Slagingstips voor je motor theorie

Op het moment van schrijven heb ik net mijn motor theorie examen gehad. Waarschijnlijk heb jij je motor theorie binenkort en vraag je je af hoe je je het best kunt voorbereiden.

Je motor theorie halen is een verplicht onderdeel van je A, A1 of A2 rijbewijs. Heb je nog geen B rijbewijs dan moet je je theorie halen voordat je begint met lessen. Motortheorie kun je leren in een boek, door middel van een cursus of met online lessen.

De voorbereiding voor de motortheorie kan op veel verschillende manieren. Welke voorbereiding goed bij jou past is van een hoop factoren afhankelijk. In dit artikel lees je welke mogelijkheden er zijn zodat jij kunt bepalen wat voor jou de beste manier is.

Tips voor het halen van je theorie examen

 1. Begin op tijd met leren. Wanneer je op tijd begint kun je het leren wat meer spreiden. Mijn theorie boek had 14 hoofdstukken. Ik leerde iedere avond een hoofdstuk. Na 2 weken had ik dus het hele boek in mijn hoofd zitten, daarna ben ik de oefen examens voor ieder hoofdstuk gaan maken, iedere avond herhaalde ik 1 hoofdstuk en deed ik 1 oefen examen. Inmiddels waren we dus 4 weken verder. De week voor het examen heb ik mij gericht op het maken van extra oefen vragen voor de onderdelen die ik slechter beheerste. In totaal ben ik dus 5 weken bezig geweest, welliswaar slechts 30-60 minuten per dag maar een goede voorbereiding kost veel tijd.
 2. Koop een theorie boek. Zonder theorie boek ga je het waarschijnlijk niet halen. Het is ook redelijk verstandig om een nieuw boek te halen. Zo weet je zeker dat je de laatste examenrichtlijnen van het cbr aan het doornemen bent.
 3. Spreid het leren. Je kunt natuurlijk 2 dagen van te voren beginnen met leren. De kans dat je het dan haalt neemt wel aanzienlijk af. Je kunt je hoogstwaarschijnlijk niet voldoende concentreren om daadwerkelijk een volle dag stof tot je te nemen.
 4. Zorg dat je de stof herhaalt. Herhaling zorgt er voor dat dingen in je hoofd blijven zitten. De kans dat je de stof na 1 keer lezen meteen onthoud is niet zo heel groot, tenzij je het onderwerp echt super interessant vind.
 5. Leer op verschillende manieren. Een combinatie van online trainingen en de stof in een fysiek boek zorgt er voor dat je brein van verschillende kanten signalen krijgt dat er informatie opgeslagen moet worden.
 6. Zorg dat je de stof beter kent dan nodig is. Om zenuwen tijdens het examen te voorkomen kun je er beter voor zorgen dat je de stof beter kent dan nodig is. Zo heb je wat marge tijdens je examen en weet je zeker dat je het examen gaat redden al voor je er aan begonnen bent.
 7. Maak oefen examens. Oefen examens hebben mij heel erg geholpen. Je moet een vraag doen waar je goed over na moet denken. Vervolgens krijg je vrijwel direct te horen of je wel of niet de vragen goed hebt. Deze concentratie en spanning (want het gaat namelijk op tijd) zorgt er voor dat er een emotie gekoppeld wordt aan een stuk theorie. Hierdoor onthoud je het veel beter.
 8. Zorg dat je alle benodigdheden mee hebt naar het CBR. Je moet minimaal een identiteitsbewijs meenemen en je moet je reserveringsnummer weten.
 9. Kom op tijd. Als je te laat of aan de late kant het CBR binnen komt stormen zorgt dit voor extra spanning. Dat wil je natuurlijk juist voorkomen.

Motor theorie leren

Motor theorie is iets waar je absoluut voor moet leren, ook als je al je auto rijbewijs en flink wat ervaring hebt. Het examen is goed te doen, het is namelijk zo ingericht dat het in principe voor iedereen haalbaar is. Het is echter veel specifieke kennis die je moet bezitten. Zonder leren lukt je dit niet.

Voor het leren van je motortheorie kun je een aantal dingen doen:

 • Een motor theorie boek kopen
 • Inschrijven bij een theorie school
 • Online theorie cursus volgen

Verschillende manieren van theorie leren hebben verschillende kansen op slaging. De grootste kans op slagen heb je bij het inschrijven bij een theorie school. Bijna iedereen slaagt dan. Het is wel de duurste optie.

Wanneer je een theorie boek koopt en goed bent in het leren uit boeken dan kun je zeker op deze manier slagen. Het vergt echter iets meer discipline en doorzettingsvermogen. Dit is de goedkoopste manier. Vaak kun je zelfs een theorie boek van je motorrijschool lenen.

Wanneer je een online cursus motortheorie volgt doe je dit meestal in combinatie met een motortheorie boek. De slagingskans is iets groter omdat je oefen examens kunt doen.

Motor theorie examens oefenen

Een van de manieren om goed te wennen aan het doen van het examen is het doen van oefen examens. De Oefen examens zijn zelden exact hetzelfde als de examens van het cbr. De examens van het cbr worden namelijk constant bijgewerkt. Toch helpt het heel erg om oefeningen te doen, al is het alleen al om een beeld te krijgen van het type vraag dat je kunt verwachten.

Veel theorie boeken hebben ook een online omgeving, soms moet je wel wat extra betalen om de oefen examens ook daadwerkelijk te mogen volgen. Naar mijn menig is dat de moeite waard want het verhoogt je slagingskans aanzienlijk.

De oefen examens zijn zo gemaakt dat ze ongeveer even lastig zijn als de echte vragen op het examen. Zo weet je vrij zeker dat als je het grootste gedeelte van de oefen examens haalt je ook het theorie examen zal halen.

Bij het maken van oefen examens kun je er vaak ook voor kiezen om bepaalde type vragen te oefenen. Zo kun je bijvoorbeeld alleen voorrangssituaties oefenen of alleen je verkeersbordenkennis testen. Mocht je tijdens het maken van de oefeningen merken dat je alle oefeningen in een bepaalde categorie fout beantwoord dan kan dit een goede manier zijn om dit onderdeel nog eens extra te oefenen.

Theorie examen motor aantal fouten

Bij je theorie examen krijg je 50 vragen plus twee oefen vragen. De oefen vragen zijn om te kijken of jij de software van het rdw goed kunt bedienen. De oefenvragen tellen niet mee voor je eind score. Het maakt dus niet uit of je deze goed of fout hebt.

Van de 50 vragen moet je er minimaal 44 goed hebben. Heb je er 44 of meer goed dan heb je het examen gehaald. Heb je er minder dan 44 goed dan zul je het examen opnieuw moeten doen.

Motor theorie kosten

Het motor theorie examen kost € 34,50. In de avonden en in het weekend geld een toeslag van € 4,75. Als je via je rijschool boekt kunnen er extra administratiekosten gerekend worden. De hoogte hiervan is afhankelijk van de rijschool.

Naast de motor theorie moet je ook een boek aanschaffen. Het theorie boek kost ongeveer 40 euro. Wil je extra online oefen examens doen dan kost dit vaak 10-20 euro.

Een theorie examen geeft je inzicht in de punten die je nog moet verbeteren.

Als je in een keer slaagt met een theorie boek en wat oefen examens dan ben je dus ongeveer 100 euro kwijt aan de motor theorie.

Geldigheid motor theorie examen

Je motortheorie examen is 1.5 jaar geldig vanaf het moment van behalen. Binnen deze periode zul je dus het AVB en AVD examen moeten halen. Doe je dat niet dan zul je opnieuw je theorie examen moeten halen.

Motor theorie moeilijker dan auto?

Je motortheorie is niet echt lastiger dan dat van de auto. Het is wat uitgebreider omdat er een hoop zaken zijn waar je op moet letten op de motor die in de auto helemaal niets uitmaken. Denk bijvoorbeeld aan je positie op de weg, invloeden van weer en wind of jezelf zichtbaar maken voor automobilisten.

Het theorie examen voor de motor is zo ingericht dat iedere Nederlander het zou moeten kunnen halen, ongeacht het opleidingsniveau. Ook moet ieder nederlander er voor leren, of je nu ongeschoold bent of een universitaire opleiding hebt genoten.

Veelgestelde vragen over motor theorie

Hoe duur is motor theorie?

Het examen kost 34,50. Een theorie boek kost 40 euro. Het doen van online examens kost 10-20 euro. In totaal kost de motortheorie ongeveer 100 euro. Wanneer je een theorie les neemt bij een theorie school ben je ongeveer 150 euro kwijt.

Is de motor theorie moelijk?

Nee, de motortheorie is niet moeilijk. Wel moet je veel weten. Je moet dus veel tijd steken in het leren maar de stof is voor iedereen te begrijpen.

Wat is de beste manier van oefenen voor je motortheorie?

Je kunt heel goed een theorie boek aanschaffen en een aantal online oefen examens kopen. Zo krijg je een volledig beeld van je kennis en leer je alles wat je moet leren.

Meer tips zoals deze? Volg ons op instagram

We plaatsen regelmatig tips, tricks en tutorials op instagram, zowel in de stories als in posts. Daarbij kun je meedoen met onze win acties en kun je uiteraard al je motorgerelateerde vragen sturen.