Motor aanduwen

Wanneer je accu leeg is of je startmotor de geest gegeven heeft dan kun je een motor aanduwen. In het stappenplan hier onder lees je de uitgebreide uitleg. Controleer echter eerst of je contact wel aan staat en je noodstop schakelaar niet op “uit” staat.

Je motor aanduwen doe je door:

 1. Zet de motor op het contact
 2. Zet de motor in de tweede versnelling
 3. Ren met de motor tot je wat snelheid hebt
 4. Spring op je motor en laat de koppeling opkomen

Een motor aanduwen is vrij zwaar, kun je in je eentje doen maar je kunt ook iemand anders je motor laten aanduwen. Je kunt alle handgeschakelde motoren aanduwen maar het is niet voor alle motoren even goed.

Motor aanduwen stappenplan

Je motor aanduwen kun je zowel in je eentje als met een hulpje doen. Als je met zijn tweeën bent is het wat eenvoudiger. Als je dan ook nog een heuveltje naar beneden hebt is het nog wat makkelijker.

Benodigde tijd: 2 minuten

Motor aanduwen

 1. Zet de motor op het contact

  De motor op contact zetten is iets wat veel mensen vergeten, zeker als je accu leeg is en er sowieso geen lampjes op je dashboard gaan branden wordt dit nog wel eens vergeten. Controleer ook of je motor niet op de killswitch staat.

 2. Zet je motor in de tweede versnelling

  In de eerste versnelling kan het best zijn dat je motor hard wegschiet als deze aan slaat. Ook kan je achterwiel gewoon vast slaan omdat er in de eerste versnelling teveel weerstand is.

 3. Haal de motor van de standaard

  Motoren hebben meestal een sensor in de standaard waardoor de motor niet start met de standaard naar beneden.

 4. Trek de koppeling in

  Pak met beide handen het stuur goed vast terwijl je de koppeling in houd.

 5. Ren met de motor

  Terwijl je de koppeling in houd ren je naast de motor. Je gaat nu naast de motor rennen tot je ongeveer 10-15km/h gaat. Dit gaat natuurlijk makkelijker wanneer je een heuveltje hebt waar je vanaf kunt rennen.

 6. Spring op je motor

  Terwijl je je koppeling vast houd (dit is belangrijk, anders vliegt je motor er vandoor) spring je op de motor. Je moet je been in een keer over je motor heen slingeren en gaan zitten. Op die manier krijg je wat extra gewicht op je achterwiel wat helpt bij de tractie.

 7. Start de motor

  Laat nu de koppeling opkomen tot de motor aanslaat. Trek vervolgens je koppeling weer in en je hebt een lopende motor!

Motor aanduwen met twee personen

Als je iemand kunt vinden die je wil helpen dan is het trucje wat veiliger. Je zit namelijk ten alle tijden op je motor dus de kans dat je bijvoorbeeld je koppeling los laat en je motor er vandoor vliegt is een stuk kleiner.

Als je met twee personen bent zijn de stappen nog precies hetzelfde alleen zorg je dat je geduwd wordt.

 1. Stap op de motor en zet de motor in de tweede versnelling.
 2. Trek de koppeling in en zorg dat degene die je helpt je gaat duwen.
 3. Wacht tot je 10-15km/h gaat en laat de koppeling opkomen
 4. Als de motor aanslaat trek je de koppeling weer in
 5. Geef eventueel een beetje gas bij als je motor niet aan wil slaan.

Let er op dat als je motor aangeduwd wordt de motor er vandoor kan schieten zodra je gas geeft. Je wil dus zodra je motor start direct je koppeling en rem in drukt.

Motor starten met start accu

Zelf heb ik standaard een powerbank mee waarmee ik de motor kan starten. Je kunt hm simpelweg bij mij op de webshop bestellen. De powerbank die ik gebruik is ook geschikt om je telefoon of zelfs een laptop mee op te laden (met usb c). Omdat deze powerbank in nederland niet verkrijgbaar was heb ik de fabrikant gebeld en de producten geimporteerd. Je bestelt je powerbank eenvoudig op de webshop!

Motor starten met startkabels

Wanneer je je motor moet duwen komt dit meestal omdat je de motor op het contact hebt laten staan. Je kunt in zo’n geval je motor ook starten met startkabels.

Je kunt zowel de accu van een andere motor alswel de accu van een auto gebruiken. Als het maar een accu is met hetzelfde voltage als jouw accu. Meestal is dit 12v.

Sluit eerst de rode kabel aan op de plus pool van je motor, daarna op het hulp voertuig, sluit hierna de zwarte kabel aan op de min pool van de motor en vervolgens op het hulp voertuig.

Start het hulpvoertuig en laat deze 5 min draaien, zo kan de accu weer wat tot leven komen.

Start vervolgens de motor en laat deze even draaien. Zet zoveel mogelijk stroom verbruikers op de motor aan zoals de handvatverwarming en het grootlicht, zo voorkom je piekspanning.

Verwijder eerst de zwarte kabel en vervolgens de rode kabel. Rij direct even langs een accuboer om een nieuwe accu aan te schaffen.

Meer tips zoals deze? Volg ons op instagram

We plaatsen regelmatig tips, tricks en tutorials op instagram, zowel in de stories als in posts. Daarbij kun je meedoen met onze win acties en kun je uiteraard al je motorgerelateerde vragen sturen. 

windscherm op een Honda cb750

Windschermen voor de motor

Iedere motorrijder heeft wel eens nagedacht over het bevestigen van een windscherm. Ik heb een CB750F een oldtimer die qua windbescherming vergelijkbaar is met een

Lees verder »