Motor Chroom poetsen

Een goede manier om je motor er zo goed mogelijk uit te laten zien is het poetsen van al het chroom. Iedereen die je het vraagt zal je een ander antwoord geven over welke methode het best is. Ik heb alle methodes die ik de afgelopen jaren en tijdens mijn tijd als auto detailer voorbij heb horen komen uitgeprobeerd.

Chroom poetsen gaat het makkelijkst met super fijn staalwol. Staalwol heeft een polijstende werking. Maak het chroom eerst goed schoon met een sopje. Droog alles vervolgens af en ga (met handschoenen aan) langs het chroom met een stukje staalwol.

Om chroom weer als nieuwe te krijgen werk je van fijn naar grof. Pas als je met een lichtere manier de velg niet schoon krijgt ga je verder met agressiever materiaal aan de slag.

Benodigdheden:

 • Sopje (emmer, water, druppeltje zeep of autoshampoo)
 • Microvezeldoeken
 • Staalwol
 • Wax

Chroom poetsen stappenplan

Benodigde tijd: 1 uur

Chroom poetsen stappenplan

 1. Was je chromen delen

  Voordat je de velgen of andere chromen delen gaat poetsen om de glans terug te krijgen moet je de velgen wassen. Je wast je velgen zodat al het vuil er vanaf is. Als je deze stap overslaat dan kan het best zijn dat er nog zand of andere troep op je velg zit. Dit wil je natuurlijk niet in je velg poetsen want dan krijg je krassen.

 2. Maak de chromen delen droog

  Spoel eerst je velgen of andere chromen delen af zodat je het grote vuil er vanaf laat lopen. Pak nu je sopje en poets de velgen en spaken met een spons of washandschoen. Ben je klaar dan maak je alles droog met een licht vochtige microvezeldoek. Maak je microvezeldoek eerst nat en wring deze vervolgens uit. Helemaal droge microvezeldoeken nemen geen vocht op, daarom maak je hm eerst nat.
  Optioneel kun je ook een waterstofzuiger gebruiken. Onze stoomreiniger kan ook water opzuigen. Ik gebruik hier voor altijd de zachte opzetborstel zodat je geen krassen maakt.

 3. Test op een klein stukje

  Je velgen echt laten glimmen doe je met staalwol. Zelf gebruik ik Metalino Fijn. Je kunt met een schaar een stuk afknippen ter grote van een schuurspons.

  Gebruik van handschoenen bij het poetsen met staalwol wordt aanbevolen. Doe je dat niet dan heb je kans op snijwonden. Zelf heb ik hier nog nooit last van gehad. Wel kan

  Begin met een stukje wat je wat minder goed ziet, bijvoorbeeld de binnenkant van je spatbord. Controleer of je geen krassen achter laat. Zelf pak ik altijd een stukje dat onder mijn zadel zit.

 4. Polijst het chroom

  Als je zeker weet dat je geen krassen maakt kun je beginnen met je chroom polijsten. Zorg dat je in rechte lijnen poetst. in rondjes poetsen geeft een grotere kans op krassen. Poets tot de glans terug komt, tussen de spaken van je velgen kun je je velg poetsen door de staalwol om je vinger te wikkelen.

 5. Wax het chroom

  Nu je chroom netjes schoon is wil je het beschermen. Dit kun je doen met harde wax. Gebruik een applicator pad om de wax aan te brengen. Poets je net behandelde chroom met de wax en wacht tot het begint op te drogen. Als de wax droog begint te worden kun je het verwijderen met een microvezeldoek. Gebruik niet teveel wax want dan krijg je het er bijna niet meer vanaf.

Roest van chroom verwijderen

Een veel voorkomend probleem is dat je roest op het chroom hebt. Het chroom zelf roest niet, de roest komt eigenlijk altijd van het metaal dat onder het chroom zit. Het is daarom ook lastig te verwijderen.

chroom op een motorwiel met roest

De roest op chroom komt omdat het chroom kleine scheuren heeft gekregen. Het water kan hierdoor langs het chroom op het metaal komen. Het metaal onder het chroom begint te roesten en dit komt vervolgens via dezelfde scheurtjes door het chroom heen.

Met alleen poetsen krijg je de roest dus niet weg, het bovenste laagje verwijder je misschien maar je zult merken dat de roest snel weer terug komt omdat je het echte probleem niet verwijderd hebt.

Roest verwijder methodes

Er zijn twee manieren die kunnen werken bij het verwijderen van roest. De beste manier is een roestverwijderaar te gebruiken die erg vloeibaar is. Zo kan de roestverwijderaar door dezelfde scheurtjes komen als het vocht dat de roest in eerste instantie veroorzaakt heeft.

Een tweede manier is roest verwijderen met een stuk aluminium folie. Dit is echter een wat minder goede methode omdat aluminium krassen zou kunnen veroorzaken doordat je de roest over het chroom schuurt.

Roest verwijderen met roestomvormer

Een roest omvormer zorgt er voor dat roest omgezet wordt. Roest verwijderaar komt in verschillende vormen. Voor de auto gebruik ik vaak Brunox. Dit laat een laag epoxy achter. Het probleem hier mee is dat het ongeschikt is voor chroom omdat de epoxy laag zwart wordt en er dus niet uit ziet. Het idee van Brunox is dat je het overschilderd. Dat gaan we met ons chroom natuurlijk niet doen.

Voor velgen gebruik ik een roestomvormer van Ranex. Een liter van het spul kost 35 euro. Niet heel goedkoop maar een liter gaat redelijk lang mee.

Het aanbrengen is eenvoudig. Neem een kwast en een glaasje met een klein laagje ranex. Met de kwast smeer je het chroom in op de plekken waar de roest aanwezig is. Omdat Ranex erg vloeibaar is kan het door de scheuren in het chroom heen komen en kan het de roest omzetten.

Na 15 minuten kun je de ranex verwijderen met een doek. Nu heb je geen roest meer op je velg maar kan er nog wel nieuwe roest gevormd worden. Je voorkomt nieuwe roest door een goede kwaliteit harde wax aan te brengen op de velg. Zorg dat je de wax goed over de plekken poetst die eerst roestig waren. Zo kan de wax in de scheuren van je chroom komen waardoor er geen vocht meer bij kan komen. Je zult de wax ieder seizoen opnieuw moeten aanbrengen om de roest weg te houden.

Roest verwijderen met aluminium folie

Een makkelijkere, goedkopere maar minder permanente manier van roest verwijderen is een stuk aluminium folie gebruiken.

Voordelen van roest verwijderen met aluminiumfolie zijn:

 • Goedkoop
 • Snel
 • Makkelijk
 • Geen extra spullen nodig

Nadelen van roest verwijderen met aluminiumfolie zijn:

 • Kans op krassen
 • Roest komt sneller terug
 • Minder effectief dan roestomvormer

Met aluminiumfolie kun je roest redelijk eenvoudig van je chroom verwijderen. Hoe meer roest hoe harder je zult moeten poetsen. Probeer altijd eerst de roest met staalwol te poetsen. Als dat niet lukt dan kun je verder gaan met aluminium folie.

Als je aluminiumfolie gebruikt kun je op twee manieren het proces versnellen. Namelijk met Cola of met azijn. Het zuur in cola of in azijn zorgt er voor dat de roest opgevroten wordt. Zo poets je het makkelijker weg. Hoe zuurder het middel is dat je gebruikt hoe beter het in staat is om de roest te verwijderen. Cola heeft een pH (zuurgraad) van ongeveer 2.7. Azijn zit op ongeveer 2.0 net als citroensap. Azijn wordt echter meestal verdund. Schoonmaakazijn is vaak wat zuurder dan tafelazijn.

 1. Om je roest weg te poetsen neem je een stuk aluminium folie waar je een prop van maakt. De prop mag een beetje aan de grote kant zijn want deze wordt steeds kleiner naar mate je langer aan het poetsen bent.
 2. Neem een bakje met cola, schoonmaakazijn of citroensap waar je de aluminium prop in doopt. Poets nu het roest van je chroom af. Hoe vaker je je aluminium folie terug in je bakje dompelt hoe makkelijker de roest te verwijderen is
 3. Spoel na met water. Het zuur kan er voor zorgen dat de reactie door blijft gaan, hier wordt het metaal vaak lelijk van. Ook is het natuurlijk erg plakkerig als je cola gebruikt hebt.
 4. Poets na met een beschermende wax zodat de roest niet terug kan komen.

Test roest verwijderen staalwol, cola of schoonmaakazijn?

Omdat het mij onduidelijk was wat de beste manier is om roest van chroom te verwijderen besloot ik een expirimentje te doen. Mijn fiets staat al een tijdje buiten en heeft echt chroom, de fiets is namelijk uit 1957, nep chroom bestond toen nog niet.

Het chroom heeft redelijk wat roest. Ik heb eerst een stuk schoongemaakt met alleen het staalwol. Dit ging redelijk maar liet nog kleine roestpuntjes achter die snel weer groter zouden worden zonder beschermlaag.

Chroom op een wiel dat gepoetst is met staalwol

Vervolgens ben ik verder gegaan met aluminium eerst een stuk met cola en vervolgens een stuk met schoonmaakazijn. Ik merkte geen verschil tussen de twee behalve dat de cola een stuk plakkeriger was en het schoonmaakazijn flink sterk rook.

Het resultaat met aluminium folie was bedroevend. Hoewel de roest weg ging nam het aluminium folie ook een deel van het chroom mee en bleef er een mattige glans achter. Het gedeelte dat met staalwol gepoetst werd was mooi glimmend en maakte het chroom ook niet stuk.

Ik denk dat je beter weg kunt blijven van aluminiumfolie en een zuur middel. Wat mij betreft moet je of staalwol gebruiken of een roestomvormer inzetten.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste manier om chroom te poetsen?

Je kunt chroom heel goed poetsen met staalwol. Zorg dat je de meest fijne staalwol koopt, dit is staalwol waar “fijnheid 000” op staat.

Hoe bescherm je gepoetst chroom?

Chroom kun je gewoon in de was zetten. Koop een goede pot wax en gebruik niet teveel. Laat het even drogen en poets na met een microvezeldoek.

Hoe verwijder je roest van chroom?

Begin met staalwol. Is dat niet voldoende dan kun je Roest verwijderen met roestomvormer of met een stuk aluminium folie en cola.

Meer tips zoals deze? Volg ons op instagram

We plaatsen regelmatig tips, tricks en tutorials op instagram, zowel in de stories als in posts. Daarbij kun je meedoen met onze win acties en kun je uiteraard al je motorgerelateerde vragen sturen. 

Motor wassen

Je motor weer in showroomconditie is niet alleen om je ego te strelen maar helpt ook bij je motor in goede conditie te houden. Als

Lees verder »