Als je gaat starten met motorrijden is het prettig om te weten wat motorkleding kost. Mijn vriendin en ik hebben onze eerste complete set kleding afgelopen week uitgezocht. We zijn twee dagen in de winkel geweest en hebben alles bekeken en gepast.
Een complete veilige motorkleding set kost tussen de 400 en 1500 euro. Gemiddeld ben je ongeveer 1000 euro kwijt. Een basis set textiele kleding is de goedkoopste optie. Modieuzere kleding wordt snel prijzig.
Mijn vriendin en ik zochten uit waar je wel en waar je juist niet op kunt besparen. Ook hebben we wat verschillende starter sets en laten we je zien wat wij aangeschaft hebben.
Inhoudsopgave
Hoe duur is een set motorkleding?
Motorkleding bestaat uit verschillende onderdelen. Als starter moet je het volgende aanschaffen:
- Helm (100-800 euro)
- Motorjas (80-500 euro)
- Handschoenen (40-150 euro)
- Motorbroek (90-400 euro)
- Motorschoenen (70-250 euro)
Van deze lijst is in Nederland alleen de helm verplicht. Het dragen van beschermende kleding zou echter niet iets moeten zijn waar je over twijfelt. Wat mij betreft is het niet de vraag OF je beschermende kleding koopt maar meer welke beschermende kleding je koopt.
Motorlaarzen zijn het enige wat je eventueel uit zou kunnen stellen. Als je goede lederen laarzen hebt dan kun je hier mee op je motor stappen. Deze berschermen je vaak redelijk als je een glijder maakt maar hebben geen bescherming tegen impact.
Prijs motorhelm
Een helm is waarschijnlijk een van de meest prijzige items die je aan zult schaffen. Er zijn ook goedkopere motorhelmen beschikbaar maar deze hebben vaak geen ECE keurmerk. Een dergelijk keurmerk is verplicht als je een helm voor op de motor wil hebben.
Goedkopere motorhelmen kosten vaak zo’n 100 euro. Je kunt een wat goedkopere variant kopen en een paar tientjes besparen maar als je 100 euro vrij kunt houden voor een helm heb je wat meer keuze. Keuze is belangrijk omdat je een helm moet kopen die goed past. Helmen hebben verschillende vormen, van vrij ovaal tot helemaal rond. Als je een helm koopt die niet op je hoofd past gaat dit irriteren en zul je later toch nog een nieuwe helm moeten kopen.
Meer weten over het uitzoeken van een motorhelm? check dan onze aankoopgids voor de perfecte motorhelm.
De goedkoopste helmen zijn jethelmen. Deze hebben geen kin stuk waardoor je dus een stuk minder beschermd op de motor zit. In de zomer zijn deze helmen prettig omdat je veel rijwind door je helm krijgt. In de winter is het stervens koud. Een Jet helm kun je al voor 60 euro kopen. Dit is echter vooral geschikt voor op de scooter. Wil je een wat luxer exemplaar dan ben je snel 120-160 euro kwijt.

Een betere optie is een integraal helm. Deze zijn over het algemeen iets duurder maar bieden wel veel meer veiligheid. Ze hebben een kin gedeelte waardoor je beter beschermd bent. Een integraal helm kun je kopen voor 70 euro. Voor dat geld krijg je een matige helm die weliswaar technisch gezien veilig genoeg is voor op de motor maar eigenlijk bedoeld is voor op de scooter. Luxere exemplaren heb je voor 130 tot 250 euro.

Wil je het beste van beide werelden dan kun je een systeem helm kopen. Deze helmen hebben een opklapbaar kin gedeelte waardoor je de voordelen van een integraal helm en een systeem helm in een hebt. Systeem helmen beginnen bij ongeveer 130 euro. Iets luxere modellen kosten al snel 200-300 euro.

De meest luxe helmen gebruiken beter materiaal. Vanaf 400 euro kun je bijvoorbeeld helmen uitzoeken die van carbon zijn. Een standaard materiaal voor helmen is polycarbonaat. Dat is een soort plastic. Wil je er tussenin gaan zitten dan kun je voor een polycarbonaat helm gaan. Deze beginnen bij 200 euro voor een integraalhelm.
Prijs motorjas
Motorjassen zijn ook duur. Je bent minimaal 80 euro kwijt maar kunt makkelijk enkele honderden euro’s uitgeven aan een fatsoenlijke jas.
Wat je jas kost is sterk afhankelijk van het materiaal. Over het algemeen is Textiel goedkoper dan leer. De enige uitzondering is wanneer je een gore-tex jas koopt.
Wil jij weten welke jas perfect is voor jou? Bekijk dan ons motorjassen artikel. Hier laten we je zien welke materialen er beschikbaar zijn en wat het beste bij je past.
Textiele motorjassen hebben als voordeel dat ze gunstig geprijsd zijn maar hebben ook als voordeel dat ze vaak meerdere seizoenen gedragen kunnen worden en bijna altijd waterafstotend zijn. Het nadeel is dat textiele motorjassen meestal niet zo fraai zijn.
Textiele jassen kun je aanschaffen vanaf 80 euro. Hier voor heb je echt een instap motorjas. Deze motorjassen zijn vaak voor maar een seizoen geschikt. Wil je een jas met uitneembare voering dan moet je rekening houden met 100-140 euro. Wil je een wat luxere jas dan kun je rekenen op 200-400 euro. Voor dit geld heb je een jas die je bijna het hele jaar aan kunt, die waterdicht is en van hoge kwaliteit. Ook heb je dan wat meer keuze wat betreft de stijl van de jas.
Lederen jassen zijn een stuk duurder. Ze beginnen bij 230 euro. Wat luxere exemplaren kosten tussen de 300 en 500 euro maar nog meer dan dat uitgeven is natuurlijk prima mogelijk.
Protectoren voor in de jas zitten meestal niet bij de prijs van de jas inbegrepen. Een protector is een extra stuk dat je in de jas kunt zetten. Elleboog en schouder protectoren zitten vaak wel inbegrepen maar de rugprotector over het algemeen niet. Dit komt dus nog bij de prijs van de motorjas en kost 20-50 euro.
Prijs motorhandschoenen
Handschoenen zijn meestal het goedkoopste deel van je motorpak. Je hebt echter wel meerdere paren nodig voor verschillende seizoenen en weersomstandigheden.
Goedkope motorhandschoenen kosten ongeveer 40 euro. Als je handschoenen koopt. Let er wel op dat je handschoenen koopt die van echt materiaal zijn. Ofwel gewoon textiel of echt leer. Ga niet voor immitatie leder.
Als je je eerste set handschoenen koopt dan kun je gewoon goedkope handschoenen aanschaffen die je mooi vind. Kijk ook even naar het seizoen waar de handschoenen voor geschikt zijn. In de meeste gevallen zul je mid season of zomer handschoenen willen kopen als eerste paar.
Luxere handschoenen worden snel duur. Echte race handschoenen voor op het cirquit kosten bijvoorbeeld al snel enkele honderden euro’s. Voor op de weg heb je dat gelukkig niet nodig.
Verwarmde winterhandschoenen zijn nog een laatste (en duurste) optie. In de winter als het minder dan 5 graden buiten is zul je absoluut super koude handen krijgen. De enige echt goede oplossing hier voor is een set verwarmde handschoenen. Verwarmde handschoenen beginnen bij zo’n 160 euro. Betere exemplaren kosten snel tegen de 200 euro.
Prijs motorbroek
Bij motorbroeken heb je wederom keuze uit een lederen of een textiele variant. Bij motorbroeken is echter ook een wat meer casual broek een optie. Meestal kom je dan uit bij een spijkerbroek.
Textiele motorbroeken zijn de goedkoopste broeken. Ook de meest praktische. Textiele broeken zijn waterafstotend of zelfs waterdicht. Textiele motorbroeken beginnen bij ongeveer 90 euro. Voor dat geld heb je een vrij eenvoudige broek met CE knieprotectoren. Wil je een wat stijlvollere variant of eentje met meer opties en een hoger afwerkingsniveau dan kun je shoppen in het 100-150 euro segment.
Wil je een lederen broek omdat je ook een lederen jas hebt dan begint het bij ongeveer 170 euro. wat meer keuze heb je als je 300-400 euro uit gaat geven.
Voor een wat meer casual look kun je motorjeans kopen (of als vrouw kevlar motorleggings). De goedkoopste fatsoenlijke jeans/spijkerbroeken kosten rond de 100 euro. Als je iets mooiere broeken wil kopen dan zit je al wel vrij snel aan 150-200 euro. Het nadeel van motorjeans is dat je ze niet in de winter kunt dragen omdat dat veel te koud is. Voor de winter moet je dus een extra broek aanschaffen.
Bij veel broeken zitten de heupprotectoren niet bij de prijs inbegrepen. Deze kosten 20-40 euro en komen nog bovenop de prijs van een broek.
Prijs motorschoenen
Motorschoenen zijn niet strict noodzakelijk. Wanneer je lederen schoenen hebt die over je enkel vallen ben je al redelijk beschermd. Motorrijden in sportschoenen of schoenen die niet over je enkel vallen is echter een stom idee.
Wil je het wel meteen goed doen en motorschoenen kopen dan kun je rekenen op minimaal 70 euro. Voor die prijs heb je niet de meest modieuze schoenen. Iets mooiere schoenen kosten snel 150 tot 250 euro. Ze zijn meestal van leer en hebben beschermstukken bij je enkels.
Bij schoenen is het redelijk belangrijk dat ze goed waterdicht zijn. Het is namelijk super vervelend wanneer je met natte voeten op de motor zit.
Besparen op motorkleding
Wanneer je het geld voor een goede set motorkleding niet hebt kun je naar mijn idee beter niet motor gaan rijden. Motorrijden is niet echt een goedkope hobby en zelfs als je de auto vervangt voor een motor blijft het prijzig. Besparen op motorkleding door kleding te kopen die van mindere kwaliteit is is een groot risico.
Misschien denk jij toch niet te gaan vallen of denk je dat je nooit hard zult rijden, er kan altijd iets gebeuren wat buiten je macht ligt.
Niet super dure motorkleding kopen is een optie. Ook kun je goede hoge schoenen aan doen die je al hebt staan waardoor je in eerste instantie geen motorschoenen hoeft aan te schaffen.
Let er op dat je motorkleding koopt die ten minste geschikt is voor op de motor en daar een CE keurmerk voor heeft. Let bij motorhelmen op een ECE keurmerk en op het bouwjaar van de helm. Helmen moet je na een aantal jaar vervangen dus als je een oud model koopt gaat de helm minder lang mee.

Goedkoopste motorkleding
Wil je de goedkoopste nog redelijke motorkleding dan zul je zo’n 400 tot 500 euro kwijt zijn. Het is een beetje afhankelijk van je bouw welke motorkleding je goed past.
Voor een motorjas zul je ongeveer 120 euro kwijt zijn. Je hebt dan een textiele motorjas. Als je goed zoekt kun je zelfs voor dit geld een jas vinden met uitneembare binnenvoering.
Een broek kost ongeveer 90 euro. Je hebt dan een instap motorboek voor beginnende motorrijders.
Een helm is lastig. Idealiter zou je een glasvezelhelm willen kopen maar dan ben je 200 euro verder. Je kunt als eerste helm ook een Polycarbonaat helm kopen. Deze zijn iets minder veilig maar wel een stuk goedkoper. Let erop dat je helm sowieso ECE gekeurd is. Ga je voor een Polycarbonaat helm dan kun je het best zo’n 100 euro reserveren hier voor.
Voor handschoenen koop je een setje mid season handschoenen. Als het meer dan 25 graden is zijn deze vrij warm maar van 10 tot 25 graden gaat het prima. Je zult zo’n 50 euro kwijt zijn aan een nette set. Zorg dat je handschoenen goed passen en dat je makkelijk je motor er in kunt bedienen. Kijk of je de koppeling, verlichting en knipperlichten allemaal goed kunt gebruiken als je de handschoenen aan hebt.
Totale kosten voor een goedkoop motorpak zijn dan:
- Textiele motorjas 120 euro
- Textiele motorbroek 90 euro
- Helm 100-200 euro (afhankelijk van het materiaal, glasvezel 200 euro of polycarbonaat 100 euro)
- Lederen handschoenen 50 euro
Totaalprijs: 360 – 460 euro.
Tweedehands motorkleding
Op marktplaats en andere tweedehands websites kun je een hoop tweedehands motorkleding vinden. Je kunt dan best wat besparen. Let er op dat je motorkleding ten alle tijden goed past. Ga dus langs bij de verkoper en laat de deal schieten als de pasvorm niet helemaal 100% is.
Persoonlijk vind ik motorjassen, broeken en handschoenen iets wat je gewoon nieuw moet kopen. Je weet immers niet waar de vorige eigenaar het vandaan heeft en er is redelijk wat immitatie motorkleding op de markt te vinden.
Voor een helm zou ik het risico alleen nemen als de helm nieuw in de doos is. Er zijn mensen die een helm kopen (of cadeau krijgen) waarvan blijkt dat ze deze toch niet passen. In dat geval wordt de helm vaak op marktplaats aangeboden. Let er op dat de helm duidelijk nieuw is. Het vizier heeft vaak beschermend folie wat je er bij de eerste rit vanaf trekt. Ook moet de aankoopbon bij de helm zitten, anders kun je niet nagaan of het een origineel exemplaar betreft. Uiteraard is een beschadiging op de helm een reden om deze niet te kopen.
Beste motorkleding
De beste motorkleding is veilige motorkleding die je met trots draagt. De kleding moet bij je stijl passen en goed om je lijf zitten. Wat mij betreft zijn er vier categorieen motorkleding:
Casual outfit
Casual outfits zijn outfits waarmee je op de motor stapt maar wat ook niet zou misstaan als je gewoon over straat loopt. Deze motorkleding bestaat veelal uit een spijkerbroek of verstevigde kevlar broek, een lederen jas of retro riding shirt en een retro helm.
Deze stijl wordt veel gekocht door motorrijders die een retro motor, oldtimer, of caferacer hebben. Het zijn meestal mooi weer rijders omdat de kleding erg seizoensgevoellig is.
Lederen outfit
Wanneer je een chopper of cruiser rijd zul je waarschijnlijk een lederen outfit willen hebben. Dat past namelijk goed bij de uitstraling van je motor. De meeste chopper en cruiser rijders hebben een lederen jas, meestal zwart en hebben een lederen broek of spijkerbroek.
Een lederen outfit is erg veilig maar minder geschikt in de regen. Mensen op choppers of cruisers rijden vaak geen woon werk verkeer dus zullen niet heel vaak in de regen terecht komen.
Comfortabele outfit
Een comfortabele outfit wordt vaak gekozen voor motorrijders die hun motor als woon werk verkeer gebruiken. Het ziet er een stuk minder mooi uit maar het heeft heel veel voordelen. Meestal bestaat een comfortabele outfit uit een textiele jas, textiele broek en een systeem helm.
In de zomer is de voering van de kleding te verwijderen waardoor het niet te warm wordt. De Systeem helm heeft vaak een ingebouwd zonnevizier en kan binnen de bebouwde kom opgeklapt worden om wat meer frisse lucht op je hoofd te krijgen.
Dergelijke outfits zie je vrij veel bij mensen die een tour of allroad motor hebben.
Race outfit
Tot slot nog de race outfits. Een race outfit is meestal een een delig lederen pak . Dit betekend dat de broek en de jas niet los van elkaar gedragen kunnen worden omdat deze aan elkaar vast zitten. Omdat je motorpak uit een deel bestaat zit het vaak beter om je lichaam en is het steviger.
Bij een race outfit koop je meestal ook sport motorlaarzen. Deze zijn stugger dan gewone laarzen waardoor je er lastig in loopt, op de motor zijn ze echter ideaal. Omdat ze vrij hard zijn voel je goed wat er gebeurd.
Tot slot heb je nog een race helm nodig. Deze zijn nagenoeg altijd van glasvezel of van carbon, simpelweg omdat dit steviger is en in het geval van carbon ook een stuk lichter. De helmen zijn vaak ook aerodinamischer. Op hoge snelheden heb je hierdoor minder last van de wind.
Veelgestelde vragen over motorkleding prijzen
De goedkoopste set veilige motorkleding kost ongeveer 400 euro maar gemiddeld zijn shoppers voor een complete set 1000 euro kwijt. Je hebt dan een helm, jas, broek en handschoenen.
Idealiter zou je niet willen besparen op motorkleding. Doe je dit toch dan kun je het best een polycarbonaat helm in plaats van een glasvezel helm kopen. Je kunt ook je motorschoenen achterwege laten en hoge lederen laarzen of kisten aantrekken die je nog in de kast hebt liggen
Voor een volledige set kun je rekenen op 1000 euro. Wil je een luxe set kopen dan kun je makkelijk 2000 euro uitgeven. Helmen kunnen snel duur worden, net als race pakken.