Motorkleding per seizoen

Wil jij gaan rijden maar weet je niet precies welke motorkleding je aan moet trekken? In dit artikel lees je welke kleding je bij welke temperatuur zal beschermen.

Koud (7 tot -5)fris (7 tot 14)lekker (14-21)warm (21+)
BroekWaterdichte textiele broek met wintervoeringWinddichte broek of spijkerbroekKevlar spijkerbroek of textiele broek met ventillatieKevlar spijkerbroek of doorwaaibroek
JasWater en winddichte high vis winter jas met onderjas, trui en base layerWater en winddichte high vis winter jas met wintervoeringMid season/ standaard jas, zonder voeringDoorwaai jas
Hand- schoenenWaterdichte winterhandschoenenwinter of mid season handschoenenzomer handschoenen of mid season handschoenenZomer handschoenen of geperforeerd lederen handschoenen
OverigWindscherm, handvatverwarming, balaklavaZomerhandschoenen met handvatverwarming kan ookGeventilleerde kleding is vanaf 18+ graden prettigNeem voldoende water mee onderweg

In dit artikel lees je per seizoen of omstandigheid welke motorkleding het prettigst is. Dit is uiteraard een richtlijn. Niet iedereen heeft even veel last van kou of hitte.

Warme kleding in de winter

Motorrijden wordt vanaf ongeveer 5 graden een serieuze uitdaging. Zeker als je wat verder gaat rijden of langere stukken op de snelweg moet rijden. Wil je niet bevroren aankomen dan zul je je tegen de elementen moeten beschermen

Winterjas

Een goede winterjas moet de wind tegenhouden, goed gevoerd zijn en voldoende waterdicht zijn. Het mooiste is als je een winterjas neemt waar de wintervoering uitneembaar is, zo kun je de jas zowel in de extreme kou als in het voorjaar en de herfst gebruiken.

In de winter is het ook extra belangrijk dat je goed zichtbaar bent. Kies dus bij voorkeur voor een high vis jas met reflectie of zelfs een jas in highlighter yellow. Je kunt ook een overjas kopen die je over je normale kleding aan doet. Ga voor een waterdicht exemplaar voor het beste resultaat. Ik zag recentelijk bij de Aldi een mooie jas voor een paar tientjes.

Draag bij temperaturen onder de 5 graden de volgende kleding om je warm te houden:

 • Winterjas, water en wind dicht
 • Wintervoering (of losse jas die je onder je winterjas draagt)
 • Trui of thermovest
 • Base layer van marino wool

Broek

Bij serieus koude dagen is het prettig om een fatsoenlijke winterbroek te dragen. Als je koud begint te worden zal je lichaam namelijk eerst de warmte uit je ledematen onttrekken om je romp warm te houden. Een goede broek helpt om je ledematen langer warm te houden.

Je hebt twee keuzes: Een overbroek of een winterbroek.

 • Overbroek.
  Dit is een broek die je over je normale broek draagt. Heel handig als je bijvoorbeeld op de motor naar werk gaat. Het voordeel is dat je twee broeken over elkaar draagt waardoor je het langer warm zult hebben.
 • Winterbroek.
  Een winterbroek is speciaal gemaakt voor frisse omstandigheden. Er zit vaak een dikke laag voering in waardoor je warm blijft. Als je naar kantoor gaat moet je wel een aparte broek meenemen. Meestal zien winterbroeken er namelijk niet super mooi uit

Warme benen in de winter krijg je dus door een goede broek te kopen. Ofwel een overbroek of een winterbroek met voering. Let er op dat de broek wind en waterdicht is.

Naast een broek is het handig om een extra laag kleding aan te trekken. Je kunt een legging aan doen of op zoek gaan naar lang thermo ondergoed.

Handschoenen

Je handen zijn het eerste wat koud wordt op de motor. Wil je comfortabel (en veilig) rijden dan is het belangrijk dat je geen bevroren handen hebt. Je doet dit door te investeren in fatsoenlijke handschoenen

Je hebt drie keuzes wat handschoenen betreft:

 • Winterhandschoenen. Speciale gevoerde handschoenen die wind en waterdicht zijn. Let er op dat je handschoenen lang genoeg zijn zodat ze over je jas gedragen kunnen worden. Gaat het regenen? Dan draag je de handschoenen onder je jas. Anders loopt er water van je mouw je handschoen in.
 • Verwarmde handschoenen. Verwarmde handschoenen zijn er in twee varianten, met accu of met aansluiting op de motor. Ga je niet meer dan een paar uur per dag rijden dan kun je het best met accu nemen. Vaak heb je 2-5 uur verwarming van je handschoenen voordat de accu’s op zijn. Ga je langer rijden of kun je je handschoenen bijvoorbeeld op een winterse motorvakantie niet opladen dan neem je handschoenen met kabeltje.
 • Onderhandschoenen. Onderhandschoenen zorgen er voor dat je je mid season of zomerhandschoenen wat warmer en wind en waterdicht kunt maken. Zomerhandschoenen met een onderhandschoen zou ik in de winter niet aanraden. Mid season handschoenen met een goede onderhandschoen zou nog kunnen. Zeker als je dit combineert met handvatverwarming.

Overig

In de categorie overig vallen een hoop dingen die je kunt aanschaffen om het wat warmer te krijgen op de motor.

Balaklava of kol

Een koude nek is super vervelend. Als je nek afkoelt zal snel je hele lichaam afkoelen. Door je nek stroomt namelijk veel bloed van en naar je hoofd. Als dit afkoelt wordt er kouder bloed door je hele lichaam gepompt waardoor je afkoelt.

Een balaklava of kol helpt enorm. Revit heeft mooie exemplaren die wind en waterdicht zijn. Zorg er wel voor dat je een grote neemt. Ik heb er een die tot over mijn schouders en halverwege mijn borst loopt. Eerder heb ik een kleinere gekocht maar die gaat steeds onder mijn jas vandaan als ik mijn hoofd draai.

Windscherm

Hoe minder rijwind hoe minder hard je afkoelt. Met een windscherm zit je uit de wind waardoor je langer door kunt rijden. Benieuwd welk windscherm je het best kunt nemen? Check het artikel over windschermen.

Handvatverwarming

Verreweg de meest realexte modificatie van je motor, handvatverwarming. Er zijn tientallen merken en modellen op de markt maar de meest populaire handvatverwarming is van Oxford. Het heet Hotgrips. Ik heb ze zelf ook op de motor en wil nooit meer zonder. Meer weten over handvatverwarming, lees dit artikel.

Handkappen

Handkappen werken op dezelfde manier als een windscherm. Het zorgt er voor dat je geen wind op je handen krijgt. Hoewel het er op de meeste motoren een beetje raar uitziet is het wel super prettig om mee te rijden.

Gaan handkappen je iets te ver dan kun je ook moffen kopen. Dit zijn een soort handschoenen die over je stuur gaan. Het effect is hetzelfde alleen zijn ze wat makkelijker verwijderbaar.

Kleding in het voorjaar en de herfst

Kleding in deze categorie heet mid season kleding. Over het algemeen kom je in de lente en in de herfst met een hoop kleding wel weg. Gemiddeld zal het een graad of 10 tot 20 worden op een doorsnee dag.

De pest zit hem in dat ene woordje, gemiddeld. Het kan best zo zijn dat in het voorjaar op een mooie lente dag 20 graden voorspelt is. Deze dag kan echter beginnen met 3-4 graden of zelfs lichte vorst aan de grond.

Wat in dit seizoen voornamelijk belangrijk is is dat je kleding hebt waar je alle kanten mee op kan. Als ik in het voorjaar om 8.00 naar mijn werk rij kan het best nog erg koud zijn. Als ik aan het eind van de middag weer naar huis rij is het mogelijk dat het ineens behoorlijk warm is geworden.

Mid season Jas

Zorg er voor dat je een jas koopt waar je de binnenvoering uit kunt halen. Het is nog prettiger als het een jas is waar je ook ventillatie gaten open kunt zetten.

In de ochtend is het koud en wil je graag je wintervoering in je jas hebben. De ventillatie gaten zet je helemaal dicht. Zodra het warmer wordt kun je de ventillatie open zetten of de wintervoering er uit halen. Als het echt warm is kun je zowel de voering verwijderen alswel de luchtgaten open zetten.

Let er op bij het kopen van een mid season jas dat de luchtgaten niet alleen een ingang hebben aan de voorkant maar ook een uitgang aan de achterkant. Heb je dat niet dan zal er geen lucht door je jas stromen en wordt je jas alleen als een soort ballon opgeblazen.

Broek

Voor je broek geld eigenlijk hetzelfde. Neem een exemplaar met uitneembare voering of draag een broek waar je een normale broek onder kan doen.

Zelf heb ik een broek van dainese, de Carve master 2 me Gore tex om precies te zijn.

De pasvorm is voor mij wat vreemd (1.87m lang en 62 kg) maar de eigenschappen van de broek zijn perfect.

Er zit een uitneembare wintervoering in de broek, deze heb ik er echter nooit in. Ik draag altijd een normale broek onder de motorbroek. Als het te warm wordt doe ik eerst de lucht gaten open. Wordt het nog warmer dan trek ik mijn broek die ik er onder aan heb uit.

Het mooie is dat de broek volledig waterdicht is. Een lente bui of herfstbui is met deze broek echt geen probleem

Handschoenen

Wat handschoenen betreft is het prettig om exemplaren te nemen die in elk geval waterdicht zijn. Zelf rij ik zo lang mogelijk door met mijn zomerhandschoenen. Dat rijd nou eenmaal prettiger dan winterhandschoenen.

Je kunt langer doorrijden met je zomerhandschoenen door onderhandschoenen aan te doen. Bijvoorbeeld de windstopper van Rev’it.

Als je vervolgens ook nog handvatverwarming op je motor zet kun je prima met frisser weer op pad, zonder dat je koude handen krijgt.

Kom je met je zomerhandschoenen in een regenbui terecht? Stop dan even bij een tankstation en pak plastic handschoentjes bij de pomp. Deze kun je over of onder je normale handschoenen doen in geval van nood. Je handen gaan er wel erg van zweten, dat is niet echt prettig. Het is dus vooral een noodoplossing.

Kleding voor de zomer

Extreme hitte is net zo vervelend als extreme kou. Het is dus net zo belangrijk om goede zomerkleding te hebben als goede winterkleding.

Eerder schreef ik al een artikel over koel blijven in de zomer. Daar vind je veel tips. Wat kleding betreft komt het op het volgende neer:

In de zomer draag je idealiter doorwaai kleding. Dit is kleding van mesh, een soort gaas waar veel lucht doorheen kan stromen.

Ook is het belangrijk dat je kleding licht is. Donkere kleding is erg warm in de zon.

Zomerjas

Een doorwaaijas is de belangrijkste investering die je kunt doen. Zelf heeft de Rev’it Eclipse mijn voorkeur omdat hij grote mesh panelen heeft, voldoende bescherming biedt en niet echt duur is. Je hebt hm al voor zo’n 140 euro.

<script type="text/javascript">var bol_sitebar={"id":"bol_1596983729905", "baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000130990575","familyId":"","site_id":"1071590","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"link_name":"REV%27IT%21%20Eclipse%20Silver%20Textile%20Motorcycle%20Jacket%20L","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};</script><script type="text/javascript" src="https://partner.bol.com/promotion/static/js/partnerProductlink.js" id="bol_1596983729905"></script>

Zomerbroek

In dezelfde categorie kleding kun je een doorwaaibroek kopen. van de Eclipse is geen broek beschikbaar. Wel kun je van Rev’it de Airwave 3 kopen.

Wil je minder uitgeven dan zou ik je de Richa Airbender aanraden. Deze is ongeveer 50 euro goedkoper. Je moet hm alleen wel passen. De broeken van Richa zitten mij niet goed.

Meer tips zoals deze? Volg ons op instagram

We plaatsen regelmatig tips, tricks en tutorials op instagram, zowel in de stories als in posts. Daarbij kun je meedoen met onze win acties en kun je uiteraard al je motorgerelateerde vragen sturen. 

windscherm op een Honda cb750

Windschermen voor de motor

Iedere motorrijder heeft wel eens nagedacht over het bevestigen van een windscherm. Ik heb een CB750F een oldtimer die qua windbescherming vergelijkbaar is met een

Lees verder »