Er zijn honderden helmen beschikbaar in tientalle verschillende stijlen, vormen en maten. Welke helm moet jij kiezen? Afgelopen week heb ik na tientallen uren research de juiste helm gevonden. Hoe ik tot de keuze gekomen ben lees je in dit artikel
De beste motorhelm is een goed geteste helm die perfect past. Let op dat de helm niet te los zit en dat hij ook nergens oncomfortabel op je hoofd drukt. Kijk tot slot naar het keurmerk. In europa moet een helm ECE gekeurd zijn.
Naast het keurmerk zijn er vele verschillende vormen, maten, materialen en stijlen van motorhelmen. In dit artikel behandelen we het allemaal zodat jij aan het eind van het artikel weet welke helm voor jouw het meest geschikt is.
Type motorhelmen
Standaard motorhelmen zijn helmen tot 150 euro. In deze prijsrange kun je basic bescherming van een helm verwachten maar niet veel meer. Enkele helmen hebben enige vorm van koeling of ventillatie gaten maar verwacht er niet teveel van.
Deze helmen zijn ideaal als je een bijrijders helm zoekt of als je heel zelden de motor pakt. Als je echter veel kilometers op je motor maakt of deze zelfs voor woon werk verkeer gebruikt dan kun je beter weg blijven van deze categorie
Premium helmen kosten tot 500 euro. Deze helmen zijn over het algemeen stiller, lichter en bieden betere bescherming. De afwerking van de helmen is ook hoogwaardiger. Er is nagedacht over de ergonomie van de helm en in deze categorie zul je zien dat helmen meerdere lagen foam hebben. Ook hebben de helmen vaak een uitneembare en wasbare binnenkant. Dat is prettig als je je bedenkt hoeveel uur een helm wel niet op je hoofd zit. Een helm kan gaan stinken, zeker als je hm nat weg zet of op hete dagen flink wat kilometers gemaakt hebt.
Premium helmen zijn geschikt voor als je een wat specialistischere helm zoekt. Bijvoorbeeld als je vaak hard rijd, een erg lichte helm wil, een stillere helm zoekt of op zoek bent naar een helm die langere tijd mee gaat.
Gespecialiseerde helmen of super premium helmen beginnen bij 500 euro. Deze helmen zijn bijvoorbeeld speciaal gemaakt voor de racerij of zijn de meest lichte, meest stille of het best afgewerkt in hun segment. Helmen in dit segment zijn vaak in een ding heel goed. Mijn helm is bijvoorbeeld van carbon en daardoor extreem licht, andere helmen zijn gemaakt om veel kilometers in te maken en zijn daarmee zo comfortabel mogelijk. Wat je ook voor speciale wensen hebt, in dit segment kun je het vinden.
De helmen in deze categorie zijn geschikt als je een bepaald aspect van een helm erg belangrijk vind. Bijvoorbeeld als je dagelijks op je motor zit en een super comfortabele en stille helm wil dragen. Het kan ook zo zijn dat je je motor alleen maar op het circuit gebruikt. In dat geval wil je een aërodynamische helm die licht en sterk is.
Het juiste formaat
Motorhelmen heb je in drie vershillende vormen. Lang ovaal, ovaal en rond ovaal. Om te weten wat jij nodig hebt kun je je hoofd opmeten maar je kunt beter verschillende helmen even opzetten en testen.

Niet alle fabrikanten geven aan welke vorm hun helm is. Als veel helmen aan de voor en achterkant drukken dan heb je waarschijnlijk een lang ovaal hoofd.
Klemmen de meeste helmen juist aan de zijkant van je hoofd dan heb je waarschijnlijk een wat ronder hoofd.
De meeste helmen worden als intermediate oval geproduceerd. Bij sommige helmen kun je een maat groter nemen als ze niet passen. Soms kun je ook een deel van het interieur verwijderen of een ander interieur er in zetten zodat een intermediate oval ronder of juist ovaler gemaakt kan worden.

Naast de rondheid van je hoofd is de omtrek van je hoofd belangrijk. Je kunt met een rol centimeter de omtrek van je hoofd meten. Meet ongeveer 1cm boven je wenkbrouwen en kijk hoeveel cm de omtrek van je hoofd is. Op de meeste helmen wordt aangegeven voor welke hoofdmaat de helm geschikt is.

Wanneer je een helm koopt moet deze niet klemmen. Als een helm ergens klemt is deze te klein of heeft hij niet de juiste vorm. Wel moet een nieuwe helm goed op je hoofd zitten. Als je met je hoofd naar voor en naar achter schud alsof je aan het headbangen bent dan moet de helm op zijn plek blijven zitten. Als je heel hard nee schud met je hoofd moet deze ook blijven zitten.
Een helm wordt nog iets losser naar mate je hem langer draagt. Het foam gaat een beetje naar je hoofd zitten. Harde drukpunten verdwijnen echter niet.
Verschillende type helmen
Helmen heb je in verschillende soorten. Iedere soort heeft zo zijn voor en nadelen. Ook zijn niet alle helmen even veilig.
Integraal helm is de meest veilige helm die je kunt krijgen. Het is een helm waar je hele hoofd beschermd zit. De helmen hebben een vast kin stuk en zijn daardoor super stevig. De helm, inclusief het kin gedeelte wordt uit een stuk gemaakt waardoor ze stiller en aerodinamischer zijn. Ook zijn deze helmen relatief licht.

Jet helm is een helm zonder kin gedeelte. De helmen hebben als voordeel dat ze iets lichter zijn en dat je een veel ruimtelijker gevoel hebt. Niet alle jet helmen hebbben een vizier. Jet helmen zijn minder veilig omdat alleen je hoofd bedekt is. Je gezicht en zeker je kin is onbeschermd. In de zomer zijn deze helmen een stuk prettiger omdat ze meer wind doorlaten door het ontbreken van een kin gedeelte.

Systeem helmen zitten tussen een jet helm en een integraal helm in. ze hebben een kin gedeelte dat afneembaar is of omhoog geklapt kan worden. Zo kun je kiezen of je de helm als integgraal helm gebruikt of als jet helm. Qua veiligheid zitten deze helmen ook tussen een integraal helm en een jet helm in. Doordat het kin gedeelte niet een integraal deel van de helm is is het altijd minder stevig dan een integraal helm. De aanwezigheid van het klapbare kin gedeelte maakt de helm echter veiliger dan de jet helm. Het nadeel van dit systeem is dat de helmen vaak zwaarder worden. Wat ook niet helpt is dat deze categorie helmen vaak voorzien zijn van allerlei snufjes zoals een ingebouwd zonnevisier en bluetooth connectiviteit.

Cross helmen zijn helmen die gemaakt zijn om offroad mee te gaan. Ze hebben over het algemeen geen vizier om zo veel mogelijk lucht door te laten. Crossen met je motor is een vrij intense sport waarbij je zoveel mogelijk zuurstof nodig hebt. Daarbij hebben de helmen vaak een zonneklep waardoor je makkelijker in de brandende zon wat kunt zien. Cross helmen hebben soms een kin gedeelte. De laatste tijd zijn er echter overgangsmodellen beschikbaar die ergens tussen een cross helm en een integraalhelm zitten.

Materialen
De goedkoopste helmen die je kunt kopen zijn van polycarbonaat gemaakt. Dit is kunststof dat in een mal geperst wordt. Polycarbonaat helmen gaan minder lang mee omdat ze niet goed tegen UV licht kunnen. Ze harden dan uit waardoor ze na 3-5 jaar klappen minder goed op kunnen vangen.
De meeste helmen zijn van glasvezel gemaakt. Glasvezel helmen zijn steviger dan helmen van polycarbonaat. Wel is een glasvezel helm iets duurder.

High end helmen zijn van carbon gemaakt. Carbon is duur materiaal maar super stevig en extreem licht. Dit zorgt voor een hoger draagcomfort.
Veiligheidskeurmerken
Als je in nederland een helm koopt moet je er op letten dat de helm een ECE keurmerk heeft. De meest recente ECE richtlijnen zijn ECE 22.05. Bij een motorwinkel zul je meestal alleen maar ECE gekeurde helmen tegenkomen behalve als de winkel ook scooter helmen verkoopt
ECE is het meest voorkomende keurmerk in europa. Het ECE keurmerk is een europese certificering voor motorhelmen. Een helm die deze goedkeuring heeft voldoet aan de minimale eisen voor een motorhelm. Binnen deze categorie helmen zijn er nog best wat verschillende kwaliteiten.

DOT is de Verenigde Staten variant van ECE. Wanneer een helm ECE gekeurd is heeft deze over het algemeen ook een DOT keurmerk in de verenigde staten. Andersom is dit niet altijd het geval omdat de eisen voor ECE wat hoger liggen dan voor DOT
SNELL is een Amerikaanse organisatie die motorhelmen wat kritischer keurt dan DOT. Veel circuits in Amerika eisen dat je een SNELL gekeurde helm draagt. Het is een certificering die een fabrikant bovenop de DOT standaard kan behalen. In Europa vind je weinig helmen die SNELL gecertificeerd zijn
SHARP is de britse tegenhanger. Bij het SHARP systeem kunnen motorhelmen een aantal sterren krijgen. Van 0 tot 5. Hoe meer sterren een helm heeft hoe veiliger de helm zou moeten zijn.
Hoe kies je een motorhelm?
Motorhelm uitzoeken
- Bepaal je maat
Begin met het opmeten van je hoofd. Dit doe je ongeveer 1-3 cm boven je wenkbrouwen. Meet rondom je hoofd. Zo weet je ongeveer welke maat je nodig hebt.
- Zet verschillende vormen helmen op
Bepaal hier mee of jij een ronder of een platter hoofd hebt. Zo weet je welke vorm helm jij moet gaan shoppen.
- Bepaal het type helm dat je graag wil dragen
Het is belangrijk om vooraf te bepalen welke helm jij graag wil dragen. Een integraal helm is de meest veilige helm, dat heeft dus altijd de voorkeur. Als je om wat voor reden ook een ander type helm zoekt dan is dit het moment om dat te bepalen.
- Bepaal je budget en wensen
Afhankelijk van je budget kun je bepaalde wensen vervullen. Bepaal of je een Zonnevizier wil, bluetooth, of een helm van een bepaald materiaal.
- Kijk welke stijl je aan staat
Meestal kies je een helm die bij de stijl van je motor past. Ik heb een klassieke motor dus ik heb ook een classic helm gekocht. Heb je een sport motor dan kies je een sport helm en als je op je motorvespa rond crost koop je meestal een urban helm.
- Bepaal welke kleur je wil
Wil je juist een rustige helm of een heel schreeuwerige helm? In Nederland worden Zwarte helmen het meest verkocht. Wil jij wat meer opvallen dan kun je natuurlijk een helm met een bijzonder printje kopen.
- Pas zoveel mogelijk hemlen die binnen je criteria vallen
Hoe meer helmen je past hoe beter je een beeld krijgt van welke helmen lekker zitten en welke juist niet.
- Controleer voor drukpunten
Let bij het passen op punten die drukken op je hoofd. Vaak voel je op je voorhoofd of op de zijkant van je hoofd de helm drukken. Dit is een indicatie dat de helm niet dezelfde ronding heeft als je hoofd.
- Controleer of de helm strak genoeg zit
je moet vrij wild met je hoofd kunnen schudden zonder dat de helm al te veel verplaatst. Als je de helm op je hoofd helemaal naar voor en naar achter kunt trekken of van zijkant naar zijkant kunt trekken dan is de helm waarschijnlijk te groot. Kies je vervolgens voor een kleinere helm maar heb je ergens druk punten dan past de helm niet op jouw vorm hoofd.
- Bepaal de maat
Als je uiteindelijk een keuze gemaakt hebt moet je de juiste maat kiezen. Let er op dat de helm naar mate je deze langer draagt iets losser gaat zitten. Het foam zal ongeveer 10% inkrimpen en naar je hoofd gaan zitten. Koop dus geen helm die net niet te los zit. Koop liever een helm die aan de strakke kant zit. Krijg je ergens rode plekken op je hoofd of worden je wangen door het vizier naar buiten geperst dan is de helm waarschijnlijk te klein. Een helm moet strak zitten maar mag niet klemmen.