Motorbanden moet je een stuk vaker vervangen dan autobanden. Soms al na 5000km. Omdat banden vervangen niet echt goedkoop is loont het vaak om dit zelf te doen, zo bespaar je zomaar 60-100 euro.
Zo vervang je een motorband:
- Zorg dat je je motor van de grond krijgt, een motorheftafel werkt vaak het best.
- Verwijder het wiel door de bouten los te maken
- Haal de lucht uit je band en ga op de wang van je band staan om deze los te krijgen
- Verwijder de band met een bandenlichtset
- Plaats de nieuwe band om de velg met de bandenlichters
- Pomp de band op tot je twee knallen hoort, de band zit dan op de velg.
Motorbanden vervangen is redelijk zwaar werk, het is ook belangrijk dat je netjes werkt, anders beschadig je je velgen of monteer je de band niet goed. In het stappenplan lees je hoe je veilig en precies te werk gaat.
Benodigdheden motorband vervangen
Wanneer je je band gaat vervangen heb je een aantal opties. Je kunt voor de huis tuin en keuken manier gaan met een set bandenlichters of je kunt een bandenmachine kopen. Dat laatste klinkt spannend maar een bandenmachine heb je al voor zo’n 50-100 euro.
Wat je sowieso nodig hebt is:
- Bandenmontagepasta
- Bandenijzers
- Nieuwe banden
- plaklood
Professioneel banden wisselen benodigdheden
Helemaal professioneel je banden wisselen is niet echt te doen, je kunt wel je hobbymatige bandenwissel wat professioneler aanpakken. Voor professioneel banden wisselen gebruik je meestal een gemotoriseerd of pneumatisch bandenwisselapparaat. Deze machines kunen zo enkele duizenden euro’s kosten. Voor hobbymatig gebruik dus niet echt geschikt.
Als je de ruimte hebt kun je wel in een handmatig motorbanden demonteer apparaat investeren. Er zijn verschillende varianten maar ze doen allemaal ongeveer hetzelfde. Ze geven je een manier om je band op de machine te zetten en hebben een arm waarmee je druk op de band kunt zetten.
Het is ook handig om een motorlift te kopen. Je kunt natuurlijk je wiel verwijderen en je voorvork op een kratje of een blok hout zetten of iets dergelijks maar om je motor echt goed in de lucht te krijgen helpt een motorlift heel erg.
Uiteraard heb je ook een set bandenlepels/bandenlichters nodig. De machine kan je wel helpen om de band van de velg af te krijgen maar er op zetten wordt zonder bandenlepels een uitdaging.
DIY banden wisselen
Zelf je band wisselen kan natuurlijk ook. Je doet dat met bandenlepels. Het is handig als je er minimaal 3 hebt van fatsoenlijke lengte. Standaard zijn ze vaak 30 centimeter. Voor motorbanden kan dat een beetje weinig zijn. Het is makkelijker als je bandenlichters hebt die twee keer zo lang zijn. Zelf heb ik bandenlepels die 40cm lang zijn, simpelweg omdat dit de langste bandenlepels waren die in mijn gereedschapskist paste.
Als ik nog een keer een set bandenlepels zou aanschaffen dan zou ik een set plattere lepels kopen en een set lepels met een bocht er in er bij aanschaffen. De banden terug monteren is met rechte bandenlichters namelijk een stuk lastiger.
Stappenplan banden vervangen
Let bij het vervangen van je banden altijd goed op je velgen. Je kunt je velg beschadigen met de bandenlepel als je niet voorzichtig te werk gaat. Dit is niet alleen zonde van je velg maar zorgt er ook voor dat je scherpe randjes op je velg kunt krijgen waardoor je band lek raakt. Een oplossing hier voor is een set velgbeschermers. Ik kon ze zo snel niet vinden dus Google daar even naar. Ze zouden niet meer dan 10 euro moeten kosten.


Het vervangen van banden gaat makkelijker als ze warm zijn. Je kunt dus (als je op je oude banden nog kunt rijden) beter de banden even opwarmen voor je ze gaat vervangen. Je kunt ook je motor in de zon zetten of een fohn pakken om je banden op te warmen. Het rubber wordt daar namelijk wat zachter van.
Benodigde tijd:Â 2 uren.
Motorbanden vervangen
- demonteer de wielen van je motor
Het makkelijkst is om je motor op een motorlift te zetten. Een motorlift is een soort garagekrik maar dan met een breder vlak waar je motor op kan staan. Zo kun je je motor met beide wielen van de grond halen.
Het achterwiel verwijder je door de ketting los te maken (er zit een schakel in je ketting waar je hm open kunt maken) en vervolgens de moer los te schroeven. Het voorwiel hoef je alleen de moer los te schroeven. Vervolgens kun je de as er uit halen. - Demonteer de banden
Leg het wiel plat op de grond en laat de lucht uit je band lopen door het ventiel er uit te schroeven met een ventielverwijderaar.
Nu kun je je band in je bandenverwijdermachine monteren of voorzichtig proberen op de wang van je band te gaan staan.
Het idee is dat je een plop hoort. Je moet de band van de wang van de velg duwen. Als je het niet voor elkaar krijgt kun je ook een van je bandenlichters gebruiken en deze tussen de velg en de band zetten. Je drukt vervolgens je bandenlichter naar beneden. Herhaal dit op een aantal plekken op de band tot hij los zit.
Herhaal voor de andere kant - De eerste kant van de band van de velg krijgen
Zet je bandenlichter tussen de velg en de band. Trek met de bandenlichter de band over de velg. Houd de bandenlichter vast zodat de band niet terugspringt. Herhaal met een tweede bandenlichter en vervolgens een derde bandenlichter. Nu je drie bandenlichters in je velg hebt en de band een deel al van je velg hebt gekregen kun je de middelste bandenlichter er uit halen en weer tussen je band en je velg zetten. Ga door tot je de hele band rond bent.
- De tweede kant van de band van de velg krijgen
Nu zit je band nog maar half op je velg, een wang is er al overheen. De andere kant werkt hetzelfde. Je haalt de andere kant van de band over dezelfde kant van de velg. Duw de band zo veel mogelijk tegen de velg en zet je bandenijzer er tussen. Je zou de band in een keer helemaal over de velg moeten kunnen halen.
- Kijk hoe je je band gaat monteren
Banden hebben vaak een draairichting en een gele stip op de band. De gele stip is het lichtste gedeelte van je band. Deze wil je idealiter bij je ventiel plaatsen. Je ventiel is namelijk het zwaarste deel van de velg.
De pijl die op de band (meestal) staat is de draairichting van de band. denk even goed na hoe om je je band op je velg moet monteren want als je je vergist moet je opnieuw beginnen. Zet desnoods je velg even naast je motor zodat je het goed kunt visualiseren. - Duw je band op de velg
Je kunt als je band warm genoeg is meestal je velg neerleggen en je band er zo op duwen. Dan zit je band al half op je velg.
Met je knieen en handen duw je de band op de velg. Het helpt om op de band wat bandenmontagevet aan te brengen. Je doet dit gewoon met een kwast. Smeer de rand van de band in waar deze de velg raakt.
Heb je dit niet dan kun je ook water en zeep gebruiken om je band in te sprayen - Monteer de andere kant van de band
Nu je band er aan een kant op zit is het een goed idee om te controleren of de band echt goed zit. Controleer of de gele stip op op de plek van je ventiel zit en kijk of de draai richting klopt.
Als alles goed zit kun je de band neerleggen en met je knieen een randje van de kant die nog niet in de velg zit er in duwen. Met de bandenlepels zet je stukje voor stukje de band om de velg. Loop mee met je knieen zodat de band niet halverwege van de velg af floept. Wederom helpt bandenvet als je het niet voor elkaar krijgt.
Doe kleine stapjes. Te grote stukken in een keer wordt heel zwaar. - Pomp de band op
Je moet nu het ventiel terugplaatsen en de band oppompen. Bij het oppompen zul je twee knallen horen, een voor iedere keer dat de band in de bead lock springt. Een velg heeft een randje waar de band in moet komen te liggen.
Ga bij het oppompen altijd in de looprichting van de band staan. Mocht je iets tijdens de montage verkeerd doen wat tot een klapband leid dan klapt de band altijd aan de zijkant. - Balanceer de band
Je kunt je band nu op een banden balanceer apparaat zetten. De meeste banden hebben een klein beetje onbalans omdat de band aan een kant zwaarder is dan aan de andere kant. Ook kan er iets van onbalans in je velg zitten.
Voor het balanceren zet je je band op een balanceer apparaat. Geef de band een heel klein zetje zodat deze begint te draaien. Wacht tot de band is gestopt met draaien. Het zwaarste punt van de band zit nu beneden. - Lood plakken
Markeer de bovenkant van de band met krijt of een stift. Zet nu het gemarkeerde gedeelte op 3 uur (links). Plak 10 gram plaklood en kijk of het lichtste gedeelte naar beneden valt of omhoog gaat als je de velg loslaat. Gaat het deel met lood naar boven dan moet je bijplakken. Gaat het naar beneden dan moet je er een loodje vanaf halen. Zit je precies tussen twee gewichten in (bijvoorbeeld bij 10g gaat het wiel naar boven en bij 15g naar beneden), ga dan voor het lichtere gewicht.
- Monteer je wiel en herhaal voor je andere wiel
Zet je wiel terug op de motor. Zorg dat je je wiel op de juiste manier aandraait. In het handboek van je motor kun je zien hoe strak je je de moer moet vastzetten. Pomp de band op en zorg dat je de eerste 50-100km rustig rijd. Je banden moet je namelijk inrijden. Er zit vaak een beschermende coating op banden waardoor ze in het begin gladder zijn. Rij alsof je in de regen zou rijden.
Wanneer vervang je je banden
Je motorbanden vervang je na 5 jaar, 10.000-20.000km of wanneer je banden versleten zijn.
Banden vervangen voor ouderdom
Banden die ouder worden drogen uit. Het rubber kan daardoor scheuren krijgen en je band heeft bijna geen grip meer. Dit gebeurt meestal vanaf 5 jaar. Het is daarom raadzaam om je banden na 5 jaar te vervangen. Omdat je op een motor vrij weinig contact met de weg hebt zijn banden super belangrijk. Dat kleine beetje contact dat je hebt wil je graag zo goed mogelijk hebben. Slechte banden zijn namelijk ongelukken oorzaak nummer 1.

Banden vervangen na vele kilometers
Motorbanden gaan korter mee dan autobanden. Hoe lang ze precies mee gaan is lastig te zeggen omdat het van veel factoren afhankelijk is.
Als je normaal met je banden om gaat kun je er vanuit gaan dat ze 7500km tot 15000km mee gaan. Na een dagje circuit rijden kun je je banden echter ook weg doen, zelfs als er nog maar 400km op gereden is.
Hoe lang een band mee gaat is afhankelijk van hoe hard de band is. Een harde band gaat veel langer mee. Zachte banden geven meer grip maar slijten ook veel harder.
Bij sportief gedrag op je motor zullen je banden ook veel sneller slijten. Trek je hard op en rem je hard dan heb je best kans dat je al veel eerder je banden moet vervangen. Gebruik jij je motor gewoon voor woon werk verkeer en rij je altijd rustig dan kunnen je banden veel langer mee gaan.
Banden vervangen door slijtage
Slijtage gaat hand in hand met kilometers maar kan ook wat andere oorzaken hebben. Motorbanden kunnen ongelijkmatig slijten wat voor een oncomfortabel weggedrag zorgt. Je krijgt dit als je veel snelwegkilometers maakt.
Moderne motorbanden hebben vaak in het midden een harder soort rubber zitten waardoor je minder snel een vierkante band krijgt. Een vierkante band heb je ook meestal achter.
Bij je voorband kun je heel andere problemen krijgen. Vooral als je vaak hard remt kun je een zaagtandprofiel krijgen. Je kunt kijken of jij hier ook last van hebt door bij de waterkanalen in je voorband te kijken. Heeft een kant van het waterkanaal een hoger profiel dan de andere kant? Dan kun je beter de band vervangen. Tijdens het remmen kan je motor hier door gaan trillen.
Banden vervangen met binnenband
Wanneer je een binnenband hebt wil je de binnenband en buitenband gelijktijdig vervangen. Het proces van het vervangen van je band is verder hetzelfde. Belangrijk is wel dat je de band een klein beetje oppompt voordat je de band terug om je motor zet. Dit zorgt er namelijk voor dat je binnenband niet dubbelgevouwen zit.

Je kunt een binnenband in een tubeless band zetten, de band zal dan alleen wat warmer worden. Je krijgt hier door meer grip maar je band zal ook harder slijten.
Verder is het balanceren van een wiel als je een band en binnenband hebt wat lastiger maar het principe is precies hetzelfde. Je ziet vaak dat er een binnenband in een band gezet wordt als de band een gaatje heeft of wanneer de motor spaakwielen heeft. Er zijn ook spaakwielen waar tubeless banden op kunnen. De spaken lopen dan van de naaf tot de zijkant van je wiel in plaats van naar het midden van je wiel.