Vizier van motorhelm schoonmaken

Het kan snel gaan, een zwerm vliegjes is voldoende om je hele helm smerig te maken. De oplossing is je vizier schoonmaken.

Je vizier poetsen doe je eerst met een natte doek. Laat vliegjes en andere troep even onder de doek weken. Vervolgens poets je het vizier en droog je deze met een brillendoek. Tot slot breng je wax aan voor een goede bescherming.

In het stappenplan lees je exact hoe je je vizier weer 100% schoon krijgt zonder schade te maken. Ook lees je een extra tip over rijden in de regen met een schoon vizier.

Stappenplan vizier schoonmaken

Het schoonmaken van je vizier kost ongeveer 10 minuten. Je doet dit idealiter iedere keer dat je ziet dat er vliegjes of ander vuil op je vizier zit. Maak je vizier altijd met goede spullen schoon, anders kan de coating beschadigen of kun je schade aan je vizier maken.

Benodigdheden

 • Brillendoekje
 • 2 Microvezeldoeken of een poetsdoek
 • Handdoek of theedoek
 • Wax (ik vind zelf harde wax het prettigst)
 • Stofzuiger met een zachte borstelkop

Benodigde tijd: 10 minuten

Vizier schoonmaken

 1. Maak het vizier los van de helm

  Je vizier zit meestal met drukknoopjes, een schroef of een kliksysteem vast. Weet je niet hoe je vizier los gaat? Google dan even op het merk en model van je helm, er zijn bij de fabrikant meestal wat tutorials te vinden.

 2. Zuig je helm uit met de stofzuiger

  Gebruik een zachte borstelkop om je helm van binnen en van buiten schoon te zuigen. Gebruik de gordijn stand voor de binnenkant, anders zuig je je hele interieur er uit. Zorg dat je zo veel mogelijk vuil uit je helm krijgt. Het is vooral de bedoeling dat je zand opzuigt.

 3. Maak doek nat

  Je zou idealiter een lauwwarme doek willen die je redelijk goed hebt uitgeknepen. De doek moet vochtig zijn maar niet nat. Anders heb je kans dat je het hele interieur van je helm nat maakt

 4. Leg de vochtige doek over je helm

  Als je de vochtige doek even een paar minuutjes op je helm laat liggen, vooral op het deel waar de vliegjes of ander hard vuil zit dan zal het vuil een stuk makkelijker loslaten.
  Opgedroogd vuil is niet eenvoudig om te verwijderen en kan voor krassen zorgen indien je direct begint te poetsen

 5. Verwijder je pinlock

  Als je een pinlock systeem in je vizier hebt kun je deze beter eerst verwijderen. Als je een plak systeem hebt kun je deze uiteraard laten zitten. Heb je helemaal geen pinlock dan wordt het tijd om er een aan te schaffen 😉

 6. Leg een natte doek over je vizier

  Precies hetzelfde als bij je helm. Pak een lauwwarme vochtige doek en leg deze over je vizier zodat vliegjes kunnen weken.

 7. Poets je helm

  Nu je helm even heeft kunnen weken onder je doek kun je beginnen met poetsen. Begin voorzichtig en kijk of er echt geen zand meer aanwezig is waarmee je krassen kunt maken.

 8. Poets je vizier

  Je vizier maak je op dezelfde manier schoon. Met een doekje poets je tot je al het vuil verwijderd hebt. Poets ook de binnenkant van het vizier.

 9. Maak alles droog

  Het droog maken van je helm en vizier gaat het makkelijkst met een grote brillendoek of met een microvezeldoek. Een brillendoek werkt het best omdat je daar geen strepen mee achter laat. Heb je dat niet bij de hand dan kun je ook de theedoek gebruiken die voor de wijnglazen bedoeld is. Bij het vizier droog je uiteraard ook de binnenkant

 10. Bescherm je helm en vizier met wax

  Nu je alles schoongemaakt hebt is het tijd om je helm te beschermen. Als je een glimmende helm hebt kun je op de helm zelf ook wax gebruiken. Heb je een matte helm dan zal deze door wax aan te brengen glimmender worden.

 11. Breng wax aan

  Met de applicator pad dep je de wax waar je het wil hebben. Ik doe meestal alleen de buitenkant van mijn vizier maar kunt je helmschaal er ook mee beschermen

 12. Poets de wax in

  De wax poets je met de applicator in je helm. Zorg dat je goed poetst, vaak krijg je op een goed moment een wittige waas te zien, dat is goed en geeft aan dat je klaar bent. Zorg dat de wax overal zit.

 13. Poets de wax uit

  Na het aanbrengen poets je de wax uit. Je kunt na het aanbrengen een paar minuutjes wachten om het in te laten trekken. Als je minder geduldig bent kun je deze ook direct uitpoetsen. De wax poets je uit met een microvezeldoek.

Do’s en donts van je vizier schoonmaken

Dit kun je niet doen:

 • Gebruik geen chemicaliën om je helm schoon te maken. Chemische middelen kunnen de coatings aantasten en in heftige gevallen zelfs de schaal van je helm week maken.
 • Maak je helm eerst stof en zandvrij voor je gaat schoonmaken. Gebruik hier voor de stofzuiger op een zachte stand en met een zachte borstel. Een zachte stoffer werkt natuurlijk ook.
 • Gebruik een zachte doek om krassen te voorkomen. Er zijn verschillende soorten microvezeldoeken. Goede microvezeldoeken zijn vrij dik en super zacht. Haal altijd het labeltje er af want die kan ook krassen maken.
 • Gebruik nooit papieren doekjes, toiletpapier of keukenpapier. Omdat dit van hout gemaakt is kunnen de vezels krassen geven

Dit kun je wel doen:

 • Gebruik een druppeltje afwasmiddel als je helm niet schoon wordt
 • Laat je vizier (zonder pinlock) even weken in lauwwarm water
 • Maak je vizier op tijd schoon, hoe sneller je deze schoonmaakt hoe makkelijker het vuil te verwijderen is
 • Gebruik wax zodat vuil minder makkelijk aan je helm blijft plakken

Middeltjes om je vizier te reinigen

Heb je geen zin of tijd om uitgebreid je helm schoon te maken dan kun je visor cleaner gebruiken. Ik heb zelf altijd een klein flesje in mijn buddy zitten. Als ik dan op werk aan kom en mijn helm vol met vliegjes zit kan ik even snel de boel schoonmaken.

Muck Off visor cleaner is een heel veilig middel om je helm mee schoon te maken. Het bevat geen chemicaliën maar is toch effectief. Je kunt ook Bril reiniger gebruiken maar dat is vaak niet te krijgen in een flesje wat makkelijk meegenomen kan worden

Pinlock vizier schoonmaken

Als je een pinlock anti condens lens in je vizier hebt kun je deze er uit halen door de pinlock lens er uit te buigen. Je kunt de lens schoonmaken met lauwwarm water. Als hij erg vies is kun je ook zeep gebruiken, afwaszeep werkt vaak goed en is vrij mild.

Laat de pinlock lens drogen aan de lucht en monteer deze pas weer als hij helemaal droog is.

Krassen uit het vizier verwijderen

Krassen in het vizier betekend meestal dat je je vizier beter weg kan doen. Er zijn echter twee manieren om je vizier weer nieuw leven in te blazen.

Vizier waxen

Met wax kun je een hoop oplossen. Kleine krasjes krijg je prima weg en wax blijft over het algemeen ongeveer een half jaar zitten. Als je 2x per jaar wax aan brengt kun je dus prima nog wat jaartjes met je vizier door.

Een goede stijl regel is als je je vinger nat maakt en over de kras heen wrijft, gaat de kras dan weg? Als dat zo is heb je goede kans dat je de kras met wax er uit krijgt.

Wax breng je aan door op de applicator pad wat wax te doen. Vervolgens poets je je vizier met de wax. Wacht een paar minuutjes en poets de wax uit. Je krassen zouden nu redelijk moeten verdwijnen.

Je kunt wax 24 uur uit laten harden en dan nog een laag aanbrengen.

Vizier polijsten

Het polijsten van je vizier is naar mijn mening een van de laatste opties die je moet nemen. Eigenlijk zou ik dit alleen doen met een vizier dat je anders toch weg zou doen.

 1. Koop schuurpapier in 1000, 2000 en 5000g. Zorg dat het nat schuurpapier is (dat is meestal zwart)
 2. Schuur de krassen uit je vizier en zorg dat je steeds een fijnere korrel gebruikt. Maak je vizier en schuurpapier steeds goed nat tussendoor. Schuur in rechte lijnen, maak geen draaiende beweging met het schuurpapier.
 3. Als je tot het meest fijne schuurpapier bent gekomen zou je nu een fijne waas over je vizier moeten zien.
 4. Poets het vizier na met krasverwijderaar. Ik heb goede ervaring met meguiars maar je kunt ook een ander merk proberen. Gebruik een fijne polijstpad of polijstdoeken.
 5. Poets met polijstmiddel. Het polijstmiddel is fijner dan de krasverwijderaar en zou de glans moeten herstellen. Gebruik wederom een fijne polijstpad of polijstdoeken.
 6. bescherm je werk met wax. Nu je gepolijst hebt is de beschermende coating van de lens af. Wax werkt prima als anti regen en krassen coating.

Zonnevizier van de helm schoonmaken

Als je een ingebouwd zonnevizier in je helm hebt is het verstandig om deze ook schoon te maken. Omdat het zonnevizier lastig te verwijderen is kun je deze het best schoonmaken met de Muckoff visor cleaner van bol.com. Het setje komt met een doekje en spray waarmee je vuil eenvoudig verwijderd.

Meer tips zoals deze? Volg ons op instagram

We plaatsen regelmatig tips, tricks en tutorials op instagram, zowel in de stories als in posts. Daarbij kun je meedoen met onze win acties en kun je uiteraard al je motorgerelateerde vragen sturen. 

Motor wassen

Je motor weer in showroomconditie is niet alleen om je ego te strelen maar helpt ook bij je motor in goede conditie te houden. Als

Lees verder »