AVB examen tips cluster 4, Rem oefeningen

Goed leren remmen is uiteraard een stuk belangrijker dan leren gas geven. Het vierde cluster bij de AVB oefeningen gaat helemaal over remmen. Zowel netjes remmen als hard remmen in een nood situatie.

Bij AVB cluster vier leert je om te remmen met je motor. Het cluster bestaat uit de volgende opdrachten:

  • Noodstop (verplicht)
  • Stopproef
  • precisiestop

In het rem cluster leer je om stevig te remmen. Om dit voor elkaar te krijgen moet je nog aardig je best doen. Als je de oefeningen niet goed uitvoert kun je jezelf onderuit remmen. Tijdens het examen zak je automatisch als je tijdens de rem oefeningen ten val komt.

Het rem cluster van de AVB

Het cluster remmen bestaat uit drie oefeningen. Deze oefeningen moeten er voor zorgen dat je in iedere situatie weet hoe je je motor tot stilstand kunt krijgen. Bij alle oefeningen in dit cluster kom je met minimaal 50km/h aan.

  • De noodstop is de verplichte oefening in deze categorie. Je krijgt deze oefening dus altijd.
  • De stopproef is een keuze oefening, je kunt deze oefening dus krijgen
  • De precisiestop is ook een keuze oefening. Deze kun je dus ook krijgen

De oefeningen worden afgekeurd wanneer je onderuit gaat, je mag dan niet meer je examen afmaken. Verder worden ze afgekeurd wanneer je bij de stopproef en de precisiestop niet op je rechter been land. Ook moet je bij de stopproef en de precisiestop terug schakelen.

Balans is tijdens het remmen erg belangrijk. Als je teveel onbalans hebt zul je sneller vallen en wordt de oefening afgekeurd. Tot slot mag je pas beginnen met remmen wanneer je bij de eerste paaltjes bent aangekomen. Rem je voor die tijd dan wordt de opdracht afgekeurd.

  • De noodstop wordt afgekeurd wanneer je niet in staat bent snel te stoppen.
  • De precisiestop wordt afgekeurd wanneer je niet exact stopt bij de laatste paaltjes. Ook wordt de oefening afgekeurd als je niet teruggeschakeld hebt
  • De stopproef wordt afgekeurd als je niet hard genoeg in de remmen gaat. Je moet ongeveer op 2/3e van de precisiestop remmen. Als je niet teruggeschakeld bent wordt de oefening afgekeurd.

De noodstop uitvoeren (verplicht)

Tijdens de noodstop moet je laten zien dat je in een noodsituatie er alles uit kunt halen. Dit betekend dat je zo hard remt als de motor kan remmen. Hoeveel meter je daar voor nodig hebt is een beetje afhankelijk van de motor. Het gaat in deze oefening dus meer om de controle dan om het halen van een specifieke afstand.

Je begint op de paaltjes af te rijden en schakelt op naar de derde versnelling. Zorg dat je vlot weg komt en de motor in de tweede versnelling doortrekt. Zo kun je schakelen naar de derde versnelling en daar even wat rust pakken.

Ga stevig op je motor zitten en klem met je benen om de tank. Zodra je voorbij de paaltjes bent maak je een noodstop.

Rem met 80% voor, 20% achter. De abs mag ingrijpen maar dat is in principe niet nodig.

Op welk been je land maakt niet uit. Het is immers een noodsituatie. Ook hoef je niet terug te schakelen. Wel moet de motor blijven lopen. Je moet dus je koppeling gebruiken.

Naast pittig remmen is controle over de motor het belangrijkst. Laat zien dat je niet bang bent om te remmen en dat je hard door kan remmen.

Precisiestop

De precisiestop is een van de twee oefeningen die je kunt krijgen als keuze oefening. Tijdens de precisiestop laat je zien dat je voldoende controle over de motor hebt om je remweg “uit te smeren”.

Je komt wederom aan met een snelheid van 50km/h in de derde versnelling. Je moet in 17 meter remmen, terugschakelen en precies stoppen tussen de laatste twee paaltjes.

Deze oefening is relevant als je bijvoorbeeld bij een stopbord aankomt en precies op de stopstreep wil stoppen. Ook bij stoplichten precies voor de stopstreep stoppen is handig, hier zitten namelijk de sensoren die er voor zorgen dat het licht groen wordt.

Zodra je met 50km/h (iets harder mag, langzamer niet) bij de eerste paaltjes aan komt doe je je gas dicht en zet je je remming in. Om in 17 meter te remmen vanaf 50km/h moet je nog stevig remmen dus knijp stevig in de rem. Gebruik ook meteen je voetrem.

Laat de motor de eerste helft van de remweg ook remmen op de motor, grijp dus niet te vroeg naar de koppeling. Halverwege de remweg gebruik je de koppeling, schakel je 2x terug zodat je weer in de eerste versnelling zit.

Vervolgens zorg je dat je precies bij de laatste paaltjes stopt. Je land altijd op je rechter voet.

Let op dat je geen onbalans krijgt, daar wordt de oefening op afgekeurd. Ook is het mooi als je je remmin goed uitsmeert. Zorg er dus voor dat je constant blijft remmen en dat je je rem niet teveel hoeft los te laten om precies uit te komen waar je wil stoppen.

Stopproef

De stopproef is ook een keuze oefening die je kunt krijgen. Tijdens de stopproef is het de bedoeling dat je stevig remt, harder dan bij de precisiestop maar het is nog geen noodstop.

Je begint de oefening met 50km/h (iets harder mag) in de derde versnelling. Zorg dat je op tijd klaar bent met je snelheid regelen.

Bij de eerste paaltjes rem je stevig. Gebruik je voor en achter rem. 80% voor, 20% achter. Rem de eerste paar meter op de motor. Grijp daarna pas naar de koppeling en schakel 2 versnellingen terug.

Zorg wederom voor balans in de oefening. Land op je rechterbeen en zorg dat je motor blijft lopen.

Meer tips zoals deze? Volg ons op instagram

We plaatsen regelmatig tips, tricks en tutorials op instagram, zowel in de stories als in posts. Daarbij kun je meedoen met onze win acties en kun je uiteraard al je motorgerelateerde vragen sturen.