Motorkamperen is geweldig, combineer het gevoel van vrijheid dat je op de motor hebt met het gevoel van vrijheid dat je van (wild) kamperen krijgt. Ga je met de motor op vakantie dan heb je alleen wel de juiste kleding, kampeerspullen, bagagedragers, en tent nodig.
Motorkamperen gaat goed als je een compacte tent, slaapzak en matras hebt. Je hebt je reguliere kampeerspullen nodig maar dan in een compactere variant. Ook moet je tassen of koffers hebben om alles mee te nemen.
Welke spullen je kunt aanschaffen voor je motorcamping ervaring en waar je op moet letten lees je in dit artikel. Zo weet je zeker dat je op pad gaat met alles wat je nodig hebt om comfortabel op reis te kunnen.

Inhoudsopgave
Motor kampeer uitrusting
Het maakt niet uit of je 1 dag of 3 maanden op vakantie gaat, er zijn een aantal spullen die je standaard nodig hebt.
Het belangrijkste voor kamperen op de motor is dat je niet teveel gewicht en volume mee hoeft te zeulen. Dat is ook direct de uitdaging waar je mee te maken krijgt. Wil je comfort? Dan zijn de spullen over het algemeen groter en zwaarder. Het nadeel van veel spullen is natuurlijk dat je het allemaal op je motor mee moet gaan zeulen. Je motor gaat hier niet beter van presteren.
Het gewicht van alle spullen die je mee neemt zit vaak vrij hoog achterop je motor. Hierdoor wordt je motor topzwaar. Je moet dus een balans zien te vinden tussen de juiste hoeveelheid spullen meenemen maar niet zoveel meenemen dat je motor niet meer lekker rijd. Dan had je namelijk net zo goed met de auto kunnen gaan.
Voor het kamperen heb je vrij veel nodig. In dit artikel lees je welke spullen je het best kunt aanschaffen en welke opties je hebt. We gaan verder in op:
- Iets om in te slapen
- Spullen voor het koken
- Motorkleding
- Onderhoud onderweg
- Opbergen van alle spullen
Motorkamperen tent of hangmat
Je standaard uitrusting voor het slapen zou minimaal moeten bestaan uit:
- Iets om onder te slapen: Tent of tarp
- iets om op te slapen: Luchtbed, hangmat of matje
- iets om in te slapen: Slaapzak of deken
- Tegen de muggen: Muggennet of binnentent
Om te beginnen moet je ergens in slapen. Je hebt keuze uit een tent met luchtbed of een hangmat met een tarp. Het voordeel van de hangmat methode is dat dit veel compacter is om op de motor mee te nemen. Het nadeel is natuurlijk dat je altijd twee bomen nodig hebt om je hangmat tussen te hangen. Bij een hangmat heb je meestal geen luchtbedje of matras nodig. Ook een kussen is vaak niet nodig. Wel heb je een muggennet nodig. Als het gaat regenen moet je ook een tarp boven je hangmat hangen, zo voorkom je dat je zeiknat wakker wordt.
Een tent is over het algemeen wat minder comfortabel. Tenten die je echt klein kunt inpakken zijn ook echt klein om in te slapen. Het voordeel is wel dat je een tent bijna altijd ergens neer kunt zetten. Als je een tent hebt heb je een luchtbed of matje nodig om op te slapen. Een luchtbed is wat compacter en heeft daardoor de voorkeur. Je moet ook een deken of slaapzak hebben. Hier geniet een slaapzak ook de voorkeur omdat die vaak compacter zijn. Een kussen is ook prettig. Een opblaasbaar kussen is wederom compacter.
Kleding motorkamperen
Verder moet je natuurlijk wat kleding hebben
- Motorbroek (liefst een die waterafstotend is met uitneembare wintervoering en voldoende lucht gaten die opengeritst kunnen worden)
- Motorschoenen of laarzen
- Handschoenen
- Helm + communicatie setje
- Niergordel (handig voor langere afstanden of als je last hebt van je rug)
- Normale kleding zoals: Sokken, ondergoed, shirts en truien. Een normale broek kan ook prettig zijn
- Slippers voor op de kampeerplaats
Wat kleding betreft probeer ik altijd zo veel mogelijk in de motorkleding te leven. Je motorbroek en jas heb je sowieso mee, evenals je handschoenen. In de meeste gevallen kun je uit je jas de wintervoering verwijderen als het warm begint te worden. Ook kun je vaak je broek open ritsen om meer lucht er doorheen te krijgen.
De perfecte motorjas voor camperen
Je motorjas is waarschijnlijk het belangrijkste kledingstuk tijdens je reis. Ik gebruik mijn motorjas zelfs als extra deken als het koud wordt. Een goede motorjas is dus essentieel.
Idealiter wil je een motorjas van textiel. Deze zijn namelijk waterdicht. Daarbij is het heel prettig als je motorjas een capuchon heeft, voldoende zakken heeft en een uitneembare wintervoering heeft. Tot slot is het heel belangrijk dat je motorjas waterdicht is.
Precies om deze reden ben ik voor de Rev’it Triomphe gegaan. Dit is een soort parka met capuchon, veel zakken en een binnenvoering die verwijderbaar is. De jas is waterdicht en kan voorzien worden van een rug protector. Schouder en ellenboog protectoren zitten er standaard bij en zorgen er voor dat de jas ook nog veilig is.

Motorbroek en regenbroek
Wat broek betreft kun je kiezen uit een textiele waterdichte broek of een normale motorbroek en een losse regenbroek meenemen. Zelf vind ik een motor spijkerbroek met een laag cordura het prettigst. Zo weet ik dat ik veilig zit op de motor. Als er een regen bui komt doe ik een regenbroek over de broek heen aan. Met een textiele broek heb ik altijd het idee dat ik in een regenbroek aan het rijden ben. Ik vind dat niet prettig maar het is wel makkelijker.

Een tip voor je regenbroek: Doe hm op een plek waar je er makkelijk bij kunt. Wanneer je een plotselinge regenbui tegen komt en je regenbroek helemaal onderin je tas zit wordt je niet blij…
De broek en jas heb ik ook aan als ik niet op de motor zit maar bijvoorbeeld door een stadje aan het struinen ben. Ze zijn comfortabel genoeg om in te wandelen. Je hoeft dus geen extra broek mee te nemen. Als je erg lang op vakantie gaat kun je een tweede motorbroek meenemen. Je kunt dan afwisselen en onderweg je vuile broek een keer ergens wassen. Let natuurlijk wel even op het waslabel van je broek.
Helm voor roadtrip of kampeer trip
Als je op een roadtrip gaat of gaat motorkamperen is de kans groot dat je een flink aantal kilometers gaat maken. Het is daarom super belangrijk dat je een comfortabele helm hebt.
Mijn eerste tip is om een helm te dragen waarvan je weet dat deze lekker zit. Koop dus geen nieuwe helm vlak voor je trip, Als je enkel korte ritjes met een helm gereden hebt weet je nog niet goed of er na een lange dag geen pijnlijke drukpunten komen.
Ook is het belangrijk dat je hem comfortabel is. Mijn Bell Bullitt is voor mij erg comfortabel, het grote vizier en lichte gewicht zorgt er voor dat ik bijna niet merk dat ik een helm op heb.
Wat ik super prettig vind is een meekleurend pinlock vizier. Dit is een extra laag die je aan de binnenkant van je vizier plakt. Overdag wordt het vizier hier donkerder van, zeker als de zon heel fel is is dit prettig. Hoe feller de zon, hoe donkerder je vizier. In de avond wordt het vizier helemaal helder waardoor je alles nog goed kan zien. Ook helpt het tegen het beslaan van je vizier.

Ook een goed communicatie systeem is heel prettig. Je kunt er de navigatie door horen, telefoneren of radio luisteren. Eerder schreef ik over mijn keuze van een navigatie systeem en de verschillen. Je kunt het artikel over bluetooth communicatiesystemen bekijken als je er meer over wil weten.

Schoenen/slippers en motorlaarzen
Motorlaarzen zijn een must. Als je veilig op de motor wil zitten moeten je voeten goed beschermd zijn. Lederen laarzen zijn prettig in veel klimaten. Ze voeren over het algemeen het zweet van je voeten redelijk goed af. Een goede schoen kan een borrelglaasje zweet per dag afvoeren. Leer ademt over het algemeen vrij goed waardoor dit mogelijk is.
Voor bij het kamperen kun je wat prettigere schoenen nemen. Ik neem slippers mee omdat deze compact zijn. Een soort neppe birkenstocks waarmee ik onder de douche ga, kleine wandelingen maak en rond loop als ik niet ga motorrijden.
Niergordel voor lange ritten
Als je langere ritten wil maken, zeker op onverharde wegen dan is een niergordel een must. Dit is een soort band die je om je buik doet waardoor je ingewanden niet door elkaar geschud worden. Ook helpt het bij het rechtop zitten. Zo kun je meer kilometers maken zonder dat je last van je rug krijgt.
Overige kleding
Verder heb je natuurlijk je normale kleding nodig. Een paar t-shirts, onderbroeken en sokken. Een trui is ook prettig voor als je het koud krijgt. Neem een vuilniszak mee voor je vuile kleding, dan is dit uit de weg en hoef je je vieze sokken niet tussen je schone kleding te bewaren.
Zorg dat je niet teveel extra kleding mee neemt. Als je te weinig hebt kun je meestal wel ergens een wasje draaien. Als je teveel hebt dan wordt het al vrij snel volumieus. Vertrouw op je motorkleding zodat je alleen nog een t-shirt en ondergoed aan hoeft te doen.
Kookgerei voor motorkamperen
Voor het koken geld wederom: neem zo min mogelijk mee. Je zult verbaast zijn hoe weinig spullen je eigenlijk nodig hebt om een maaltijd klaar te kunnen maken. Wel heb je minimaal nodig:
- Gaspit met gasfles
- Pan
- Beker/mok
- Zakmes en vork/lepel
Het is handig om alles in een tasje bij elkaar te mikken. Zelf gebruik ik hier een oude cameratas voor. Zo heb je alles bij elkaar in een soort keuken tas.
In mijn keukensetje zit een brander en een gasfles. Een flesje gas kun je bijna overal krijgen of laten navullen, de kleintjes zijn dus goed genoeg. Een flesje gaat ongeveer een week, soms twee weken mee. Je kunt dan ‘s avonds je eten verwarmen en ‘s ochtends je koffie zetten. Eten doe ik direct uit de pan, borden zijn dus niet nodig. Wel is het handig om een setje met een lepel en vork te hebben. Ik gebruik mijn zakmes als mes tijdens het eten. Hier kun je ook je bier en wijnflessen of blikken eten mee openmaken.
Ook neem ik een perculator mee omdat ik graag normale koffie drink in de ochtend. Daarbij heb ik een opvouwbare mok. Soms neem ik ook een thermoskan mee. Bij warmere dagen kun je daar water koel in houden. Op koudere dagen doe ik er koffie in.
Toiletbenodigdheden
Ik neem aan dat je weet hoe je je toilettas in moet pakken maar wil je er wederom op wijzen dat je niet veel nodig hebt.
- Tandenborstel en tandpasta
- zeep, shampoo
- Toiletpapier en vochtige doekjes
- Muggenspray
Toiletpapier is overal verkrijgbaar, je hoeft dus niet heel veel mee te nemen. Een rol is meestal meer dan voldoende. Hetzelfde geld voor zeep en shampoo. Een klein flesje is meer dan voldoende. Je kunt vaak kleine verpakkingen voor op reis kopen bij de drogisterij. In zo’n flesje zit 100ml. Stukke beter dan een literfles meezeulen.
Muggenspray is iets waar je niet op moet bezuinigen. Koop bij voorkeur spul met een grote hoeveelheid date. Het helpt tegen muggen maar ook tegen teken. Je kunt een klein flesje kopen van 60ml maar een grote fles is vaak geen overbodige luxe.
Als je toch bezig bent met bestellen, neem dan ook meteen een tekentang setje mee. Mocht je toch gestoken worden, een wondje krijgen of een splinter ergens uit moeten peuteren dan geeft een teken setje je voldoende opties. Bijkomend voordeel is dat het setje vrij compact is.
Navigatie op de motor
Zonder plan of kaart ergens heen gaan is een optie maar het is vaak leuker om naar een specifiek doel te rijden. In principe is je telefoon hier goed genoeg voor. Je moet alleen wel je telefoon ergens in kunnen klikken en kunnen opladen.
Ik gebruik uiteraard de draadloze lader en telefoonhouder die ik op deze website verkoop. Ik was er zo enthousiast over dat ik besloot ze te gaan verkopen omdat ze nergens anders te koop zijn. Het is een x grip waar je je telefoon in zet, vervolgens sluit je de kabels aan op een geschakelde stroom bron op je motor en kun je je telefoon draadloos laden.
Verder neem ik altijd een grote powerbank mee waar ik eventueel ook de motor mee kan jumpstarten. Je kunt hier in geval van nood je motor accu mee tot leven brengen maar je kunt ook je telefoon er meerdere keren mee opladen. Ook heeft dit setje een lampje waarmee je in het donker je kampeerplek kunt verlichten.
Motor onderhoud onderweg
Net als thuis zul je onderweg je motor moeten onderhouden. De ketting smeren, olie in de gaten houden en zelfs een lekke band repareren zijn allemaal zaken die je mogelijk zult moeten doen. Het is daarom verstandig om wat tools en onderhoudsmiddelen mee te nemen.
Om je motor te onderhouden kun je het volgende meenemen:
- Extra binnenband of bandenreparatieset
- Kettingsmeer
- Extra olie
- Gereedschapssetje
Een extra binnenband kan in sommige situaties een hoop schelen. Neem altijd een binnenband mee voor het kleinste wiel. Als je een 18 inch en een 19 inch wiel hebt, ga dan voor een 18 inch binnenband. Je kunt namelijk best een 18 inch binnenband om een 19 inch wiel trekken, andersom gaat dit je niet lukken omdat de binnenband dan dubbelgevouwen gaat zitten. Uiteraard is dit alleen om bij de dichtstbijzijnde garage te komen, laat je binnenband direct vervangen, anders heb je een flinke kans op een lekke band. Zorg dat je een dunne binnenband meeneemt (meestal 1.5mm). Zo bespaar je wat ruimte. Uiteraard moet je ook een klein compressortje of een handpomp meenemen om lucht in je band te krijgen.
Heb je een tubeless band dan kun je een nood reparatie setje kopen met een prop. Er zitten cartridges bij waarmee je je band weer van lucht kan voorzien. Dit is niet bedoeld om lange afstanden mee te rijden maar is wel voldoende om je naar een bandenwinkel te brengen.
Kettingsmeer heb je in verschillende varianten. Welke het best is voor je ketting is een verhaal voor een andere keer. Dat je kettingspray mee moet nemen is een ding dat duidelijk is. De meeste motoren moeten iedere 250 tot 500km even gesmeerd worden.
Ik kies zelf altijd spray van Putoline, dat is namelijk de enige spray die in 100ml flesjes te krijgen is. Je stopt het dus lekker makkelijk ergens weg.
Koffers en tassen
Ook moet je al je spullen mee nemen. Daar heb je koffers of tassen voor nodig.
- 2 zijkoffers of zijtassen
- 1 top tas voor op je zijkoffers
- 1 tanktas voor belangrijke documenten, een rugzak kan natuurlijk ook.
Allereerst moet je een keuze maken, je kunt harde of zachte koffers nemen. Dat is persoonlijke voorkeur. Zelf vind ik zachte koffers (tassen) prettiger omdat je er meer in kwijt kunt. De tas gaat zich een beetje naar de inhoud vormen. Een aluminium kofferset doet dat uiteraard niet.
Ook is het prettig als je bagage waterdicht verpakt is. Dit kan door een regenhoes er overheen te trekken of door een tas aan te schaffen die van zichzelf waterdicht is. Dat laatste is natuurlijk gebruiksvriendelijker.
Zadeltassen
Zadeltassen (of koffers) geven je meestal de grootste hoeveelheid ruimte. Ook zitten ze wat lager op de motor waardoor je niet zo topzwaar wordt. De inhoud van deze tassen wordt altijd in liters gemeten. Een tas van 15+ liter past redelijk wat in.
Bovenop de zadeltassen kun je nog een grote tas zetten. Bijvoorbeeld een weekendtas of andere grote canvas reistas. Hier kun je erg veel in kwijt, vaak wel 35 tot 50 liter. Het nadeel is dat het ook snel een flink gewicht wordt en het gewicht vrij hoog op je motor zit. Je motor gaat daar niet lekkerder van rijden.
Zelf heb ik in de bovenste tas de slaap benodigdheden. Dat weegt niet heel veel maar neemt wel veel ruimte in beslag. De tas zet ik vast met rockstrap spanbanden of snelbinders. In elk geval iets met elastiek. Als je je tassen met gewone spanbanden vast sjort raken ze altijd na enkele kilometers weer los omdat de spullen in je tas verschuiven.
Tanktassen
Tanktassen gebruik je om je belangrijkste documenten in te doen of spullen die je vaak snel nodig hebt. Denk aan een kaart, contant geld of medicijnen. Ze zijn vaak een stuk minder groot maar je kunt wel altijd snel bij je spullen.
Rugzak
Een rugzak neem je mee om dagtripjes mee te doen. Je kunt extra spullen meenemen in je rugzak maar het is prettiger om te rijden zonder extra gewicht op je rug. Je kunt ook een rugzakje meenemen dat heel klein oprolbaar of opvouwbaar is. Die doe je dan in je koffer of tanktas. Zo heb je er geen last van.