Motor buiten laten staan, hoes aanschaffen?

Motoren die buiten moeten slapen vergaan sneller dan exemplaren die lekker binnen staan. Het lijkt dus logisch om een motor die buiten staat ook zo veel mogelijk te beschermen tegen de elementen. Toch hoor je wisselende berichten.

Het is verstandig om je motor onder een hoes te zetten mits je een hoes hebt die goed ademt. Hoezen die niet ademen zorgen voor condensvorming en dus voor roest.

Welke hoes je het best kunt kopen, waar je op moet letten en hoe je je motor zo goed mogelijk buiten kan laten staan lees je in dit artikel.

Waar moet je op letten bij het kopen van een motorhoes?

Condensatie

Een van de grootste problemen bij het opbergen van je motor onder een motorhoes is condens. Wanneer je je motor parkeert met een motorhoes er overheen kun je condensvorming krijgen onder je hoes. Dit komt meestal door het temperatuurverschil dat je altijd onder je hoes hebt.

Je kunt dit niet voorkomen maar je kunt er wel rekening mee houden tijdens het kopen van een motorhoes. De betere motorhoezen hebben een klep aan de bovenkant waar water niet naar binnen kan komen maar het condens wel naar buiten kan. Meestal stijgt het condens op dus je zult merken dat je condens klep vaak in de buurt van het hoogste punt van je motor zit.

Condens wil je kosten wat het kost voorkomen. Wanneer onderdelen constant licht vochtig zijn is dit een ideale omstandigheid voor roest. Roest heeft namelijk tijd, metaal, zuurstof en vocht nodig. Als je je motor een tijdje buiten geparkeerd hebt zijn alle benodigdheden voor flinke roestvorming aanwezig. Als je een goed geventilleerde hoes hebt haal je het vocht weg waardoor roest bijna geen kans meer heeft.

Materiaal

Het materiaal van je hoes is heel belangrijk. Dikker materiaal is vanzelfsprekend een stuk steviger. Dunner materiaal is vaak makkelijker mee te nemen.

Ook wil je materiaal hebben dat hittebestendig is. Als je net klaar bent met rijden is je uitlaat nog vrij heet. Je wil niet dat je hoes smelt op je uitlaat als je een hoes om een warme motor heen trekt.

Daarbij wil je dat je motorhoes op de belangrijkste contactpunten van zachter materiaal is. Het is namelijk zonde als je hoes krassen achter laat op je motor.

De beste motorhoezen bestaan uit verschillende lagen. Goede motorhoezen hebben een laag canvas in plaats van plastic. Dit is duurzamer. Ook hebben goede motorhoezen een zachte binnenkant en hardere waterafstotende buitenkant.

Waterproof

Er zijn hoezen voor binnen te koop (garage motorhoezen) die meestal van dunner en zachter materiaal zijn. Dit materiaal is meestal niet waterbestendig maar zorgt er wel voor dat de hoes goed kan ademen. Je zult met een binnenhoes dus geen condens onder je motorhoes krijgen.

Als je je motor buiten neerzet wil je juist dikker materiaal dat ook waterbestendig is. Let er op dat waterafstotend en waterdicht twee verschillende termen zijn. Waterdicht is beter.

Formaat

Heel belangrijk is de pasvorm. Als je een chopper hebt heb je nogal een andere pasvorm dan wanneer je een motorscooter rijd. Als je motorhoes niet goed past kan hij er makkelijk vanaf waaien en ook is de hoes veel lastiger om de motor te hangen.

Tot slot hebben hoezen die niet passen vaak de neiging om water te verzamelen. Als er teveel kreukels in je hoes zitten kan water van een regenbui op een bepaalde plek zich verzamelen en een plasje creeren. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het zadel. Zelfs motorhoezen die waterdicht zijn hebben hier problemen mee. Het gewicht van het water in combinatie met de lange tijd dat het water aanwezig is kan er voor zorgen dat de hoes toch gaat lekken.

Uiteraard moet je ook letten op het windscherm of eventuele koffers op je motor. Motoren met een windscherm of allerlei accessoires hebben een hoes nodig die hier goed omheen past.

Soorte motorhoezen en toepassingen

Motorhoezen voor binnen

Een binnen motorhoes is geschikt voor in de garage. Hij zorgt er voor dat je motor een beetje beschermd is tegen alle dingen die je in de garage of schuur uitvoert. Denk aan schilderen, lassen of met je slijptol aan de slag gaan. Een motorhoes is in zulke situaties vrij essentieel, zeker als het je uitmaakt of deze vies wordt of niet.

Motorhoezen voor binnen zijn meestal niet waterdicht maar beschermen wel tegen kleine schades. Denk aan een fiets die tegen je motor aan geparkeerd wordt of de vuilcontainer die vrij krap langs je motor de schuur uit gereden wordt.

Hoezen voor buiten langdurig parkeren

Buiten parkeren is niet bevordelijk voor een motor. Je hebt dus een goede motorhoes nodig, voornamelijk in de winter. In de zomer is het niet altijd nodig om de motor onder een hoes te bewaren. Zeker als het niet gaat regenen.

Hoezen voor onderweg

Voor een roadtrip met een of meerdere overnachtingen is een motorhoes voor onderweg ideaal. Als jij in een hotel slaapt kun je je motor onder deze hoes doen, zo weet je zeker dat je de volgende dag niet op een nat zadel hoeft te zitten.

De hoezen zijn over het algemeen minder stevig dan hoezen voor langdurig parkeren. Dit zorgt er wel voor dat je hoes ook een stuk compacter ingepakt kan worden. Meestal komen deze hoezen met een makkelijke opberg pouch waarin je de hoes strak kunt oprollen.

Goedkope motorhoezen

De meeste nieuwe motorrijders lopen naar de eerste de beste bouwmarkt en kopen daar een goedkope motorhoes. Op fora komen de gamma, lidl en action motorhoezen als eerst voorbij.

Al deze hoezen hebben een ding gemeen. De kwaliteit is matig. Ze zijn van goedkoop materiaal gemaakt waardoor ze snel scheuren. Er zijn geen hittebestendige stukken aanwezig bij de uitlaat waardoor je lelijke plastic plekken op je uitlaat kunt krijgen en de hoezen hebben over het algemeen geen ventillatie mogelijkheden

Wil je de hoes voor een korte periode gebruiken (bijvoorbeeld om een of twee dagen je motor buiten te stallen terwijl je je schuur aan het opruimen bent) dan kan het een oplossing zijn. Voor een permanentere hoes zou ik toch verder kijken naar een goede motorhoes.

Motorhoes Gamma

Gamma verkoopt een motorhoes voor 18 euro. Dit is helaas ook af te zien aan de kwaliteit. De hoezen zijn waterafstotend. Dit is iets anders dan waterdicht. Verder zijn de naden welliswaar vrij stevig omdat ze dubbele stiksels hebben maar het materiaal scheurt vrij snel. Mijn advies? Koop iets beters. De gamma heeft ook een wat duurdere motorhoes maar deze is te klein voor de meeste motoren.

Motorhoes Lidl

Nog goedkoper dan bij de gamma zijn de motorhoezen van de Lidl. Het merk van de motorhoezen heet CRIVIT. De hoezen zijn in twee formaten beschikbaar, een L en een M. Je zult voor je motor waarschijnlijk de L nodig hebben want M is meer een scooter maat.

De hoes heeft geen ventillatie waardoor vocht onder je motor een serieus probleem wordt. Het is niet aan te raden om je motor meer dan een paar dagen onder de hoes te laten zitten. Het materiaal is iets steviger dan dat van de gamma hoes maar de hoes heeft nogsteeds geen hittebescherming bij de uitlaat.

Motorhoes Action

De action heeft niet altijd motorhoezen op voorraad. Als ze er zijn spannen ze wat prijs betreft de kroon. Een hoes koop je voor ongeveer 5 euro. Het is precies wat je er van zou verwachten, een plastic zeil met een elastiekje aan de onderkant. Het ventilleert niet, scheurt snel maar kan voor binnen een mogelijkheid zijn.

Goede motorhoezen

Let bij een goede motorhoes op de volgende zaken:

  • Ademend materiaal
  • Hittebestendige stukken bij de uitlaat
  • Condens management
  • Bescherming voor lak, chroom en windschermen
  • Dikte van het materiaal
  • Het aantal lagen (een meerlaagse hoes heeft meestal een zachte binnenkant en een waterbestendige buitenkant)

Oxford motorhoes

Verreweg de beste motorhoezen vind je bij het merk Oxford. De top of the line motorhoes is de Oxford Stormex.

Het materiaal van de hoes is heel dik. Het is ook super waterafstotend. Gebruikers die hun motor maanden lang buiten parkeren met de hoes laten weten dat ze helemaal geen vocht onder de motor hebben. Er zitten reflector strepen op de hoes zodat hij goed zichtbaar is in het donker. Zo rijden mensen niet per ongeluk tegen je motor aan. De meeste motorhoezen zijn zwart, als het donker is dan zie je denk ik het probleem al…

Aan de achterkant is een transparant gedeelte waar je je kenteken doorheen kunt zien. Dit is op veel plekken in de stad verplicht en is dus een handige bijkomstigheid.

De binnenkant van de hoes is heel zacht waardoor je je motor niet bekrast als je je hoes er omheen doet. De naden zijn dubbel gestikt voor extra stevigheid en de naden zijn afgewerkt met waterbestendig materiaal zodat ook de naden geen vocht naar binnen laten.

Onderaan de motor zit een elastiek waarmee de hoes strakgetrokken wordt. Verder zit er een band onder waarmee je de hoes om je motor heen klikt. zo kan de wind er niet onder komen en raak je je hoes dus niet kwijt.

Er zit een gat in de hoes bij het voorwiel. Hier kun je een ketting doorheen leggen. Zo kan niemand je hoes stelen omdat je ketting er doorheen zit.

Bihr motorhoes

Wil je een goede motorhoes maar geen gigantisch bedrag er voor neer leggen dan kun je een Bihr motorhoes aanschaffen. De hoezen zijn van iets betere kwaliteit dan de hoezen van de bouwmarkt maar missen een aantal essentiele zaken zoals het anti condens materiaal, de dubbele laag waardoor je motor niet krast en het hittebestendige materiaal bij de uitlaat.

Een voordeel van de Bihr hoes is wel dat je twee verschillende pasvormen hebt. Een met topkoffer en een zonder topkoffer. Je koffer moet wel precies passen in de hoes, anders heb je er natuurlijk weinig aan maar de preciezere pasvorm tali

Welke maat motorhoes moet je hebben?

Het is heel belangrijk dat je motorhoes goed past. Een goed passende hoes zorgt voor een betere bescherming. Een hoes die te krap zit scheurt snel en laat sneller krassen achter. Een te ruime hoes klappert in de wind, scheurt daardoor sneller maar heeft ook de neiging om meer vocht te verzamelen op plekken waar kreukels zitten. De hoes kan hier door gaan lekken

Een kleinere hoes (meestal beginnen hoezen bij medium) is geschikt voor de meeste A1 en A2 motoren. Sport motoren, naked bikes, retro klassieke motoren hebben allemaal een kleinere hoes nodig.

Een grotere hoes (large) is geschikt voor motoren met zijkoffers of hele grote ATV motoren. Ook grote cruisers hebben vaak een large motorhoes nodig.

Extreem grote hoezen gebruik je voor extreem grote motoren zoals een goldwing met zij koffers, een top koffer en een windscherm. Ook motoren zoals de BMW R1200 GS met zij en top koffers en windscherm hebben een XL nodig. Een grote motor heeft meestal een L nodig. Een topkoffer of windscherm zorgt er meestal voor dat je een maat groter nodig hebt.

De juiste pasvorm herkennen

Wat veel mensen denken is dat ze een te kleine hoes hebben terwijl de hoes gewoon past. De hoes hoort niet helemaal tot de grond te komen. Als de hoes op de grond hangt is de hoes te groot. Idealiter zou je 10-20cm ruimte onder je hoes willen hebben tot de straat. Je hoes is pas te klein wanneer je hoes meer dan de helft van je wielen bedekt.

Te kleine motorhoes komt niet tot halverwege het wiel.

Motorhoes of geen motorhoes?

Een goede motorhoes zal tussen de 100 en 200 euro kosten. Een hoop geld, zeker als je net je motor gekocht hebt, een helm, motorjas, handschoenen, motorbroek en schoenen nodig hebt.

Toch is het verstandig om een hoes aan te schaffen en meteen een goede te kopen. Een goede motorhoes zorgt er voor dat je motor beter beschermd is tegen de elementen. Zonder motorhoes moet je vaker onderhoud plegen aan je motor. Onderdelen zoals de ketting, remschijven of tandwielen op je motor zullen gaan roesten waardoor je ze eerder moet vervangen. Ook het prachtige chroom op je motor zal veel sneller afbladderen en je motor zal vlot in waarde zakken.

Meer tips zoals deze? Volg ons op instagram

We plaatsen regelmatig tips, tricks en tutorials op instagram, zowel in de stories als in posts. Daarbij kun je meedoen met onze win acties en kun je uiteraard al je motorgerelateerde vragen sturen.