaten in de jas. Zo kun je in de zomer frisse wind door je motorpak laten waaien.

Textiel wordt door de meeste motorrijders gebruikt die dagelijks de motor als woon werk verkeer gebruiken. De eigenschappen in de regen in combinatie met de diversiteit maakt textiel heel geschikt in heel veel omstandigheden.

Kevlar

Kevlar is een van de stevigste materialen die beschikbaar zijn om motorjassen mee te maken. De meeste motorjassen hebben delen die met kevlar verstevigd zijn maar er zijn ook motorjassen die een buitenkant hebben die volledig van kevlar is.

Kevlar is materiaal dat ook gebruikt wordt in kogelvrije vesten. Het is erg slijtvast maar ook soepel genoeg om kleding van te maken.

Kevlar wordt zelden op zichzelf gebruikt omdat het een duur materiaal is. Normaal worden alleen plekken die slijtvast moeten zijn zoals je schouders, ellenbogen en soms het bovenste gedeelte van je rug met kevlar bekleed. De rest van de jas is dan van een ander materiaal.

Kevlar is van zichzelf niet waterafstotend. Een 100% kevlar motorjas is dus ook niet waterdicht.

Kevlar is erg warm. In de zomer is het dus niet een geweldig materiaal.

Kevlar is eigenlijk een sub set van textiel. Technisch gezien is Kevlar gewoon een textiel soort.

Gore-Tex

Gore tex is materiaal dat ademend is maar wel wind en waterdicht. Zo ga je niet zweten maar zit je toch beschermd tegen de elementen op je motorfiets.

Gore tex is dus wederom een textiel soort maar wel eentje die gigantisch goed is in het afstoten van water.

Protectoren in een motorjas

Motorjas veiligheid bestaat uit twee delen. De jas moet slijtage bestendig zijn maar moet ook een impact dempen. Slijtage is voor het grootste deel afhankelijk van het materiaal. De demping van impact is afhankelijk van de protectoren die aanwezig zijn.

Veiligheidsklasses protectoren

Protectoren zijn inzet stukken die je in je motorjas kunt steken. Naast de valbescherming bieden protectoren ook een extra stuk veiligheid wanneer je motorjas tijdens het glijden over het asfalt toch ineens een gat krijgt. Het is dan altijd beter als er een protector achter zit dan wanneer jij zelf achter dat gat zit.

Protectoren heb je in verschillende veiligheidsclasses. De klasse wordt aangegeven met een CE keurmerk. CE level 1 is het basis keurmerk en CE level 2 wordt enkel gegeven aan protectoren die de hoogste veiligheid bieden.

Geschikte motorjassen voor protectoren

Protectoren kun je alleen in je motorjas steken als je jas hier protector zakken voor heeft. Meestal zet je ze in de schouders, ellenbogen en soms op je rug.

Heeft je jas geen ruimte voor protectoren dan kun je body armor kopen. Dit draag je onder je jas. Het voordeel hier van is dat je een jas kunt dragen over de protectoren heen die geen protector zakken heeft.

Sommige motorjassen komen standaard met protectoren. Meestal zijn dit alleen de schouder en elleboog protectoren en moet je de rug protector los bijbestellen.

Veiligste motorjas

De veiligste motorjas is altijd een motorjas waar je in opvalt, een beetje alsof je een grote markeerstift bent. Een groot gedeelte van de ongelukken gebeurt omdat motorrijders niet opgemerkt worden door automobilisten. Een high vis jas zorgt er voor dat je meer op valt. De kans op een ongeluk wordt hier door kleiner.

Wat materiaal betreft is leder over het algemeen het meest slijtvast. Leder is zelfs zo slijtvast dat het in de motorracerij gebruikt wordt. Een bijkomend voordeel van leer is dat het beter om je lichaam gaat zitten naar mate je er vaker in gereden hebt.

Let er verder bij het kopen van een motorjas op dat een jas die je aan een motorbroek vast kunt maken nog wat veiliger is. Als je valt kan de jas niet omhoog kruipen wanneer deze vast zit aan je broek. Vaak kun je een jas met een rits aan een broek vastmaken.

Seizoen van een motorjas

Net als met een gewone jas heb je verschillende jassen voor verschillende seizoenen. De seizoenen worden meestal opgedeeld in winter, voor en naseizoen (herfst en lente) en zomer.

Het is dus belangrijk om te bepalen in welke seizoenen jij gaat rijden. Als je je motor hobbymatig gebruikt zuil je deze in de winter waarschijnlijk stallen en niet van stal halen. Gebruik je je motor dagelijks en ga je in weer en wind naar je werk op de motor dan heb je meerdere motorjassen nodig of moet je een motorjas kopen die voor meerdere seizoenen geschikt is.

De meeste lederen jassen zijn geschikt voor in de zomer en het voor en naseizoen. Voor hobbymatig rijden zit je dus meestal goed. Er zijn ook winterjassen die voor het naseizoen en de winter geschikt zijn maar deze zijn een stuk zeldzamer dan textiele varianten. In de winter is een lederen motorjas meestal niet de beste optie.

Textiel is er voor alle seizoenen. Textiel is vaak gelaagd. Zo kun je de binnenvoering er in de zomer uit halen en in de herfst weer terugplaatsen. Op die manier heb je eigenlijk twee verschillende jassen in een.

Wil je een echte zomerjas voor boven de 30 graden dan zit je vrijwel altijd aan een textiele jas. Textiel kan wat luchtiger zijn dan leder en textiele motorjassen hebben vaak het voordeel dat ze lucht gaten aan de voorkant hebben die je open kunt zetten.

Een winterjas waar je niet in bevriest als het onder nul wordt is meestal ook een Textiele jas. In de winter kom je vaker vies weer tegen. Een textiele winterjas beschermd je dan veel beter omdat het waterafstotend is.

Pasvorm van een motorjas

Als een jas te groot is kan deze in de wind gaan klapperen. Dit is hinderlijk en zal er voor zorgen dat je een hekel krijgt aan je jas. Een te krappe jas is oncomfortabel waardoor je gespannen op je motor zit.

De juiste pasvorm is dus erg belangrijk Je jas moet aansluiten maar mag niet knellen.

Om de pasvorm te controleren kun je het best op je motor gaan zitten. Neem als het kan dus je motor mee naar de winkel of ga in de winkel op een motor zitten die vergelijkbaar is met de motor die jij hebt of wil gaan kopen. Op de motor moet de jas comfortabel voelen. Hij mag nergens knellen en de mouwen moeten lang genoeg zijn. Je mouwen moeten je polsen bedekken.

Kijk of je je armen goed kunt optillen. Gaat dat niet dan zit je jas waarschijnlijk te strak. Kijk ook of je met gekruiste armen je beide schouders kunt aantikken als je je jas aan hebt.

een lederen motorjas hoort een stuk strakker te zitten dan een textiele motorjas. Textiel dat iets losser zit is prima, leer dat iets losser zit niet.

Meer tips zoals deze? Volg ons op instagram

We plaatsen regelmatig tips, tricks en tutorials op instagram, zowel in de stories als in posts. Daarbij kun je meedoen met onze win acties en kun je uiteraard al je motorgerelateerde vragen sturen. 

windscherm op een Honda cb750

Windschermen voor de motor

Iedere motorrijder heeft wel eens nagedacht over het bevestigen van een windscherm. Ik heb een CB750F een oldtimer die qua windbescherming vergelijkbaar is met een

Lees verder »