AVB Examen tips om te slagen

Het avb examen kan best spannend zijn. Eerder beschreef ik al hoe je de oefeningen moet uitvoeren, nu is het tijd om je voor te bereiden op het daadwerkelijke examen.

Om voor je avb motor examen te slagen krijg je 4 verplichte oefeningen en 3 keuze oefeningen. Voor de 7 oefeningen krijg je twee kansen per oefening. In totaal moeten 5 oefeningen voldoende worden afgerond.

Er zijn flink wat zaken waar je per oefening op moet letten. In dit artikel leren we je wat algemene dingen die jouw motorrijschool je misschien niet zal leren. Alles om er voor te zorgen dat jij je motor en je zenuwen zo goed mogelijk onder controle te houden.

Hoe ziet het avb examen er uit?

Weten wat je kunt verwachten is het halve werk. Wanneer je je examen gaat doen zul je naar een CBR examenterrein moeten gaan. Soms is dit een terrein van het CBR zelf, soms huurt het CBR een terrein van een motorrijschool.

Ik had examen op dit terrein midden in de polder.

Op het examen terrein staan alle oefeningen al uitgezet. In mijn geval waren er twee examinatoren aanwezig. Er werden dus ook twee examens gelijktijdig uitgevoerd.

Voor het examen krijg je een kort gesprekje met je examinator. Je laat je identificatie zien en stelt jezelf even voor. Vervolgens vertelt de examinator hoe het examen er uit zal zien:

Je krijgt in vier clusters in totaal zeven oefeningen. De oefeningen gaan niet altijd op volgorde van cluster.

  1. Lopen met de motor (verplicht). In dit cluster zit maar 1 oefening, namelijk het lopen met de motor en achteruit inparkeren. Deze oefening krijg je altijd.
  2. Langzame cluster. In dit cluster zit de langzame slalom. De langzame slalom is verplicht. Verder zitten in dit cluster keuze oefeningen: halve draai, achtje, uitrijden parkeervak en stapvoets rijden.
  3. Snelle cluster. In dit cluster zit de uitwijk oefening, de uitwijkoefening is verplicht. In dit cluster krijg je ook een van de volgende keuze oefeningen: Snelle slalom of de vertragingsoefening.
  4. Remmen. In dit cluster zit de noodstop. De noodstop is verplicht. Je krijgt ook een van de volgende keuze oefeningen: Preciesiestop of de stopproef

Verder vertelt de examinator je de regels van het examen, hoeveel fouten je mag hebben en hoe het systeem met fouten in bepaalde clusters zit:

  • In ieder cluster mag je maximaal 1 oefening niet halen. Je mag 2 oefeningen in totaal onvoldoende afronden maar dus niet in hetzelfde cluster.
  • Iedere opdracht mag je 2x uitvoeren
  • In het snelle cluster en in het rem cluster wordt je examen beëindigd wanneer je valt. Je bent dan automatisch gezakt.

Wanneer duidelijk is wat er gaat gebeuren ga je het examen terrein op. Je doet je motorhelm en je handschoenen aan en gaat met de lesmotor van je motorschool het examenterrein op. Rijd naar de examinator. Hij zal je vertellen welke oefening je als eerst gaat doen.

Volg de instructies van de examinator op. Wanneer je een examen oefening gedaan hebt en niet hebt gehaald dan zal de examinator zeggen waarom je de oefening niet hebt gehaald zodat je hier rekening mee kan houden tijdens de tweede poging.

Na het examen krijg je direct te horen of je geslaagd bent. Hoe je er voor kunt zorgen dat je een zo groot mogelijke kans van slagen hebt lees je in het volgende kopje.

Tips om te slagen

Er zijn een hoop fouten die makkelijk te voorkomen zijn tijdens het motorrijden. Ik heb mijn motorleraar gesproken. In de tien jaar die hij al motorexamens bekijkt ziet hij de volgende zaken bij zijn eigen leerlingen maar ook bij leerlingen van collega rijscholen het meest mis gaan:

  1. Met teveel spanning op de motor zitten. Wanneer je gespannen op de motor zit heb je geen controle over de motor. Bij de langzame oefeningen ziet de examinator dit direct. Het is namelijk bijna niet mogelijk om met spanning in je lijf door de langzame slalom te komen.
  2. Niet kijken waar je heen wil. Als je naar de paaltjes kijkt zul je daar naartoe gaan. Dit geld eigenlijk voor alle oefeningen. Bijvoorbeeld: Als je bij de halve draai niet naar je eindpunt kijkt dan zul je nooit strak genoeg kunnen draaien. Hetzelfde geld voor de langzame slalom. Kijk je naar de pylonnen dan zul je deze omver rijden.
  3. Te laat beginnen met de oefening. Er is bij de meeste oefeningen ruimte om op tijd te beginnen met de oefening. Als je bij de snelle slalom kort langs het eerste paaltje gaat zul je merken dat je voldoende ruimte hebt tijdens de oefening. Zelfs als je wat versnelt in de oefening. Begin je te laat met de oefening dan houd je erg weinig ruimte over.
    Let op dat dit niet bij alle oefeningen mogelijk is. Bij de uitwijkoefening moet je recht door de eerste paaltjes. Bij de rem oefeningen mag je uiteraard ook niet beginnen met remmen voor je door de paaltjes heen bent.
  4. Te korte aanloop nemen. Veel examenterreinen zijn helemaal niet zo groot. Daarbij moeten er flink wat oefeningen opgesteld worden, dat beperkt de ruimte ook nog eens. Zorg er voor dat je een zo lang mogelijke aanloop neemt zodat je rust krijgt voor je oefening.
  5. Niet op tijd de snelheid regelen. Een constante snelheid rijden voor de oefening zorgt er voor dat je zeker weet dat je aan de minimale snelheidseisen voldoet. Ook zorgt op tijd je snelheid regelen voor extra rust tijdens het doen van de oefeningen. Als je snelheid goed zit heb je nog even om je voor te bereiden op de daadwerkelijke oefening. Zit je met het regelen van je snelheid in je hoofd tijdens het doen van de oefening dan heb je onvoldoende focus en red je het waarschijnlijk niet.
  6. Wees niet bang. Er kan je weinig gebeuren, als je zakt voor je examen kun je het gewoon nog een keer doen. Daarbij heb je in totaal 14 kansen om slechts 5x een oefening voldoende uit te voeren. Dat is heel goed te doen. Wees ook niet bang voor de oefeningen. Bijna alle oefeningen kun je nog flink sneller uitvoeren zonder dat je aan het limiet van de motor zit.

Verplichte oefeningen

In ieder cluster zit een verplichte oefening. Dat de oefening verplicht is betekend niet dat de oefening ook voldoende moet zijn. Je mag dus een of twee verplichte oefeningen onvoldoende afronden.

Het is wel zonde als je een van de verplichte oefeningen niet haalt. Uiteraard oefen je alle oefeningen vooraf goed maar het is raadzaam om de verplichte oefeningen nog net wat harder te oefenen. Zo weet je zeker dat je in elk geval al 4 oefeningen juist hebt uitgevoerd. Dan hoef je alleen nog van de keuze oefeningen minimaal 1 oefening juist uit te voeren.

Keuze oefeningen

De examinator kiest welke keuze oefeningen jij moet uitvoeren. De keuze oefeningen moet je uiteraard ook oefenen. De meest voorkomende keuze oefeningen zijn:

  • Het achtje (langzame cluster)
  • De snelle slalom (snelle cluster)

bij de rem oefeningen zit er niet echt een meest voorkomende oefening.

Vaak krijg je in een cluster eerst de verplichte opdracht en wordt daarna een keuze oefening gekozen om te kijken of je een andere variant wel kan.

Haal je bijvoorbeeld de langzame slalom niet, dan is de kans dat je het stapvoets rijden als keuze oefening krijgt groter

Wanneer de examinator merkt dat je voorbereiding niet goed is kun je vaak een vertragingsoefening verwachten. Tijdens deze oefening mag je dan laten zien dat je best op tijd klaar kunt zijn om een oefening uit te voeren.

Tips per cluster

Ieder cluster is gericht op een ander deel van het motorrijden. Daarom zijn er voor ieder cluster aparte tips.

Lopen met de motor

Het belangrijkste bij lopen met de motor is dat je je motor niet laat vallen. Dit klinkt eenvoudig maar een motor is vrij zwaar. Als je de motor een klein beetje naar links of naar rechts duwt valt ie om.

  • Let op dat je dicht genoeg langs je motor loopt
  • Loop rustig, het is geen wedstrijd
  • Zet de motor op de standaard, draai het stuur naar je toe en trek de motor even uit de vering.
  • Bij het wegrijden: Zet de motor eerst op de standaard, stap daarna pas op. Dit is niet verplicht maar zorgt er wel voor dat je de motor niet aan het eind van je oefening per ongeluk toch laat vallen.

Wil je meer informatie over het lopen met de motor dan kun je in het artikel kijken dat specifiek over de oefening lopen met de motor gaat.

Langzame oefeningen

  • Ga rechtop zitten
  • Ga dicht tegen de tank zitten, dat maakt het sturen makkelijker
  • Gebruik je voetrem voor stabiliteit
  • Kijk waar je heen wil, niet naar waar je omheen wil.
  • Bij oefeningen waar je moet draaien: Zorg dat je de motor voldoende afschuint. Dit betekend dat je de motor naar beneden drukt. Zelf blijf je rechtop zitten.
  • Zorg dat je snelheid en voetrem ruim voor de oefening geregeld zijn

Er zijn nog veel meer tips over het langzame cluster te vinden in het artikel over langzame oefeningen.

Snelle oefeningen

  • Zorg dat je kijkt waar je naartoe gaat
  • Regel je snelheid op tijd
  • Rijd vlot weg, schakel snel door naar de tweede versnelling en maak snelheid in de tweede versnelling. Schakel naar de derde versnelling. Nu hoef je alleen nog te wachten tot je bij de oefening bent.
  • Bij het uitwijken moet je recht door de eerste poortjes rijden, anders wordt de oefening niet goedgekeurd
  • bij uitwijken duw je op je stuur om vlot van richting te veranderen
  • bij de slalom stuur je vanuit je heupen. Je gaat namelijk met de slalom (middels een paar uitwijkingen) rechtdoor, duwen doe je als je een bocht moet maken.

Een overzicht van alle oefeningen en uitgebreide tips over de uitvoer van deze oefeningen vind je in het artikel snelle cluster.

Remmingen

  • Zorg dat je op tijd op snelheid bent
  • Knijp stevig in de remmen, 80% voor, 20% achter
  • Abs mag ingrijpen maar is in principe niet nodig
  • Kijk naar de horizon, anders rem je jezelf onderuit
  • Bij de precisie stop pas halverwege je koppeling gebruiken, dan kun je gebruik maken van het remmende vermogen van je motor

Veelgestelde vragen over het AVB examen

Hoeveel oefeningen mag je tijdens het AVB examen fout doen?

Je mag iedere oefening 2x uitvoeren. In totaal moet je van de zeven oefeningen er vijf succesvol uitvoeren.

Hoe werkt het met clusters bij het AVB examen?

Er zijn vier clusters: Lopen met de motor, langzame cluster, snelle cluster en de rem oefeningen.

Hoe lang is het AVB examen geldig?

Het AVB-examen is 1 jaar geldig. Binnen 1 jaar moet je dus het AVD examen halen, anders moet je opnieuw examen doen.

Moet je eerst het theorie examen afronden voor je met AVB kunt beginnen?

Als je je autorijbewijs hebt kun je gewoon een AVB examen doen zonder theorie. Heb je je autorijbewijs nog niet dan moet je eerst de theorie halen voor je examen mag doen.

Meer tips zoals deze? Volg ons op instagram

We plaatsen regelmatig tips, tricks en tutorials op instagram, zowel in de stories als in posts. Daarbij kun je meedoen met onze win acties en kun je uiteraard al je motorgerelateerde vragen sturen.