Elektronische ontsteking voordelen

Mijn honda werkt met contactpunten. Ik heb ze vervangen voor elektronische ontsteking. Ook in de auto heb ik mijn contactpunten vervangen voor elektronische ontsteking. De voordelen die ik de afgelopen 100.000km heb ervaren zet ik hier op een rijtje.

Elektronische ontsteking is betroubaarder en minder onderhoudsgevoelig dan een ontsteking met contactpunten. Er zijn geen slijtage onderdelen aanwezig waardoor de ontsteking altijd goed blijft staan.

Er zijn verschillende soorten elektronische ontsteking, de werking is eigenlijk bij allemaal hetzelfde. Hoe het werkt, wat de voordelen zijn en hoe je het installeert weet je aan het eind van dit artikel.

Elektronische ontsteking vs contactpunten

Als je je oldtimer (waarschijnlijk heb je een oldtimer, moderne motoren worden niet meer met contactpunten geleverd) regelmatig gebruikt zul je ook regelmatig je contactpunten moeten controleren.

Met elektronische ontsteking heb je dit probleem niet meer. Je contactpunten worden namelijk vervangen voor sensoren. Deze slijten niet omdat ze geen contact maken.

Elektronische ontsteking is daardoor veel preciezer. Dit heeft de nodige voordelen:

  • Motor loopt regelmatiger
  • Motor start beter
  • Lager brandstofverbruik
  • Betere prestaties
  • Geen onderhoud aan de ontsteking

Vooral de verbeterde prestaties en het verminderde onderhoud zijn factoren die duidelijk merkbaar zijn. Mijn motor trekt in het middengebied veel beter.

Als ik de motor start slaat deze veel sneller aan dan met de contactpunten

Stationair loopt de motor veel rustiger. Ook als ik de timing met een stroboscoop controleer zie ik een verschil. Waar de motor eerst ongeveer op het juiste moment een vonk gaf geeft de motor nu precies op het juiste moment een vonk. Het is maar 1-2 graden verschil maar je merkt toch dat dat veel invloed heeft.

Elektronische ontsteking soorten

Je komt elektronische ontsteking onder veel verschillende namen tegen. Digitale ontsteking en elektronische ontsteking zijn verschillende benamingen voor hetzelfde onderdeel.

Soms wordt ook de term magneetontsteking gebruikt. Dit is in principe niet hetzelfde maar een digitale ontsteking gebruikt wel magneetjes als sensoren, vandaar de verwarring.

In het kort heb je twee soorten elektronische ontstekingen:

Een complete unit. Deze vervangt je hele ontstekings pod of ontstekingsplaat. Dit heeft als voordeel dat er vaak verschillende mechanische componenten vervangen worden, denk aan de vervroeger en natuurlijk de contactpunten.

Als je een vaccuum vervroeger hebt is deze ook niet meer nodig. De ontsteking vervroegt digitaal en is daarmee veel nauwkeuriger. Meestal dop je de vaccuum vervroeger gewoon af.

Vaak zijn complete units wel wat duurder. Prijzen verschillen van zo’n 100 tot 400 euro.

Digitale contactpunten. Voor sommige auto’s en motoren zijn digitale contactpunten beschikbaar. Ik heb ze bijvoorbeeld in mijn klassieke volvo zitten. Digitale contactpunten zijn een vervanging van je huidige contactpunten.

Ook heb je geen condensatoren meer nodig. Op de nok van het asje dat in de ontsteking zit zet je een ring waar magneten in zitten. Zo weet de digitale ontsteking wanneer het tijd is om stroom door te geven.

Dit systeem is wat goedkoper maar is niet altijd beschikbaar. Voor mijn honda kon ik bijvoorbeeld geen digitale contactpunten aanschaffen omdat deze simpelweg niet geproduceerd worden. De prijzen varieren van 30 tot 80 euro.

Elektronische ontsteking inbouwen

Eigenlijk is het inbouwen van een elektronische ontsteking heel eenvoudig. In het voorbeeld zie je hoe ik het inbouw op mijn Honda CB750F1. In principe werkt het op iedere motor hetzelfde.

Stappenplan digitale ontsteking installeren

  1. Haal de motor van het contact

    Zorg dat er geen stroom meer op de bobines staat. Tijdens het demonteren van je ontsteking werk je met onderdelen waar een hoop spanning doorheen gaat. Haal de motor van het contact of haal de min pool van de accu los.

  2. Verwijder de oude ontsteking

    Je begint met het ontstekingsdeksel losmaken, deze zit met twee moertjes vast, let op, er kan een pakking in zitten. Maak deze niet kapot.

  3. Vervroeger losmaken

    Vervolgens zie je daar je contactpunten ontsteking zitten. Maak eerst de vervroeger los (die zit in het midden). Het moertje komt er vanaf waarna je de ontstekingsplaat los kunt schroeven.

  4. Ontstekingsplaat verwijderen

    Nu kun je makkelijk bij de kabels die aan de oude ontstekingsplaat zitten. Maak deze los (markeer ze indien ze allemaal dezelfde kleur hebben). Verwijder nu de ontstekingsplaat met contactpunten, condensatoren en al. Tot slot verwijder je de vervroeger.

  5. Nieuwe ontstekingsnok monteren

    De digitale contactpunten komen hoogstwaarschijnlijk met een nieuwe nok. Verwijder van de vervroeger de oude nok en zet de nieuwe digitale nok met de magneetjes er op. Dit schuift dus over het gedeelte waar eerst je contactpunten tegenaan zaten.
    Let op dat je de nieuwe ontsteking nok juist om monteert. Vaak zit er een markering op welke kant hij op moet wijzen.

  6. Monteer de nieuwe ontstekingsmodule

    Zet de vervroeger met de nieuwe nok terug. Nu zet je de printplaat daar overheen en sluit je de kabels aan. Controleer of de vervroeging nog werkt door aan de nok te draaien. Deze zou ongeveer 10-15 graden moeten kunnen draaien.

  7. Stel de ontsteking af.

    Als alles aangesloten zit zet je de motor op het contact. Draai met een sleutel de krukas (die grote moer in het midden) met de klok mee. Er zit een ledje op de printplaat. Deze zou met 1 omwenteling van de krukas 1x aan en uit moeten gaan.
    Op de CB750 stel je cilinders 1 en 4. Er zit een gat in de printplaat waar je kunt zien hoe de afstelling staat. Draai met de klok mee zodat de markering op F14 komt te staan (first op cilinder 1 en 4). Draai de plaat tegen de klok in totdat het ledje aan gaat. Nu zet je de plaat voorzichtig vast. Let op, ze breken vrij snel dus zet niet teveel kracht. Draai nogmaals de krukas een rondje en controleer of het ledje precies bij F14 aan gaat.
    Mocht je een ontstekings stroboscoop hebben dan kun je deze nu op cilinder 1 aansluiten, de motor starten en met de stroboscoop controleren of de motor op het juiste moment vonkt. Je kunt ook cilinder 2,3 en 4 controleren maar meestal is het prima als je alleen de 1e controleert.

Meer tips zoals deze? Volg ons op instagram

We plaatsen regelmatig tips, tricks en tutorials op instagram, zowel in de stories als in posts. Daarbij kun je meedoen met onze win acties en kun je uiteraard al je motorgerelateerde vragen sturen. 

windscherm op een Honda cb750

Windschermen voor de motor

Iedere motorrijder heeft wel eens nagedacht over het bevestigen van een windscherm. Ik heb een CB750F een oldtimer die qua windbescherming vergelijkbaar is met een

Lees verder »