Yes, jij kan beginnen met motorlessen. Nu nog een motorrijschool uitzoeken. Als je je niet direct bij de dichtstbijzijnde rijschool inschrijft maar graag een wat gedegenere keuze maakt dan zul je je waarschijnlijk afvragen waar je op moet letten bij het kiezen van een rijschool. Ik heb in mijn zoektocht naar een geschikte motorrijschool vrij veel onderzoek gedaan en ga je in dit artikel alles vertellen over waar je op moet letten.
Bij het kiezen van een motorrijschool let je op:
- Kosten
- Slagingspercentage
- Beschikbaarheid
- Ervaringen
- Lessamenstelling
Het uitzoeken van een rijschool is dus nog wat ingewikkelder dan je in eerste instantie zou denken. Toch loont het om je even in rijlessen te verdiepen. Het kiezen van een goede rijschool kan je honderden euro’s schelen.
Waar let je op bij het uitkiezen van een motorrijschool?
Er zijn tientallen factoren waar je rekening mee moet houden als je een rijschool kiest. Van eenvoudige dingen als de locatie van de rijschool tot het type motor waar je les op krijgt. Niet alles is echter even belangrijk en geen enkele rijschool is perfect.
Ik heb de belangrijkste punten waar je op moet letten voor je op een rij gezet zodat jij je potentiële rijschool hier naar kunt vragen of de informatie kan opzoeken.
Rijschool beoordeling punten:
Slagingspercentage is een van de belangrijkste indicatoren van een goede rijschool. Hoe hoger het slagingspercentage hoe meer mensen de eerste keer voor hun examen slagen. Grotere kans dat jij dus ook in een keer kan slagen. Let er op dat rijscholen met een hoger slagingspercentage ook vaak meer lessen nodig hebben om je te laten slagen.
Er zijn twee slagingspercentages waar je naar kunt kijken. Het motor voertuigbeheersings slagingspercentage en het motor verkeersdeelname slagingspercentagen. Het slagingspercentage voor verkeersdeelname ligt vaak iets lager dan voertuigbeheersing.
Je kunt het slagingspercentage controleren op de website van het CBR. Let ook goed op het aantal examens waar het percentage op gebaseerd is. Het is natuurlijk vrij makkelijk om een 100% score te krijgen als je maar een paar leerlingen hebt laten slagen.
Kun je er aan de slag voor jouw type rijbewijs. Niet iedere rijschool bied een A1 en A rijles aan. Je moet namelijk voor een lichter rijbewijs ook lessen op een lichtere motor. Ben jij 24 of ouder dan kun je gewoon rijlessen nemen op een zware motor. Ga je na je 21e motorrijles nemen dan kun je ook op een A motor (zware motor) afrijden. Je mag dan alleen de eerste 2 jaar nog niet op die zware motor gaan rijden.
Totale kosten zijn een beetje lastig te beoordelen omdat dat natuurlijk per persoon verschilt. Wel kun je zien wat de kosten per les zijn en kun je vragen hoeveel lessen er gemiddeld nodig zijn. Je kunt ook een proefles nemen, deze is meestal gratis of heeft een gereduceerd tarief. Na de proefles krijg je een aanbod waarin staat hoeveel lessen de instructeur denkt dat jij nodig hebt. Op basis van de prijs per les kun je bepalen wat je totale kosten zullen zijn.
Soort lessen dat aangeboden wordt. Niet iedere rijschool geeft op dezelfde manier les. Mijn rijschool geeft prive les maar als je er naar vraagt wil hij ook wel les met zijn tweeën doen. De kosten liggen dan wat lager.
Hoe lang duurt het halen van je rijbewijs. De een wil graag een snelcursus doen en in een paar weken de weg op gaan. De ander spaart graag maandelijks wat bij elkaar om weer te kunnen betalen voor een volgende set lessen. Als jij een spoedcursus wil is het belangrijk om na te gaan of de rijschool dit aanbied.
Wat voor motoren heeft de rijschool. Meestal hebben rijscholen motoren waar iedereen wel aardig op past. Ben jij echter extreem kort of extreem lang dan kan het handig zijn om even te testen of je wel op de motoren van de rijschool past.

Is er een prive oefenterrein of openbaar terrein. Een prive oefenterrein is afgezet en daarmee vaak wat veiliger. Op een openbaar terrein heb je kans dat je mede weggebruikers tegen komt. Een openbaar terrein is natuurlijk wel een goedkopere oplossing.
Is de rijinstructeur vriendelijk en geduldig? Dit is een van de belangrijkste dingen. Hoewel je de rij instructeur maar een aantal uur ziet is het wel belangrijk dat je hem of haar een beetje kunt verdragen. Ik weet nog wel van mijn autorijschool instructeur dat hij een hoop stopwoordjes had waar ik mij gigantisch aan stoorde, zo erg zelfs dat ik helemaal uit mijn concentratie was en de stopwoordjes het enige was waar ik op kon letten. Dit heeft mij zeker extra lessen gekost omdat ik geen focus had. Mijn motorrijschool leraar was een topper! Les je in de buurt van Leiden dan zou ik rijschool Expert aanraden!
Tijdens een proefles kom je er snel genoeg achter of je rij instructeur een beetje prettig is.

Hoe zijn ervaringen van klanten. Niet iedere rijschool laat zijn reviews zien. Het mooie van reviews is echter dat als mensen echt iets te klagen hebben ze meestal wel een manier vinden om dit te doen. Google eens op de naam van je rijschool in combinatie met “ervaring” of “review”. Op google my business (bij google maps) maar ook op andere review platformen kun je veel informatie over rijscholen vinden. Kijk altijd eerst op onafhankelijke websites voordat je de ervaringen bekijkt die op de site van de rijschool weergegeven worden.
Kijk altijd even naar de hoeveelheid reviews die er verkregen zijn. Degene met de hoogste score heeft vaak ook weinig reviews. Heeft een rijschool minder dan 10 reviews dan is het handig om nog even te zoeken of je ergens anders meer reviews kunt vinden. Zeker als je via de site van het CBR ziet dat er bij die rijschool veel mensen afgereden zijn.

Hoe zit het met motorkleding? Veel rijscholen hebben motorkleding die je kunt lenen. Of je dit wil is natuurlijk aan jou, persoonlijk vind ik het fijn om mijn eigen helm, handschoenen en schoenen te hebben. Kleding waar tientallen andere leerlingen in hebben lopen zweten hoef ik niet. Een pak maakt mij niet zoveel uit omdat je die toch over je kleding heen doet.
Als jij wel wil lessen in kleding van de motorrijschool dan is het belangrijk dat deze kleding van goede kwaliteit is en goed past. Je kunt het bij een proefles natuurlijk even proberen.
Is de rijschool aangesloten bij een rijschoolbond? Er zijn verschillende rijschool branches waar een rijschool zich bij aan kan sluiten. Kijk ook bij welke branche organisatie een rijschool zich aangemeld heeft. Een aansluiting bij bovag heeft daadwerkelijk toegevoegde waarde. Als je rijschool bijvoorbeeld failliet gaat dan krijg jij een deel van je lesgeld terug.
Er zijn een hoop motorrijscholen die aangesloten zitten bij dubieuze keurmerken. Een voorbeeld is bijvoorbeeld de SRB, dit is simpelweg een organisatie die verzekeringen voor motorrijscholen regelt. Rijscholen kunnen collectief verzekering inkopen waardoor het verzekeren goedkoper wordt. Prima om bij aangesloten te zitten als rijschool maar geen kwaliteits keurmerk. Kijk altijd even bij een keurmerk waar het keurmerk precies voor staat. Zo weet je zeker dat je niet voor de gek gehouden wordt.
Ga je bij een eenmanszaak of bij een groter bedrijf lessen. Les je bij een eenmanszaak dan heb je over het algemeen een wat sterkere band met je rijschoolhouder. Grotere bedrijven nemen leeraren aan die simpelweg in loondienst zijn. Een rijschoolhouder moet er echter alles aan doen om jou zo content mogelijk te maken. Het is echter zijn bedrijf.
Er zijn voor en nadelen aan grotere bedrijven. De keuze is aan jou. Zelf ben ik voor een wat kleiner bedrijf gegaan waar wel meerdere rijinstructeurs werkten. Zo steun je de lokale ondernemers maar weet je ook zeker dat alles prima geregeld is, ze hebben namelijk vrij veel klanten en dus vrij veel ervaring.
Rijd de instructeur op de motor mee? Mijn rij instructeur reed op de motor mee. Dat vond ik een prettig idee omdat een motor instructeur die zelf niet graag op de motor stapt duidelijk minder passie heeft voor motorrijden.
Prijzen van motorrijscholen
Motorrijden is duur, een motorrijbewijs is de eerste flinke smak geld die je neer moet leggen. Een motorrijbewijs kost 800-3000 euro. De kosten zijn erg afhankelijk van hoeveel lessen je nodig hebt. en je hebt ook een aantal examens nodig. Een rijles kost zo’n 35 tot 60 euro per les. Je hebt gemiddeld 20 lessen nodig maar als je bijvoorbeeld nog nooit op een brommer of in de auto gereden hebt kunnen dit er best meer zijn.
In het meest gunstige geval kost een motorrijbewijs je:
- 10 lessen a 35 euro
- 1 avb examen a 115 euro
- 1 praktijk examen a 250 euro
- 1 motortheorie examen a 31 euro
In totaal ben je dus ongeveer 750 euro kwijt als alles heel erg mee zit en je snel leert. Ook heb je een van de goedkoopste rijscholen uitgezocht.
Mocht je wat minder goed in motorrijden zijn dan kost een motorrijbewijs:
- 25 lessen a 60 euro
- 2 avb examens a 175 euro
- 2 praktijk examens a 300 euro
- 1 motortheorie examen a 31 euro
Als alles dus flink tegen zit kost je motorrijbewijs in totaal ongeveer 2500 euro. Je zakt dan 1x voor je avb examen en 1x voor je praktijk examen. Daarbij heb je een dure rijschool uitgekozen.
Gemiddelde kosten motorrijbewijs
Gemiddeld zul je als je een snelle leerling bent zo’n 1000 euro kwijt zijn aan examens en 15 lessen.
Ben je een wat langzamere leerling dan moet je rekenen op 1450 euro waar je de examens en 25 lessen voor koopt.
Goedkope rijschool of dure rijschool?
Goedkoop is duurkoop toch? Soms is dit het geval maar dat hoeft lang niet altijd zo te zijn. Een goedkopere rijschool is een optie als je goed je voor onderzoek doet. Heb je geen zin om je te verdiepen in de verschillende motorrijscholen dan kun je het best kijken naar een wat duurdere school.
Doorslaggevend voor de kwaliteit van een motorrijschool is altijd het slagingspercentage in combinatie met het aantal examens. Zelf sorteer ik de rijscholen die ik in de rijschoolzoeker van het cbr zet in eerste instantie op aantal examens. De top 20 bekijk ik. Vervolgens kijk ik naar het slagingspercentage, zoek ik een aantal rijscholen uit die een hoog slagingspercentage hebben en zet ik deze op een lijstje.

Stap twee is kijken wat de kosten per les en de kosten voor examens zijn. Op mijn lijstje weet ik al welke rijscholen in theorie het beste presteren maar de prijs moet natuurlijk ook redelijk zijn. Als ik voor alle rijscholen een prijs heb gezien maak ik een selectie van de top 3 rijscholen. Bij iedere rijschool ga ik op proefles. De rijschool die het best bij mij past kies ik.
Het zou op die manier kunnen voorkomen dat je bij een vrij goedkope rijschool terecht komt. Het kan ook best zijn dat je na het maken van de proeflessen het verschil tussen een goedkope en een dure rijschool ervaren hebt en toch voor een wat duurdere gaat.
Als je al vrij zeker bent op de motor is een goedkope rijschool vaak een betere keuze. Je hoeft niet super veel meer te leren dus alleen het slagingspercentage en de prijs maken nog uit.
Ben je wat minder zeker op de motor of heb je nog totaal geen ervaring dan kun je beter een duurdere rijschool nemen. De kwaliteit van de lessen maakt voor jou heel veel uit en je zult merken dat je op lange termijn minder kosten maakt omdat je minder lessen nodig hebt met een goede rij instructeur.
Veelgestelde vragen over een motorrijschool uitzoeken:
Er zijn heel veel factoren die mee wegen, de belangrijkste is het slagingspercentage van de rijschool en op hoeveel klanten dat percentage gebaseerd is.
Niet altijd. Een goedkope rijschool kan een goede rijschool zijn. Let op het slagingspercentage en doe een proefrit bij zowel een goedkope als een dure rijschool
Je bent als je een slechte leerling bent ongeveer 1450 euro kwijt. Ben je een goede klant dan ben je gemiddeld 1000 euro kwijt