Motorrijbewijs halen kosten & bespaartips

Zo, je bent je aan het orienteren voor je motorrijbewijs? Ik heb het hele proces net achter mij en ben de trotse bezitter van een prachtige klassieke honda waar ik met veel plezier op rond rij.

Het motorrijbewijs halen kost 800 tot 3000 euro. Gemiddeld zul je als snelle leerling 1000 euro kwijt zijn, langzamere leerlingen zullen ongeveer 1500 euro kwijt zijn. Het rijbewijs halen duurt 2 weken tot 3 maanden, afhankelijk van het aantal lessen en de frequentie.

Voordat ik op mijn motor kon rijden moest er echter wel nog een rijbewijs gehaald worden. Wat dat gekost heeft, waar je op moet letten en hoe je de beste rijschool uitzoekt weet je na het doornemen van dit artikel.

Wat kost het motorrijbewijs

De kosten van een motorrijbewijs zijn afhankelijk van de kosten per les, het aantal lessen dat je nodig hebt en of je een of meerdere her examens moet doen.

Aantal lessen x lesprijs + examen prijzen = kosten rijbewijs

Goedkoop scenarioDuur scenario
Lessen10 x €3525 x €60
AVB examen1 x €1152 x €175
AVD examen1 x €1752 x €300
Theorie examen1 x €311 x €31 = 31
Totaal€746€2.481
Het goedkope scenario is een goedkope rijschool + snelle leerling
Het duurdere scenario is een matige leerling + Dure rijschool

Hier komen nog wat extra kosten zoals het halen van het rijbewijs bij de gemeente en het theorie boek voor de motor bij.

Gemiddeld kost het rijbewijs 1500 euro.

Kosten motorrijles

Rijlessen zijn de voornaamste kosten. Je betaalt zo’n 35 tot 60 euro per les. Goedkopere rijscholen rijden vaak in groepjes. Bij een duurdere rijschool krijg je vaak prive les. Hierdoor leer je wat sneller omdat er meer aandacht voor je is.

Snelle leerlingen hebben gemiddeld 15 lessen nodig voor de AVD en AVB. Over de verschillende examens later meer. Als je een snelle leerling bent en een goedkope rijschool hebt kun je voor minder dan 1000 euro je rijbewijs halen

Langzame leerlingen hebben gemiddeld 25 lessen nodig. Als je dan ook nog een duurdere rijschool hebt dan kan het zomaar zijn dat je alleen aan de lessen al 1500 euro uitgeeft. Daar kan nog best 500 tot 1000 euro bovenop komen voor de examens.

Kosten motorexamens

Het examen voor voertuigbeheersing, AVB is het goedkoopst en kost 115 tot 175 euro. De prijs is afhankelijk van je rijschool. Je betaalt namelijk een deel aan het cbr en. een deel aan je rijschool voor begeleiding en de motor.

Daarnaast moet je een examen op de weg doen. Dit is het AVD examen. Dit examen is wat duurder De kosten zijn 250-300 euro. Soms moet je hier nog een les bij rekenen.

De motortheorie kost 31 euro exclusief het boek of theorie lessen. Een boek heb je sowieso nodig en kost 25-35 euro. Je kunt het theorie boek bij bol.com kopen.

Hoe lang duurt het halen van je motorrijbewijs

Gemiddeld heb je 20 lessen nodig. Je kunt kiezen om een of twee lessen per week te nemen. Je kunt dus in 2-4 maanden klaar zijn. Ben je een heel snelle leerling en neem je wat meer lessen per maand dan kun je in een maand je rijbewijs bezitten.

Je kunt ook kiezen voor een snelcursus. Dan kun je in 3 dagen klaar zijn. Vaak worden deze snelcursussen in een weekend gegeven.

Als je zo snel mogelijk je rijbewijs wil halen is het belangrijk om goed op tijd je examens aan te vragen. Vaak is er namelijk een wachtrij. Je motorrijschool moet je AVB en AVD examens voor je aanvragen. De theorie moet je zelf aanvragen.

Hoe zit het met de verschillende rijbewijzen (a, a1 en a2)

In principe zijn alle rijbewijzen ongeveer even duur. Je moet dezelfde examens doen alleen rij je op een zwaardere of lichtere motor. Als je voor een getrapt rijbewijs gaat zul je voor iedere trap (ieder zwaarder rijbewijs) opnieuw examen moeten doen. Ook is het verstandig om voor ieder nieuw rijbewijs enkele lessen te nemen.

A1 rijbewijs

Vanaf 18 jaar mag je het a1 rijbewijs halen. Het is het meest lichte rijbewijs dat je voor een motor kunt halen.

Met dit rijbewijs mag je een A1 motor rijden die maximaal 15kW heeft. Dat is ongeveer 20pk. Deze motoren gaan zo’n 110/120km/h.

A2 rijbewijs

Vanaf 20 jaar mag je het a2 rijbewijs halen. Het wordt ook wel een middelzwaar rijbewijs gehaald.

Met dit rijbewijs mag je een A2 motor rijden die maximaal 35kW heeft. Dat is ongeveer 50pk. Deze motoren gaan meestal zo’n 160 tot 175km/h.

A rijbewijs

vanaf 21 jaar (met code 80) mag je het A rijbewijs halen. Je krijgt dan een code 80 op je rijbewijs waarmee je maximaal 2 jaar of tot je 24 wordt enkel A1 of A2 motoren mag rijden. Nadat je code 80 vervalt kun je een nieuw rijbewijs halen en mag je op een zware motor rijden.

Vanaf 24 jaar mag je het zware rijbewijs halen. Je mag dan op alle motoren rijden die straatlegaal zijn.

Naar een zwaarder rijbewijs

Wanneer je van je A1 naar A2 of van A2 naar A rijbewijs wil zul je een nieuw examen moeten doen. Je moet dan een AVD examen op de zwaardere motor doen.

Opnieuw je theorie en je AVB halen is niet nodig. Vaak zijn er ook maar enkele lessen nodig om een stap zwaarder te kunnen afrijden.

Je moet minstens 2 jaar in het bezit zijn van je lichte rijbewijs voordat je naar een zwaardere categorie mag.

Motorrijschool uitzoeken

Een gemiddelde motorrijschool zal ongeveer 45 euro per les vragen. Meestal heb je dan les in een groepje van 2 personen.

Duurdere rijscholen vragen vaak 60 euro per les. Goedkopere rijscholen zullen 35 euro per les vragen.

Er zitten flink wat prijsverschillen in motorrijscholen. Het grootste gedeelte van de kosten van je rijbewijs zit in de prijs per les van de rijschool.

Een goedkopere rijschool zal niet altijd resulteren in het goedkoper halen van je rijbewijs.

Duurdere rijscholen zullen je vaak sneller kunnen klaarstomen voor je examen. Hierdoor heb je over het algemeen minder lessen nodig bij een duurdere rijschool.

Ook heeft een duurdere rijschool vaak een hoger slagingspercentage. In een keer slagen scheelt een hoop geld. Een hoog slagingspercentage is dus echt wat waard.

Niet iedere rijschool heeft lessen die even lang zijn. Sommige rijscholen hebben lessen van 45 minuten en adviseren dan 2 lessen per keer te nemen.

Als dit zo is moet je goed opletten dat de kosten per uur niet exorbitant hoog zijn. Een rijschool die bijvoorbeeld 60 euro per 45 minuten rekent rekent eigenlijk 80 euro per uur.

Motorexamens en extra kosten

Bij het motorrijden komen nog flink wat extra kosten. Sommige rijscholen willen bijvoorbeeld dat je een eigen helm en handschoenen meeneemt. Andere rijscholen hebben al deze spullen al voor je klaarliggen.

Vraag bij je eerste les wat je allemaal zelf moet aanschaffen, zo weet je welke bijkomende kosten je kunt verwachten.

Uiteraard kun je je helm, handschoenen en wat je nog maar meer nodig hebt allemaal blijven gebruiken nadat je je rijbewijs gehaald hebt. Het is echter wel een extra investering terwijl je rijbewijs zelf al vrij duur is.

Theorie examen

Het theorie examen is niet duur. Voor 31 euro kun je examen doen. Wel heb je nog boeken nodig om uit te leren. Zelf heb ik ook digitale oefenvragen bij het boek aangeschaft, die kosten mij een 10tje.

Je kunt er ook voor kiezen om een theorie cursus te doen. Deze kosten vaak ongeveer 100 euro. Je krijgt het lesmateriaal er vaak bij. Soms moet je zelf nog een theorie examen aanschaffen, soms zit dit ook bij de cursuskosten inbegrepen

AVB, Bijzondere verrichtingen

Houd er rekening mee dat je een motor nodig hebt voor het AVB examen. Deze huur je van je motorrijschool. Soms wordt voor de tijd die het kost om het AVB examen gewoon de tijd in lessen gerekend. Soms wordt ook een gereduceerd tarief gerekend.

Voorafgaande aan het AVB examen is het soms handig om nog een extra lesje te doen, zo heb je alle oefeningen nog eens doorgenomen en is je slagingskans hoger.

Vaak is het AVB examen een pakket waarin de tijd van de instructeur, de huur van de motor en kleding en het examen zit. Soms zit in dit pakket ook een les voorafgaand aan het examen.

AVD, verkeersdeelname

Voor de verkeersdeelname heb je ook de motor nodig. Wederom huur je deze van je rijschool. Daarbovenop komen nog de kosten van het CBR.

Je rij instructeur rijd achter je aan in de auto, samen met de examinator van het CBR. Je moet dus ook de tijd die je rij instructeur bezig is meerekenen.

Vaak is het AVD examen een pakket waarin de tijd van de instructeur, de huur van de motor en kleding en het examen zit. Soms zit in dit pakket ook een les voorafgaand aan het examen.

Kosten na het behalen van het rijbewijs

Als je je rijbewijs gehaald hebt moet je je rijbewijs bij de gemeente aanvragen. Het pasje zelf kost ongeveer 40 euro. Als je het rijbewijs met spoed wil ophalen komt er nog 35 euro bij. Je hebt ook nog een pasfoto nodig. Deze kost meestal 10 euro.

Nadat je in het bezit bent van je rijbewijs heb je nog een aantal dingen nodig om te gaan rijden:

  • Helm (100-800 euro)
  • Motorjas (80-500 euro)
  • Handschoenen (40-150 euro)
  • Motorbroek (90-400 euro)
  • Motorschoenen (70-250 euro)
  • Motor (1000 tot 10.000+ euro)

In dit artikel vind je meer informatie over motorkleding kosten

Tips om te besparen op de kosten

  1. Zorg dat je goed voorbereid bij je lessen komt. Kom op tijd en zorg dat je niet al te veel aan je hoofd hebt. Als je je aandacht niet bij de lessen kunt houden omdat je druk of moe bent zul je veel meer lessen nodig hebben.
  2. Lees je goed in en leer buiten de lessen. Kijk bijvoorbeeld eens bij onze rijbewijs tips. Daar kun je tips voor de theorie, avb en avd vinden. Ook kun je er alle oefeningen vinden voor de AVB. Als je weet wat de oefeningen zijn en hoe je ze moet uitvoeren scheelt dat een hoop tijd
  3. Ga proefles rijden bij verschillende motorscholen. Als je je constant stoort aan je instructeur zal dit ten koste gaan van je vooruitgang. Als je een klik hebt en goed begrijpt wat je instructeur bedoelt zul je veel sneller vooruit gaan.

Meer tips zoals deze? Volg ons op instagram

We plaatsen regelmatig tips, tricks en tutorials op instagram, zowel in de stories als in posts. Daarbij kun je meedoen met onze win acties en kun je uiteraard al je motorgerelateerde vragen sturen.