AVB examen tips cluster 1, lopen met de motor

Als je een AVB motor examen gaat doen moet je laten zien dat je in vier clusters bepaalde oefeningen kunt uitvoeren. Het eerste cluster is het lopen met de motor. Dit is een van de vier verplichte oefeningen.

Lopen met de motor is de start van je AVB examen. Loop met de motor richting een parkeervak, parkeer de motor achteruit in en zet deze op de standaard. Vervolgens pak je de motor weer en loop je het parkeervak uit.

De eerste oefening van het AVB examen is een oefening die goed te doen is, Er zijn slechts een paar zaken waar je op moet letten.

Lopen met de motor

Voor het lopen met de motor begin je 10 meter vanaf een parkeer vak. Rechts voor je zie je het parkeervak. Dit vak is 3 meter diep en 2 meter breed. Ruim genoeg om je motor te parkeren dus.

De eerste stap is richting het parkeervak lopen. Je kunt rustig lopen en je hand op de rem houden. wanneer je voorbij de tweede pillon bent draai je je stuur naar links. loop nu door tot je aan het eind van een (fictieve) rijbaan bent.

Pak je voor rem vast en draai je stuur zodat je de motor achteruit het parkeervak in kan rijden.

leg nu je hand op het zadel en duw de motor het vak in. Houd tijdens het inrijden van het vak rekening met je stuur hoek. Je wil idealiter recht en midden in je vak uitkomen.

Zodra je staat zet je de motor op de standaard. Draai het stuur naar je toe en trek de motor achter even uit de vering. Je mag hierbij het achterwiel een klein beetje optillen. Zo weet je zeker dat er geen spanning meer op de veer staat.

Het volgende deel is weg lopen uit het vak met de motor. Je pakt de motor weer bij het stuur, zet deze recht op en doet de standaard weer in. Nu draai je de motor het parkeervak uit, je stuurt naar rechts het parkeervak uit. Omdat je links aan de motor staat en je een bocht naar rechts maakt moet je er goed op letten dat je de motor goed rechtop houd.

Als je bij de laatste pilonnen aangekomen bent zet je de motor op de standaard en kun je op je motor stappen om de oefening te verlaten.

Wanneer wordt lopen met de motor afgekeurd?

Het doel van de oefening is laten zien dat je de motor achteruit kan inparkeren. Je moet een aantal zaken verplicht doen:

  • Links van je motor lopen
  • De motor in het parkeervak op de juiste manier op de standaard zetten
  • Weg lopen uit het parkeervak

Wanneer je de motor laat vallen wordt de oefening afgekeurd. Ook moet je er op letten dat je het stuur van de motor naar je toe draait als je deze op de standaard zet. Zorg dat je motor zich in een rechte lijn beweegt. Teveel schommelen met de motor is niet netjes en laat zien dat je de motor niet onder controle hebt.

Tips voor het lopen met de motor

Zorg dat je de tijd neemt. Het is geen wedstrijd en er is ook geen minimale snelheid waarmee je moet lopen

Zet de motor na de oefening op de standaard en stap daarna pas op. Het is verleidelijk om snel weg te rijden van de oefening en direct op je motor te springen. Je maakt het jezelf alleen wel wat lastiger.

Tips voor het achteruit parkeren van je motor

Zorg dat je op het juiste moment je stuur volledig draait. Als je op het juiste punt draait met je stuur komt je motor altijd goed bij het parkeervak aan. Het is een beetje afhankelijk van je motor maar meestal wil je je stuur draaien zodra het achterwiel van je motor voorbij het eerste pillonnetje geweest is. Je draait je stuur dan maximaal van het parkeervak af zodat je er schuin voor staat.

Nu is het alleen nog een kwestie van je stuur de andere kant op draaien en je motor met je hand achterop het zadel (of op het bijrijders zadel, de valbeugels of een handvat wat achterop de motor zit) het parkeervak in duwen.

Over het eerste cluster

Het eerste cluster bevat maar een oefening, namelijk het lopen en achteruit inparkeren van de motor. De oefening is verplicht maar hoeft niet per se voldoende te zijn. Je hebt net als bij alle andere oefeningen twee kansen voor de opdracht.

Meer tips zoals deze? Volg ons op instagram

We plaatsen regelmatig tips, tricks en tutorials op instagram, zowel in de stories als in posts. Daarbij kun je meedoen met onze win acties en kun je uiteraard al je motorgerelateerde vragen sturen.