Beste winterhandschoenen voor op de motor

Het eerste dat je merkt als het kouder wordt is dat je handen bevriezen. Je handen zitten vaak in de directe wind en zijn het eerste deel waar je lichaam warmte gaat besparen als het kouder wordt. Ik heb een hoop winterhandschoenen geprobeerd en ben tot een duidelijke favoriet gekomen

De beste winterhandschoenen zijn:

 1. Verwarmde handschoenen zoals de warmspace handschoenen met accu
 2. Winterhandschoenen met thinsulate zoals alpinestars vega
 3. Thermische onderhandschoenen onder je normale handschoenen zoals de REV’IT! Helium

Om je handen echt warm te houden kun je dus een paar verschillende type handschoenen nemen. In dit artikel bespreken we voor ieder type handschoen de beste variant, de beste budget optie en de beste tussenweg.

Verwarmde handschoenen

Verreweg de warmste handen heb je met verwarmde motorhandschoenen. Deze bestaan uit de handschoen waar een verwarmingselement in zit en een batterij of accu. De accu laad je op waarna je afhankelijk van de handschoen en de instelling zo’n 2 tot 10 uur kunt rijden.

Het grote voordeel van verwarmde handschoenen is dat ze de buitenkant van je handen verwarmen. Dit is het deel dat direct in de wind zit en dus het koudst wordt. Normaliter verwarm je je handen door de handvatverwarming aan te zetten. Dat werkt beduidend minder goed dan verwarmde handschoenen.

Naar mijn mening zijn de Warmspace elektrisch verwarmde handschoenen het best. Ze vinken wat mij betreft alle checkboxen af.

 • Waterdicht en ademend
 • 5 Verwarmde vingers
 • Met oplaadbare accu
 • Goed verstelbaar
 • Touch screen compatibel

De handschoenen waren in Nederland niet verkrijgbaar. Ik heb zelf contact opgenomen met de fabriek en de producten geïmporteerd. Ze zijn nu dus via de webshop verkrijgbaar!

Verwarmde handschoenen die aan de motor gekoppeld worden

Als je geen zin hebt om je zorgen te maken over het opladen van accu’s dan kun je handschoenen aanschaffen die je aan de accu van je motor kunt koppelen. Het grote voordeel is dat je altijd stroom hebt, het nadeel is dat je vast zit aan je motor met 2 draadjes.

Een goede optie is de Gerbing XR-12. Je kunt ze gewoon op bol.com kopen.

Meest luxe verwarmde handschoenen

Vind je het geen punt om serieuze hoeveelheden geld aan je motorkleding uit te geven? Bijvoorbeeld omdat je de motor dagelijks gebruikt, ook in de winter? Dan kun je heel goed de beste verwarmde handschoenen kopen die er verkrijgbaar zijn.

De Macna Neutron spant wat mij betreft de kroon. Het is een van de weinige verwarmde handschoenen met een gelamineerd membraam. Het membraam is zo gemaakt dat de handschoen het water afvoert naar buiten toe. Als je bijvoorbeeld met vochtige handen in de handschoen gaat zal het vocht afgevoerd worden zodat je handen droog worden.

De handschoen is voor het grootste gedeelte van leer gemaakt en heeft stevige protectoren op de knokkels. De accu’s zijn oplaadbaar en gaan zo’n 3-4 uur mee.

Gevoerde winterhandschoenen

Gaan verwarmde handschoenen je wat te ver dan kun je gewoon goede winterhandschoenen aanschaffen. Naar mijn mening zijn er een aantal belangrijke zaken om op te letten

 • Handschoenen moeten waterdicht zijn
 • Ventillerend membraam zodat je geen (koude) zweethanden krijgt
 • Warm genoeg
 • Wind dicht of redelijk wind dicht
 • Over de mouw vallen (lang genoeg zijn)

Ik heb een flink aantal winterhandschoenen geprobeerd. De meeste winterhandschoenen die er goed uit zien zijn erg oncomfortabel. Ze zijn te warm, te zweterig of juist te koud. Daarbij zijn ze vaak niet echt waterdicht. Dat komt voor het grootste gedeelte omdat leer in combinatie met Thinsulate niet ademend is maar eigenlijk ook niet waterdicht.

Volledig lederen winterhandschoenen zou ik dus van wegblijven. Je krijgt dan zweet handen. Het zweet wordt koud waardoor je handen alsnog bevriezen.

Goedkope textiele winterhandschoenen

Het is een beetje de vraag of het verstandig is om echt heel goedkope handschoenen aan te schaffen voor de winter. Zeker als je gaat rijden met temperaturen van minder dan 10 graden worden je handen heel snel heel koud. Je zult op je bestemming aankomen met ijsklompjes als handen wanneer je onvoldoende bescherming tegen de kou hebt.

Dat gezegd hebbende zijn er wel opties voor ongeveer 50 euro. De beste optie is wat mij betreft de Alpinestars SR-3. Simpelweg omdat het een van de goedkoopste handschoenen is die een waterdicht en ademend membraam heeft. Daarbij is de voering van thinsulate wat zichzelf bewezen heeft in de kou.

Beste prijs kwaliteit winterhandschoenen

Als het om prijs kwaliteit gaat zou ik voor de REV’IT! Chevak GTX gaan. Deze handschoenen hebben namelijk een aardige prijs (rond de 100 euro) en toch een Gore-tex membraam.

Het membraam zorgt er voor dat de handschoenen voldoende ventilleren en toch volledig waterdicht zijn. De binnenkant is van leer, dat is erg prettig voor grip maar ook als je verwarmde handvaten op je motor hebt.

De handschoenen zijn lang genoeg waardoor je deze makkelijk over je jas kunt dragen.

De stijl is erg neutraal zodat je de handschoenen eigenlijk op iedere motor wel kunt dragen. Het is een van de weinige winterhandschoenen die naar mijn mening niet lelijk zijn.

Beste niet verwarmde winterhandschoenen

De REV’IT! Taurus GTX is de luxere variant van den Chevak. Deze handschoen bevat een aantal extra features zoals een afsluiting bij de mouw zodat water ook niet van boven de jas in kan komen. Daarnaast heeft de Taurus knokkelprotectie, een dikke zachte voering en een warme Tri fleece voering.

Uiteraard is deze handschoen voorzien van een gore tex membraam waarmee je altijd droog blijft. Vocht kan wel afgevoerd worden maar kan de handschoen niet binnentreden.

Onderhandschoenen

Met onderhandschoenen kun je (als het past) je gewone handschoenen ook in kouder weer blijven gebruiken. Waterdicht zullen ze er alleen niet van worden.

Als je al fatsoenlijke handschoenen hebt maar deze nog iets warmer wil maken dan kun je een onderhandschoen dragen. In dit segment is niet veel verkrijgbaar. Het is belangrijk dat je handschoen van zichzelf al waterdicht of waterafstotend is. De onderhandschoen gaat je huidige handschoen niet veel waterdichter maken dan hij op dit moment is.

REV’IT! heeft twee varianten. De REV’IT! helium heeft als voordeel dat het een naadloze binnenhandschoen is. Het is niet de warmde onderhandschoen die er maar bestaat maar hij past wel overal onder.

De REV’IT! Grizzly is een wat dikkere variant waar de naden aan de buitenkant zitten. Deze onderhandschoen is voorzien van Gore windstopper materiaal. De wind kan niet meer bij je handen komen, vocht wordt goed afgevoerd en je handen blijven een stuk warmer. Deze handschoenen zijn bedoeld voor handschoenen zonder voering. Ze zijn niet super dun dus controleer of het wel past in je huidige handschoen.

Tips voor koude handen op de motor

Handvatverwarming in combinatie met (verwarmde) handschoenen. Handvatverwarming is niet alleen in de winter heel prettig maar ook als je langere tijd tussen de 10 en 16 graden op de snelweg rijd. Je zomerhandschoenen kun je ook langer dragen als je handvat verwarming hebt.

Het klinkt misschien gek maar zorg dat je ten alle tijden een fatsoenlijke jas draagt. Wanneer je torso temperatuur verliest zal je lichaam automatisch minder warmte naar je handen en voeten sturen. Zo wordt je torso op temperatuur gehouden. Als je er dus voor zorgt dat je een goede jas draagt zullen je handen minder koud worden.

Vergeet je nek niet. Een shawl of kol helpt enorm. Via je nek kun je veel warmte verliezen, vaak zonder dat je het door hebt. Je kunt losse thermo windkragen, collen of balaclavas kopen om dit probleem tegen te gaan.

Gaat het regenen en heb je geen waterdichte handschoenen mee? Rij even langs een tankstation en haal de plastic handschoentjes die je voor het tanken kunt gebruiken

Draag je handschoenen altijd over je jas in de winter. Koude lucht op je polsen of armen zorgt er voor dat je handen ook afkoelen.

Meer tips zoals deze? Volg ons op instagram

We plaatsen regelmatig tips, tricks en tutorials op instagram, zowel in de stories als in posts. Daarbij kun je meedoen met onze win acties en kun je uiteraard al je motorgerelateerde vragen sturen. 

windscherm op een Honda cb750

Windschermen voor de motor

Iedere motorrijder heeft wel eens nagedacht over het bevestigen van een windscherm. Ik heb een CB750F een oldtimer die qua windbescherming vergelijkbaar is met een

Lees verder »