Goede video op de motor maken

Wil jij je motorrit filmen, een motorvlog beginnen of informatieve video’s gaan produceren op de motor dan heb je een goede “motovlog setup” nodig. De juiste camera, een microfoon, een manier om alles samen te laten werken (software) en een telefoon of camera houder.

Een motor vlog maak je het makkelijkst gewoon met je Iphone. Gebruik een app zoals filmic pro om geluid van je bluetooth communicatiesysteem op te nemen tijdens het filmen. Zorg dat je je camera stabiel monteert.

Na het lezen van dit artikel en het bekijken van de voorbeeld vlog weet je alles wat er te weten valt over het vloggen op de motor. Van het opnemen van beeld en geluid tot het bewerken van de daadwerkelijke video.

Benodigdheden filmen op de motor

Er zijn honderden manieren om een vlog te maken op de motor. De meeste motorrijders zullen zo veel mogelijk gebruik maken van de spullen die ze al in huis hebben. Denk aan je huidige mobiele telefoon of een gopro die je nog hebt liggen. Wanneer je er wat meer je hobby van gaat maken kan het best zijn dat je ook een wat beter beeld en geluidskwaliteit wil hebben. Dan ga je naar een professionelere setup.

In de basis heb je de volgende zaken nodig:

  • Een video camera
  • Een camera houder
  • Bluetooth communicatiesysteem in je helm
  • Een appje om het geluid in je helm tijdens het filmen op te nemen

Uiteraard heb je van ieder onderdeel verschillende varianten, afhankelijk van wat je wil uitgeven.

Budget motor vlog setup

De goedkoopste manier om video te maken op de motor is met je huidige iphone. Je hebt een aantal dingen nodig om een goede vlog te kunnen maken:

Geschikte mobiele telefoons

Iedere telefoon met bluetooth en een redelijke camera kan gebruikt worden om een motorvlog mee op te nemen. Op een iphone zul je voor het geluid een betaald appje moeten aanschaffen. Op android zijn gratis apps beschikbaar.

Voor het beste resultaat kun je beter een telefoon nemen met groothoek lens. Veel high end telefoons hebben een groothoek lens. Zo kun je bijvoorbeeld je instrumentarium filmen maar nog voldoende ruimte in het beeld overhouden zodat de kijkers ook kunnen zien waar je heen gaat.

Telefoonhouder

Om je telefoon op je motor vast te zetten moet je een telefoonhouder gebruiken. Het is handig om een telefoonhouder te nemen met een armpje waarmee je deze alle kanten op kunt buigen. Zelf gebruik ik de motorwolf telefoonhouder met ingebouwde draadloze lader. Je kunt ze in mijn webshop aanschaffen.

Bluetooth communicatiesysteem

Ook heb je een bluetooth communicatie systeem voor in je helm nodig. Eerder schreef ik een artikel over welke het beste werkt. Ik gebruik een goedkoop chinees apparaat wat prima werkt. Je hebt dit nodig om het geluid in je helm mee op te nemen. Een vlog is natuurlijk niet compleet zonder commentaar van de berijder van de motor.

Video App

Heb je een android telefoon dan kun je een gratis appje gebruiken dat Cinema FV-5 heet. Hiermee kun je het geluid van je bluetooth systeem in je helm opnemen tijdens het filmen. Dit is essentieel omdat je anders niet kunt praten tijdens het rijden.

Voor Iphone kun je een appje installeren dat filmic pro heet. Nadeel van het appje is dat het niet gratis is. Het kost 16,99. Wel is het een heel prettige app. Zoals de verkopers in de winkel altijd zeggen: “ik heb hm zelf ook”.

Action camera motor vlog setup

Wanneer je voornamelijk je skills op de motor wil filmen kun je ook best een actie camera gebruiken. Het nadeel is dat je meestal geen geluid kunt opnemen maar er zijn enkele uitzonderingen.

Action camera

Online kun je een hoop action cams vinden die je op je motor kunt klikken. Soms al voor een paar tientjes. Verwacht van dergelijke camera’s echter niet al te veel. Ze kunnen beeld opnemen en zijn vaak waterdicht maar dat is het dan ook.

Wil je een wat beter kwaliteit dan kun je voor een GoPro gaan. Het voordeel hier van is dat je vaak ook microfoons kunt gebruiken bij een GoPro.

Action camera houders

Vaak plak je een action cam met een sticker ergens op je motor. Het voordeel is dat je heel veel vrijheid hebt over waar je deze plaatst. Je kunt je action cam zelfs op je helm plakken zodat je kijkers hetzelfde zien als jij. Het nadeel is dat je meestal wel met 3m plakkers aan de slag moet gaan. Die moet je natuurlijk wel op je motor durven plakken…

Je kunt verschillende setjes voor je action camera kopen om deze bijvoorbeeld aan je spiegels, stuur of als body cam te gebruiken. Je koopt bijvoorbeeld een setje met 53 accessoires op bol.com. Deze setjes voor GoPro zijn universeel en kun je dus blijven gebruiken, ook als je later een nieuwere GoPro koopt.

Action camera geluid

Je kunt voor GoPro een Sena backpack kopen. Dat is de mooiste oplossing voor het opnemen van geluid. Je koppelt hiermee je GoPro aan je Sena bluetooth communicatie setje en neemt op die manier het geluid in je helm op.

Als je geen Sena hebt kun je gewoon een audio kabeltje gebruiken, bijvoorbeeld met een lavalier microfoon van bol.com. Het microfoontje speld je dan op en het kabeltje prik je in je camera.

Je kunt ook een dubbele microfoon nemen en er een bij je uitlaat plaatsen en een in je helm. Zo kun je het geluid van je motor opnemen en toch nog praten tijdens het rijden.

Professionele motor vlog setup

Professionals gebruiken een DSLR of mirrorless camera om video mee op te nemen. Het voordeel hier van is dat de beeldkwaliteit subliem is. Ook kun je verschillende lenzen op de camera schroeven voor de perfecte beelduitsnede. Het monteren van een dergelijke camera op je motor geeft wel wat problemen.

Het is heel prettig om een camera met autofocus en beeldstabilisatie te hebbben. Niet iedere spiegelreflex camera heeft autofocus voor video. Als je camera dat niet heeft zul je handmatige scherpstelling moeten gebruiken.

DSLR monteren op motor

Je camera monteren kun je op twee manieren doen. Je kunt een mount ergens op je motor schroeven of je kunt zuignappen gebruiken.

Een zuignap zet je vast op de tank. Deze methode is vrij gebruikelijk in de film industrie, bijvoorbeeld wanneer er een auto scene gefilmd wordt. De camera wordt dan op het raam geplakt met de zuignappen. Let goed op de capaciteit van de zuignap die je koopt. Idealiter zou je een capaciteit willen die ruim boven het gewicht van je camera + lens inclusief accu en andere accessoires is.

De tweede methode is een vast punt op de motor creeren. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door een statiefkop op je motor te monteren. Je kunt hier voor bijvoorbeeld een studio clamp gebruiken. Ik heb er een die tot 15kg aan kan. Mijn camera met lens weegt ongeveer anderhalve KG dus dat is ruim voldoende. Met een camera schroefdraad converter kun je een statiefkop op deze clamp monteren.

Motorvlog met DSLR geluid

Naast een sublieme beeldkwaliteit is het geluid natuurlijk van groot belang. Je kunt geluid opnemen door gebruik te maken van een draadloze microfoon. Zelf vind ik de rode wireless go ideaal. Deze kun je gebruiken in combinatie met een lavelier microfoon. Let wel op dat deze setup enkel werkt wanneer je in je camera een microfoon ingang hebt.

Het ene deel van de rode wireless go schroef je op de flitsschoen van je camera, het andere deel doe je in je zak of speld je op. De lav mic breng je zo dicht mogelijk bij je mond zodat je goed te verstaan bent. Zorg er voor dat je de lav mic uit de directe wind hebt, anders hoor je niets.

Tips voor het opnemen van een motorvlog

Mooi, je weet welke spullen je gaat gebruiken, nu is het tijd voor het opnemen van je eerste vlog.

Belangrijk is dat je altijd al je beschermende kleding draagt. Nu je motorvlogger bent is het belangrij dat je het goede voorbeeld geeft. Wat je ook doet, trek dus eerst goede kleren aan.

Positie van de camera

Je hebt bij motor vlogs twee opties voor het monteren van de camera. Naar je toe of naar de weg toe. Beide hebben voor en nadelen.

Meestal zet je je camera zo dat mensen de weg kunnen zien. De weg is namelijk meestal interessanter. Jij bent gewoon bezig met rijden en als je de weg filmt hebben mensen meer het idee dat ze zelf aan het rijden zijn. De kijker kan zich dus beter identificeren met de video.

Wil je liever jezelf filmen dan kan dat natuurlijk ook. Het kan leuk zijn om jezelf te filmen als je bijvoorbeeld praat over je nieuwe motorjas, je helm of ander gear. De kijkers kunnen dan zien waar je het over hebt. Ook als je een lang saai stuk gaat rijden en iets aan het uitleggen bent is het leuk om jezelf te filmen.

Bedenk een script

Het is super lastig om een video te maken als je niet vooraf weet welke onderdelen je het over gaat hebben. Zelf schrijf ik deze stappenplannen, en informatieve artikelen. Ik gebruik altijd de headings (titels) als outline van mijn video. Zo weet je zeker dat het verhaal dat je gaat vertellen een coherent verhaal is.

script voor motor vlog

Het script schrijf je op een papiertje en plak je bijvoorbeeld op je tank. Een post it werkt voor korte scripts ook. Je moet natuurlijk snel kunnen lezen dus je kunt de titels iets korter maken.

Zorg dat je realexed op de motor zit

Motorvloggen tijdens lastige manoeuvres maakt het vertellen van je verhaal extra moeilijk. Mijn eerste vlog deed ik vlak nadat ik mijn rijbewijs gehaald had. Niet op de motor waar ik les op had maar op mijn eigen motor. Ik kende de motor op dat moment nog niet echt, het is een oldtimer met wat kwaaltjes en ik ging op een druk moment in de stad rijden. Een recept voor een vreemde vlog. Ik was constant aan het pauzeren omdat ik mij op het rijden aan het richten was. Ook kon ik niet automatisch het knipperlicht vinden en zat ik niet relaxed op de motor omdat ik te enthousiast was dat ik lekker op mijn eigen motor aan het rijden was.

Wat een stuk beter is is wachten tot je een aantal maanden gereden hebt. Vervolgens zoek je een rustige plek op, bijvoorbeeld een dijkweggetje of een stuk polder. Daar kun je vervolgens je eerste motorvlog maken. Je vlog wordt direct beter omdat je niet steeds met andere zaken bezig bent.

Motorvlog bewerken

Om motorvlogs te bewerken kun je betaalde of gratis software gebruiken. In het verleden heb ik vaak IMovie gebruikt. Als je een mac hebt zit deze software meestal gratis op je computer. Tegenwoordig gebruik ik Adobe Premiere Pro. Premiere kost 24,19 per maand.

Voor het bewerken van een motorvlog laad je eerst het beeldmateriaal in in de software. Dit kan even duren. Vervolgens sleep je je beeld naar de tijdlijn. De saaie stukken knip je er tussenuit. Let er op dat je kijkt of het geluid goed is. Merk je dat je tijdens het bewerken je geluid harder moet zetten om het goed te kunnen horen? Dan moet je waarschijnlijk het geluid wat harder maken in de software.

Vervolgens kun je de video ook nog color graden. Dit klinkt fancy maar betekend dat je de witbalans, schaduwen en helderheid aanpast. Is het beeld te donker? dan maak je het wat lichter. Is het te blauw? dan maak je het wat geler.

Tot slot kun je de video ook nog stabiliseren. Idealiter gebruik je een camera met ingebouwde beeldstabilisatie maar mocht je dat niet hebben dan kun je het beeld nog stabiliseren in de software.

Tips:

  • Neem een intro op voor je video. Een intro laat zien wat kijkers kunnen verwachten. Zo kun je ze vast “lekker maken”.
  • Structureer de informatie. Als je video erg van de hak op de tak is is het hinderlijk om er naar te kijken.
  • Vermijd een muziekje. Hoe graag je misschien ook een liedje onder je video wil plakken, het toevoegen van muziek gaat vaak mis. Het liedje is veel te hard waardoor je niet meer te verstaan bent of de muziek is niet rechtenvrij waardoor je video van youtube verwijderd wordt. Wil je heel graag meer geluid in je video? Dan kun je in je buddy seat een 2e telefoon leggen. Neem hiermee geluid op, omdat deze uit de wind zit maar dicht bij de motor en uitlaat zit zul je het motorgeluid hiermee kunnen opnemen. Dat vinden motorliefhebbbers altijd prettig.
  • Let op stopwoordjes. Zelf ben ik heel erg van “eh” in een video. Als ik hier niet op let ben ik vrij lang bezig om dat allemaal er uit te knippen in de nabewerking.

Hoe maak je een motorvlog?

Monteer een camera op je motor en zorg dat je geluid kunt opnemen. Combineer de twee in video software.

Hoe krijg je de kwaliteit van een motorvlog beter?

Video kwaliteit wordt beter door een betere camera te gebruiken. De audio is echter belangrijker, gebruik dus een goede microfoon. Verder werkt een rustige omgeving en een script heel goed.

Meer tips zoals deze? Volg ons op instagram

We plaatsen regelmatig tips, tricks en tutorials op instagram, zowel in de stories als in posts. Daarbij kun je meedoen met onze win acties en kun je uiteraard al je motorgerelateerde vragen sturen. 

windscherm op een Honda cb750

Windschermen voor de motor

Iedere motorrijder heeft wel eens nagedacht over het bevestigen van een windscherm. Ik heb een CB750F een oldtimer die qua windbescherming vergelijkbaar is met een

Lees verder »