Motorbanden inrijden

Wanneer je net nieuwe banden op je motor hebt gezet (of hebt laten zetten) dan heb je een periode waarin je je motorbanden zult moeten inrijden. Ik heb een aantal bandenzaken gebeld om te vragen wat de meningen hier over zijn zodat ik mijn banden altijd goed kan inrijden.

Nieuwe banden moet je meestal 50-100km inrijden. Nieuwe banden hebben minder grip als deze nog niet ingereden zijn. Tijdens het inrijden rij je rustig, vermijd je hard remmen, bochtenwerk en accelereren.

Het standaard antwoord “rij 100km rustig en dan zit het wel goed” is voor mij geen goed genoeg antwoord. In dit artikel leer je hoe je nieuwe banden moet inrijden, waarom banden ingereden moeten worden en wanneer je kunt zien dat je banden ingereden zijn.

Waarom moet je banden inrijden?

Een nieuwe band heeft minder grip om deze grip te krijgen moet je de banden opruwen. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Het is te vergelijken met rijden in de regen, het gripverlies is dus niet heel groot maar zeer zeker wel aanwezig.

Hoe lang je de banden moet inrijden kun je vaak op de sticker van de band zien. Nieuwe banden hebben een sticker waarop het formaat, het type band en andere technische specificaties staat. Vaak staat er op deze sticker ook een waarschuwing waarop staat hoe lang de fabrikant aanraad om de banden in te rijden.

Waarom zijn nieuwe banden gladder?

Veel mensen denken dat een band ingereden moet worden omdat er een film van de productie op zit, de band zou hierdoor makkelijker uit de mal komen maar wel een residu achterlaten. Dit zou je er af moeten rijden.

Gelukkig worden banden al jaren niet meer op die manier geproduceerd. Banden expres gladder maken is niet iets wat motorfabrikanten graag doen. Tegenwoordig is de mal van een soort siliconen materiaal gemaakt waardoor extra glijmiddel niet meer nodig is.

Wel is de band als deze de mal verlaat gladder dan wanneer deze ingereden is. De mal is zo glad mogelijk zodat de band er makkelijk uit komt, de toplaag van je band zal dus helemaal glad zijn, hierdoor heeft de band minder grip.

Naast het gladdere oppervlak zijn net nieuw gemonteerde banden natuurlijk ook nog koud zodra je de weg op gaat. Bij straat banden is de warmte iets minder belangrijk dan bij circuit banden maar hitte in je band zorgt altijd voor extra grip. De combinatie van een koude en niet ingereden band kan gevaarlijk zijn.

De band inrijden

Het doel van een motorband inrijden is de gladde bovenlaag ruw maken. Doordat je deze laag ruw maakt zul je meer grip krijgen. Dat is precies het doel van het inrijden van de band.

Daarnaast kan een nieuwe band zich anders gedragen dan je vorige exemplaar, ofwel omdat het vorige exemplaar versleten was maar natuurlijk ook omdat het een ander merk of model is. Tijdens de inrij periode kun je wennen aan de band zodat je weet wat je van de banden kunt verwachten.

Als je een nieuwe band hebt dan zul je zien dat de hele band donker en glimmend is. Zolang de band glimmend is is deze niet ingereden en moet je dus voorzichtig doen.

Het kan ook voorkomen dat slechts een deel van de band is ingereden. Wanneer je simpelweg op de motor stapt en 100km op de snelweg maakt dan zal de band alleen in het midden ingereden zijn. Harder remmen en accelereren is dan dus geen probleem. De eerste bocht die je neemt kun je echter voor een verassing komen te staan omdat de zijkant van je band nog niet ingereden is.

Benodigde tijd: 1 uur.

Stappenplan band inrijden

  1. Controleer de bandenspanning

    Als je wegrijd, zeker op nieuwe banden is het altijd verstandig om je bandenspanning te controleren. Een klusje van 1 minuut dat je zekerheid geeft over je contactoppervlak. Het wil wel eens gebeuren dat er veel te veel of juist veel te weinig spanning in je band zit.

    Bij het monteren van de band moet je namelijk lucht in je band doen om de rand van de band in de velg te krijgen, soms heb je hier veel lucht voor nodig, soms weinig. Het wil nog wel eens gebeuren dat er vergeten wordt daarna de juiste hoeveelheid lucht toe te voegen of er uit te halen

  2. Rij 10 minuten rustig warm

    Laat je motor maar ook je banden warm draaien door de eerste 10 minuten rustig te rijden. Accelereer niet te hard, rem niet te hard en duik niet de bochten in zoals je normaal zou doen. Rijd alsof je op een winterdag in de regen zou rijden.

  3. Parkeerplaats manouvres

    Zoek een rustige parkeerplaats op en maak wat achtjes, halve draaien en draai wat rondjes. Zo krijg je een goed gevoel gevoel van wat de banden doen, zorg dat je niet te hard gaat. Bij langzame manouvres kun je je motor vrij ver over laten hellen. Zorg dat je zowel links als rechts om een aantal rondjes draait. Voer de snelheid langzaam op tot je dit met ongeveer 20km/h doet. Uiteraard begin je langzaam en bouw je het rustig op. Je zult zien dat het grootste gedeelte van de glans van je banden in 10 minuten rondjes en achtjes draaien weg is.

  4. Zoek een bochtig weggetje en begin met rijden

    Rijd de eerste paar kilometer rustig en ga niet te hard door de bochten. Je kunt tussendoor kijken naar je band, hoe matter je band wordt hoe meer deze ingereden is. Vergroot je hellingshoek door steeds harder door de bochten te gaan.

  5. Controleer of je banden helemaal ingereden zijn

    Controleer je banden door te kijken of deze helemaal mat zijn geworden. Je kunt de band vergelijken met de binnenkant van de groeven die er in zitten of met de zijkant van de band. Zo weet je hoe het was en hoe het nu is.

  6. Controleer de bandenspanning nogmaals

    Na het rijden veranderd je bandenspanning altijd iets. Meestal zo’n 0,2-0,4 bar meer. Warme lucht zet namelijk uit. Als je je bandenspanning nogmaals controleert weet je ook vrij zeker dat je banden niet langzaam leeg lopen.

De band op zijn plek krijgen

Wanneer je een nieuwe band monteert, zeker bij banden met een binnenband dan moet de band goed op de velg gaan “zitten”. Een stukje rijden helpt hier bij. Let er op dat het in sommige gevallen zo kan zijn dat de band opnieuw gebalanceerd moet worden als er een stuk mee gereden is.

De band komt op zijn plek wanneer deze een keer warm wordt. Het warm maken van je band doe je simpelweg door er mee te rijden. Warm worden in combinatie met druk op de band zetten zorgt er voor dat de lip van de band op de juiste plek in de velg komt te liggen.

De juiste bandenspanning

Tijdens het rijden met iedere band (of deze nou nieuw is of niet) is de bandenspanning van groot belang. Zelf controleer ik de spanning altijd met mijn bandenpomp. Ik heb een handpomp met meter die mij vrij precies aangeeft wat de spanning is.

Een groot voordeel hier van is dat je bij het controleren van de spanning meteen wat toe kan voegen of kunt verwijderen. Ik heb ook een ventieldop op mijn motor zitten waarmee je direct het ventiel los kunt schroeven. Wel zo makkelijk als er teveel lucht in je band blijkt te zitten.

Hoe rij je nieuwe motorbanden in?

Nieuwe motorbanden rij je rustig in, doe wat langzame verrichtingen zoals rondjes draaien en achtjes maken. Rij daarna een stuk en voer de snelheid langzaam op.

Wanneer is een motorband ingereden?

Wanneer de glans van de band af is is je band ingereden. Je band moet over het hele loopvlak “mat” zijn.

Hoe lang duurt het om een motorband in te rijden?

Als je wat langzame verrichtingen doet dan kun je je motorband in ongeveeer 10 minuten voor 90% inrijden. Daarna rij je de eerste 50-100km voorzichtig, in elk geval tot je band niet meer glimmend is.

Meer tips zoals deze? Volg ons op instagram

We plaatsen regelmatig tips, tricks en tutorials op instagram, zowel in de stories als in posts. Daarbij kun je meedoen met onze win acties en kun je uiteraard al je motorgerelateerde vragen sturen. 

windscherm op een Honda cb750

Windschermen voor de motor

Iedere motorrijder heeft wel eens nagedacht over het bevestigen van een windscherm. Ik heb een CB750F een oldtimer die qua windbescherming vergelijkbaar is met een

Lees verder »