Banden voor offroad, banden voor sportief rijgedrag, banden om van en naar je werk te rijden, er zijn super veel verschillende banden. Omdat ik zelf nieuwe banden nodig had besloot ik mij er in te verdiepen. In dit artikel lees je wat de verschillen tussen alle beschikbare type motorbanden zijn.
Bij banden kopen let je op:
- Het formaat, de velgmaat en het loopvlak
- De snelheids index en constructie
- De load index van je banden
- Tubeless of tubed banden
- Offroad, straat of circuit banden
Als je banden koopt is het heel belangrijk dat je op alle aspecten let. Als je niet weet wat je aan het doen bent, ga dan naar de dealer en laat daar nieuwe banden op je motor zetten. Je banden hebben een heel groot effect op je motor, onjuiste banden
Inhoudsopgave
Het formaat, de velgmaat en het loopvlak
Je band moet uiteraard passen op de velg die je hebt. Om te controleren welke band je moet hebben moet je een aantal dingen weten over het formaat.
Een standaard motorband formaat bestaat uit een breedte, hoogte en een diameter.
Een bandenformaat ziet er uit als 180/55 R17.

180 staat voor de breedte van het loopvlak. Het loop oppervlak is het deel dat de weg raakt, waar het profiel zit.

55 is de hoogte van de zijkant van de band. De hoogte is altijd een percentage van de breedte. In dit geval is de band dus 180mm breed en 55% daarvan (99mm) hoog.

R17 staat voor de velgmaat waarvoor de band geschikt is. In dit geval 17 inch.
Het kan ook zijn dat je bandenformaat in inches weergegeven wordt. Dan ziet het bandenformaat er uit als 3.25 – 19. Bij banden in inches staat vaak de hoogte van de sidewall niet aangegeven. 3.25 is in dit geval de breedte in inches. 19 is de velgmaat waar de band omheen past.
De load index (draagvermogen) van je banden

Het gewicht dat een band kan hebben verschilt per band. Niet iedere band is even stevig. Je load index wordt met een getal aangegeven. In een tabel kun je kijken welke load index jij nodig hebt.
Veel banden hebben een draagvermogen van 73. Dit betekend dat de band tot 365kg kan hebben. Omdat je twee banden hebt mag je motor dus 730kg wegen. Er zijn naar mijn weten geen normale motoren die zoveel wegen dus met een draagvermogen van 73 zit je meestal wel goed.
De snelheids index
Niet iedere band is geschikt om hard mee te rijden, net zoals niet iedere motor hard kan rijden. De snelheids index vertelt je iets over hoe hard je met de band kunt rijden.

De meest voorkomende snelheidsindexen voor banden zijn:
- Q: 160 km/h
- R: 170 km/h
- S: 180 km/h
- T: 190 km/h
- H: 210 km/h
- V: 240 km/h
- W: 270km/h
Je band moet minimaal voldoen aan de maximum snelheid die je motor kan halen. In het instructieboekje van je motor lees je welke banden je minimaal moet hebben.
Ook als je niet van plan bent om de maximum snelheid van je motor te gaan rijden moet je banden hebben die dit wel kunnen.
Tubeless of tubed banden
Tubeless of tubed banden zijn anders. Het verschil is of je een binnenband moet gebruiken of niet. Je hebt 3 verschillende coderingen die je tegen kunt komen
- TT: Tube type. Voor velgen met binnenband
- TL: Tubeless. Voor velgen zonder binnenband
- TL/TT: zowel voor binnenband als zonder binnenband geschikt
Of je een binnenband moet gebruiken in je band is helemaal afhankelijk van de velg die je hebt. De velg moet luchtdicht zijn, spaakvelgen zijn dit bijvoorbeeld vaak niet. Als je geen luchtdichte velg hebt moet je een binnenband gebruiken.
Banden die TT/TL zijn kun je zowel met als zonder binnenband gebruiken. Weet je dus niet zeker of jij een binnenband op je velg hebt zitten dan zul je altijd goed zitten met een dergelijke band. Wel moet je er rekening mee houden dat je eigenlijk altijd bij het vervangen van je buitenband ook een nieuwe binnenband er in zet.
Offroad, straat of circuit banden
En dan komen we eindelijk bij het type band uit. Je weet nu welke technische specificaties je op moet letten. Welk formaat je nodig hebt en hoe je kunt zien of de band geschikt is voor jouw motor en velg. Nu komt het leuke gedeelte, het karakter van je band.
Standaard banden
Het grootste gedeelte van de motorrijders zal standaard banden op zijn motor zetten. Deze banden zijn geschikt voor mensen die toeren tot mensen die op een sportieve motor rijden.
Binnen de standaard banden kun je kiezen uit meer offroad georiënteerde banden tot meer sportief georiënteerde banden. Wanneer je een allroad motor hebt die je zo nu en dan van de gebaande paden af rijd kun je beter een band nemen die 80% straat, 20% offroad geschikt is.
Wanneer je nooit van de gebaande paden af wil moet je een keuze maken tussen levensduur en prestaties. Er zijn banden die makkelijk 10.000-15.000 km mee gaan maar er zijn ook banden die je binnen 3000 km al moet vervangen. Dit heeft alles te maken met het rubber dat gebruikt wordt. Over het algemeen geld: Hoe zachter de band, hoe meer grip, hoe sneller deze vervangen moet worden.
Beste banden om veel kilometers op te maken:
Voor woon werk verkeer wil je vaak een band die lang mee gaan, niet alleen omdat banden duur zijn maar ook omdat je niet iedere maand je banden wil wisselen.
- Michelin pilot road 4 zijn banden met een dual compound. Er zijn dus twee verschillende type rubbers gebruikt. In het midden heeft de band een harder rubber type waardoor ze lang mee gaan en niet snel vierkant worden. Wanneer je wat bochtenwerk gaat doen kom je op de zijkant van de band terecht. De zijkant van deze banden is gemaakt van zachter rubber waardoor je in bochten meer grip hebt. Er zit veel silica in de banden, hierdoor hebben ze meer grip als het nat is. Ook hebben de banden een uniek patroon waardoor het water goed afgevoerd kan worden. Voor zwaardere motoren kun je voor de GT versie van deze band gaan
- Pirelli angel GT heeft voldoende grip, de banden gaan ook wat langer mee dan echte sportieve banden. De achterband is dual compound. De voorband niet.
- Bridgestone T30 EVO is wederom een dual compound achter, voor heb je alleen het zachte rubber. Deze banden zijn wat goedkoper dan de pirelli’s of de michelins. Wanneer je op zoek bent naar een wat goedkopere band die wel goed presteert dan is dit een goede optie.
- Michelin Pilot Activ is een Touring/urban band. De banden zijn goedkoop, het zijn wat prijs kwaliteit betreft de beste banden die je kunt kopen. Wel zul je ze iets vaker moeten vervangen dan de duurdere dual compound banden. Het nadeel is dat ze een H rating hebben. Motoren die harder dan 210 km/h kunnen zullen dus andere banden nodig hebben. De Pilot Activ’s zijn de banden die ik op mijn motor heb.
Beste sportieve banden voor ultieme grip
Er zijn honderden verschillende banden beschikbaar als je naar een 17 inch velgmaat kijkt met een achterband van 180 tot 200mm breed. De banden in het lijstje zijn geschikt voor circuit dagen maar ook als je een agressieve rijstijl hebt. De banden zijn allemaal bedoeld voor straatlegale motoren.
- Pirelli Diablo Supercorsa SP V2. Een super snelle semi slick band met drie verschillende soorten rubber. De band heeft een aggressief profiel, de band is erg hoog waardoor de motor makkelijk van kant naar kant te gooien is. Een perfecte band voor op straat maar ook zeker op het circuit.
- Michelin Power RS. Een wat meer voor de straat ontworpen band. De Power RS is een dual compound band met twee zachte rubber soorten. Zo krijg je maximale grip in bochten. De sidewall is erg hard zodat je een goed weggevoel krijgt. Het loopvlak is vrij zacht waardoor je maximale grip krijgt en de band zich naar de weg kan vormen.
- Bridgestone RS10 is een band die super veel grip geeft, hij gaat ook niet erg lang mee. De RS10 is een band die op veel supersport motoren als standaard meegeleverde band zit. Het is een band die vrij neutraal is, niet te hoog en niet te plat waardoor je een heel natuurlijk gevoel hebt als je de motor op zijn kant gooit in een bocht.
- Dunlop Sportmax GPR300 is een band die in super veel verschillende maten beschikbaar is, ook als je dus geen 600 of 1000cc track monster hebt. Het is een wat meer budget band.
Offroad banden
Offroad banden zijn banden die je gebruikt als je je motor op een trailer naar een motorcross baan brengt. Ze zijn eigenlijk niet geschikt op de baan. Deze banden hebben flinke noppen waarmee rijden op verharde wegen erg oncomfortabel wordt.
Enduro band
Enduro banden zijn iets minder agressieve offroad banden. Het loopvlak is vaak wat breder maar de banden zijn nog altijd voornamelijk bedoeld voor offroad gebruik. Deze banden zijn vaak 80% offroad, 20% straat.
Wanneer vervang je de banden?
Er zijn een aantal manieren om er achter te komen of je band nog goed is.
- DOT code staat voor Department of Transportation en is een vier cijferige code die op de band staat. De eerste 2 cijfers zijn de productieweek en de laatste twee cijfers zijn het productiejaar. Als je band ouder dan 5 jaar is kun je deze beter vervangen.
- Droogte scheurtjes zijn ook een goede indicatie dat je je band moet vervangen. Het is onveilig om met een uitgedroogde band door te rijden omdat het rubber veel harder wordt. Je hebt dan geen grip meer.
- Verkeerde slijtage banden kunnen een zaagtandprofiel krijgen of ongelijkmatig slijten waardoor ze een vlak loopvlak krijgen. De band wordt dan dus vierkant. Dit is een probleem omdat je motor dan niet meer lekker een bocht in kan, je moet dan als het ware over een hobbeltje heen. Vaak hebben motorrijders die veel snelwegkilometers maken hier last van.
- Veel kilometers zorgen er voor dat je onvoldoende profiel op je banden over houd. Zodra je banden de slijtage indicator bereikt hebben moet je ze vervangen. Idealiter zou je ze willen vervangen voordat je op de slijtage indicator rijd. Een band kan namelijk vocht minder goed afvoeren als er weinig profiel aanwezig is.
Banden monteren
Je banden zelf monteren is best te doen, zeker als je de juiste spullen hebt. Wil je weten hoe je dit moet doen, kijk dan het artikel over zelf je motorband vervangen. Hier in laten we je zien welke spullen je hebt en krijg je een uitgebreid stappenplan met foto’s.
