Als je je carburateurs gereinigd hebt moet je ze daarna afstellen. Dit is een klusje waar je best wat kennis voor nodig hebt omdat er vele factoren zijn die een rol spelen in of je motor wel of niet goed loopt.
- Een carburateur afstellen doe je op bedrijfstemperatuur.
- Begin met de aanbevolen fabrieks onderdelen en kijk hoe de motor loopt. Stel ook de standaard vlotterhoogte in
- Stel je luchtschroef tot de motor goed loopt.
- Blijft de motor slecht lopen, neem dan een grotere sproeier. Wordt het slechter? Ga dan een maat kleiner dan het origineel. Herhaal tot de motor goed loopt.
- Sputtert je motor bij vol gas? Ga dan een hoofdsproeier kleiner. Trekt ie mooi door? Probeer dan toch een grotere sproeier. Een motor loopt ook goed als deze te arm is, arm mengsel is echter slecht voor de motor.
De carburateur afstellen is een heel precies werkje. Zorg er voor dat je alle stappen goed en nauwkeurig volgt. Een te arm mengsel kan vrij serieuze gevolgen hebben. Let er dus altijd op dat je de motor liever wat aan de rijke kant zet dan aan de arme kant.
Inhoudsopgave
Afstelmogelijkheden in een carburateur
Er zijn verschillende systemen in je carburateur verantwoordelijk voor verschillende gasstanden. Je hebt meestal te maken met een hoofdsproeier, stationair sproeier, lucht/brandstof schroef en een gasnaald. Ieder onderdeel werkt in een ander gasbereik.
Het gasbereik van je motor is in drie delen op te delen. Let op dat het gaat om de hoeveelheid gas die je geeft (de hoeveelheid waarmee je je gashendel draait) Het heeft niets te maken met het toerental.
- Stationair tot 1/8e gas. Je stationair sproeier en lucht/brandstof schroef hebben hier de grootste invloed.
- 1/8e tot 3/4e gas. De dikte en vorm maar vooral de positie van je vlotternaald hebben hier de grootste invloed.
- 3/4e gas tot vol gas. De hoofdsproeier heeft in dit gebied de grootste invloed.
Als je aan de slag gaat is het heel belangrijk om maar 1 ding tegelijkertijd aan te passen. Ga na je aanpassing een testrit maken en kijk of het beter of slechter geworden is.
Vlotterhoogte
De eerste stap is zorgen dat je vlotterhoogte goed staat. Dit is niet alleen belangrijk voor of er wel of niet brandstof in je vlotterkamer zit. De hoogte van het brandstofniveau zorgt er voor dat je motor armer of rijker gaat lopen.
Als het brandstofniveau in je vlotterkamer te hoog is zal de carburateur gaan lekken. Ook loopt een motor bij een te hoog niveau veel te rijk. In principe stel je de vlotterhoogte altijd af naar fabrieksspecificatie.
De enige reden om dat niet te doen is als je andere brandstof gebruikt zoals ethanol of een andere brandstof met een ander soortelijk gewicht.
Draai de carburateurs op hun kant totdat de vlotters net de veertjes raken. Dat is het punt waarop je de boel afstelt. Meet vanaf de carburateur tot de bovenkant van de vlotter en kijk of dit binnen de specificatie valt zonder dat je de vlotters in hoeft te drukken.
Kun je de specificaties niet vinden dan kun je de vlotter hoogtes instellen zodat de vlotters perfect horizontaal zitten ten opzichte van de carburateur.
De zwarte drijvertjes zijn de vlotters.
De schroef die in het midden uitsteekt tussen de drijvertjes is de hoofdsproeier
Vlak achter de hoofdsproeier, iets lager zie je de stationair sproeier.
Afstellen van de vlotterhoogte doe je door voorzichtig het messing metaaltje te buigen. Het meten doe je vanaf de zijkant van de carburateur. Daar waar de vlotterbak op de carburateur aangesloten zit. Precies waar in de voorbeeldfoto de pakking zit.
Neem een schuifmaat en zet die op een x aantal mm’s (naar specificatie van de fabrikant). Je kunt de schuifmaat dan naast de vlotter zetten, zo zie je of de vlotters te hoog of te laag staan. Let op dat je beide kanten van de vlotter controleert.
Air/fuel mixture of lucht/brandstof schroef
Je carburateur heeft of een brandstof schroef of een lucht schroef. Zit de schroef aan de kant van de motor dan is het een brandstof schroef. Zit de schroef aan de kant van het luchtfilter dan is het een luchtschroef.
- Een luchtschroef draai je in om het mengsel rijker te maken.
- Een brandstofschroef draai je in om het mengsel armer te maken.
De afstelling is eenvoudig. Draai de schroeven eerst helemaal in en dan 2 slagen uit. Dit zou je een basis instelling moeten geven.
De meeste luchtschroeven moet je 1 a 2 rondjes uit draaien.
De meeste brandstofschroeven moet je 2 a 3 rondjes uit draaien.
Zet de schroeven van al je carburateurs (als je meerdere carburateurs hebt) op dezelfde stand. Vaak kun je online wel vinden wat de standaard stand is. Bij de luchtschroef op mijn CB750 is de standaard stand bijvoorbeeld 1+3/8e uit.
Let op bij het aandraaien van een luchtschroef. Als je hm te hard aandraait breekt het puntje. Als dat gebeurt heb je een serieus probleem. Draai deze schroeven dus niet te vast. Als ze zwaarder gaan op het eind zit je al goed, je hoeft ze niet aan te draaien.
Afstelling
Ook de afstelling van je lucht of brandstof schroef doe je met een warme motor. Laat je motor dus eerst even draaien.
Zet de schroef op de standaard “fabrieksspecificatie stand”. En kijk hoe hij het gas oppakt en hoe hij loopt. Draai de schroef verder in of uit tot de motor rustig loopt. Loopt de motor rommelig dan zul je de schroeven verder in of uit moeten draaien.
De motor moet netjes terugvallen naar stationair, mag niet blijven hangen. Als je klaar bent met de schroef kun je een proefritje maken waarbij je niet meer dan 1/8e gas geeft.
Bij thuiskomst bekijk je de bougies:
- Zijn de bougies donkerbruin of zwart dan moet je het mengsel armer maken
- Zijn de bougies wit of heel licht dan moet de motor rijker gezet worden.
Pilot jet / stationair sproeier
Kom je er met de stelschroeven niet uit omdat je aan het eind van de stelmogelijkheid zit dan zul je de stationair sproeier aan moeten pakken.
De stationair sproeier heeft een maat er op.
Bijvoorbeeld:
Je kunt de lucht schroef niet verder in draaien, je mengsel blijft te arm, dan moet je een grotere stationair sproeier hebben.
Over het algemeen is 1 maat groter 1 slag op de stelschroef.
Een motor die dus bijvoorbeeld 4 draaien uit gedraaid is op de brandstof stelschroef zal hetzelfde lopen met een sproeiermaat groter en 3 draaien uit.
De stationairsproeier vervangen
De stationairsproeier bevind zich onderaan je carburateur, naast de hoofdsproeier. Onderaan de carburateur zit een bakje wat je met een paar schroeven los kunt maken. Let op, er zit brandstof in dat bakje.
De grote sproeier die je ziet is de hoofdsproeier. Die zit meestal in het midden. Daar naast zit de stationair sproeier, die zit meestal dieper. Je kunt hm er gewoon uit schroeven en vervangen voor een ander exemplaar.
Op de sproeier staat de maat.
Nadat je de sproeier vervangen hebt kun je weer de fijnafstelling regelen op de stelschroef.
Gasnaald afstellen
De gasnaald heeft van 1/8e tot 3/4e gas effect. Als je gasnaald niet goed staat zul je merken dat de motor als je flink gas geeft sputtert of niet goed oppakt.
Wat betreft de gasnaald zijn er twee dingen die je kunt aanpassen.
- De vorm van de naald. Dit is iets wat je waarschijnlijk niet kunt doen, je zou echter de vorm van de naald kunnen aanpassen om een andere hoeveelheid brandstof aan te zuigen.
Vaak zit er bij carburateur revisie setjes waar je de carburateur gaat tunen voor meer vermogen een andere naald. Dit gebruik je dan in combinatie met bijvoorbeeld een ander luchtfilter en een andere uitlaat.
Normaliter zit je niet aan de vorm van de naald. - De hoogte van de naald. Als je een rijker mengsel wil kun je de naald hoger zetten. Wil je een armer mengsel dan zet je de naald lager. Meestal stel je het 1x in en pas je het pas weer aan als je iets motorisch aan je motor veranderd.
De afstelling van je gasnaald is een van de lastigste dingen om af te stellen. Het middengebied is namelijk iets waar je veel testritjes voor moet maken en wat gevoel voor moet krijgen.
Gasnaald losmaken
De gasnaald zit aan de bovenkant van je carburateur. Vaak kun je het dopje van je carburateur er af halen en daarmee de gasschuif met de gasnaald er uit halen.
De gasnaald kun je vervolgens los maken en het ringetje kun je hoger of lager zetten.
Afstelling
Het afstellen gaat het makkelijkst als je begint op een vrij rijke stand. Hoe lager je het clipje op de naald zet hoe rijker het mengsel zal worden.
Begin dus 1 of 2 posities onder het midden. Het midden is namelijk de standaard instelling bij de meeste motoren. Ga een stukje rijden en kijk hoe de motor oppakt richting vol gas.
Blijf het clipje steeds 1 positie hoger doen totdat de motor goed loopt.
LET OP: de motor loopt vaak redelijk goed als hij te arm staat. Dit is echter heel slecht voor het motorblok. Ik pak vaak een stand die aan de rijke kant is, gewoon voor de zekerheid.
Bij een te rijke afstelling zul je merken dat de motor vermogen lijkt te missen of gaat sputteren. Zet het clipje dus 1 positie omhoog en kijk of het beter gaat.
Main jet / hoofdsproeier
De hoofdsproeier heeft invloed bij vol gas. Al je motor bij vol gas inhoud of sputtert zul je de hoofdsproeier aan moeten passen.
Meestal pas je de hoofdsproeier aan als je een ander uitlaatje of een ander luchtfilter op je motor hebt.
Het testen is makkelijk. Als je merkt dat je motor bij vol gas inhoud zet je er een grotere sproeier in. Ga daarna een testrit maken. Merk je dat het beter wordt, ga dan nog een maat groter. Is het juist slechter geworden dan ga je een maat kleiner dan het origineel.
Sproeiers kopen
Je kunt bij mij op de site een setje sproeiers aanschaffen. Ik heb alles van 110 tot 132 op voorraad. Let op dat je voor iedere carburateur 1 setje nodig hebt als je meerdere carbs hebt.
Synchroniseren carburateurs
Als je meerdere carburateurs hebt zul je na het afstellen je carburateurs moeten synchroniseren. Dit betekend dat je de carburateurs allemaal gelijk zet zodat ze dezelfde hoeveelheid lucht aanzuigen.
Je motor zal slecht en rommelig lopen als de carburateurs niet gesynchroniseerd zijn.
Idealiter wil je de carburateurs iedere keer dat je ze van de motor afgehaald hebt weer synchroon zetten. De motor zal dan beter oppakken en rustiger lopen.
Het synchroniseren doe je met een synchronisatie tool. Je sluit vacuüm slangen aan op je carburateurs en sluit de meter er op aan.
Verhoog het stationair toerental iets en draai de synchronisatie stelschroeven totdat op de meter de carburateurs gelijk lopen.
Zet de schroeven vast met de borgmoertjes (indien aanwezig) en controleer nog eenmaal of ze nogsteeds gelijk staan.
Symptomen arme/rijke motor afstelling
Je carburateurs afstellen kan best een klusje zijn. Bij deze een cheat sheet waarin je ziet welke symptomen je wat vertellen
Te rijk | Te arm |
Na het gas geven zakt de motor tot onder het stationair toerental | Na het gasgeven zakt de motor heel langzaam in toeren of blijft de motor in toeren hangen |
Motor komt niet/langzaam op temperatuur | Motor wordt heel heet |
Bougies zwart | Bougies wit |
Bij gas geven “sputtert” de motor | “zoekend” stationair toerental, toeren gaan omhoog en naar beneden. Bij gas geven valt de motor uit of wil hij niet op gang komen. |