Motor navigatie apps

Navigeren op de motor heeft wat haken en ogen. Op de motor hoor je de instructies niet en ook zijn niet alle apps geoptimaliseerd voor de motor.

De meest gebruikte motornavigatie voor dagelijks gebruik is Google Maps. De app is heel geschikt voor woon werk verkeer. Voor een motor tour kun je overstappen op de app Scenic pro of kun je de app Bike GPX gebruiken als je GPX bestanden wil inladen.

In dit artikel vind je de top 5 beste motornavigatie apps voor IOS en Android. De voor en nadelen van iedere app en uiteraard de beste allround app.

Motornavigatie wensen en eisen

De ideale navigatie app bestaat helaas niet. Als deze app wel zou bestaan zou hij veel te ingewikkeld zijn om te gebruiken.

Er zijn een paar dingen belangrijk bij navigatie:

  • Routes moeten accuraat zijn
  • Opties voor snelle of mooie route
  • Rondritten moeten gemaakt kunnen worden
  • Routes importeren vanuit de computer is een pre
  • Makkelijk te bedienen, ook met handschoenen
  • Huidige snelheid moet zichtbaar zijn
  • Maximumsnelheid is een pre

Er zijn eigenlijk geen apps die alles goed doen. Daarom heb ik de apps in twee categorieen ingedeeld.

Dagelijkse navigatie apps zijn voornamelijk gemaakt om woon werk verkeer mee te rijden. Gewoon simpele navigatie om van a naar b te komen.

Weekend navigatie apps zijn gemaakt om mooie routes mee te rijden. Deze apps kunnen meestal routes importeren en in sommige gevallen hebben ze de mogelijkheid om routes te genereren.

In dit artikel zijn de volgende vijf populaire navigatie apps met elkaar vergeleken. De scores zijn:

Dagelijkse scoreWeekend score
Google maps93
Scenic57
Waze104
Flitsmeister77
BikeGPX17
Calimoto69

Beste motornavigatie app voor dagelijks gebruik

Voor dagelijks gebruik komt verassend genoeg Waze het best uit de test. Dit komt omdat de app eenvoudig te gebruiken is maar toch veel functies heeft die voor motorrijders prettig zijn.

De app heeft de volgende belangrijke mogelijkheden en functies:

  • Waarschuwingen voor flitspalen
  • Weergave van de huidige snelheid
  • Weergave van de maximumsnelheid
  • Een motorstand voor motorrijders
  • Mogelijkheid om je brandstof voorkeur aan te geven voor wanneer je een tankstation zoekt

Verder zit de app vol kleine verassingen die het leven prettiger maken.

Zoek je bijvoorbeeld een tankstation? Dan laat de app op basis van je voorkeursbrandstof de laatst bekende prijzen zien van tankstations langs je route.

Beste motornavigatie app voor weekend ritjes

Voor in het weekend is de app Calimoto verreweg het prettigst. De gratis variant is vrij uitgebreid en stelt je in staat om:

  • Routes te genereren, kiezen uit een database, importeren of zelf maken
  • Gemaakte routes te navigeren met gesproken stem
  • Huidige snelheid weergeven
  • Routes opslaan

Kortom, een simpele app die perfect is in het maken van routes als je een rondje wil rijden in het weekend!

Google maps

Wat mij betreft een goede optie voor ritjes waar je van a naar b wil is Google Maps. De app is eenvoudig te bedienen, routes kloppen vrijwel altijd, de app is gratis en heeft geen reclame.

Ik denk dat iedereen wel bekend is met Google maps. De functionaliteiten zijn inmiddels serieus uitgebreid.

Ik heb bij de voor en nadelen daarom niet de standaard functionaliteiten neergezet maar wel de functionaliteiten waarvan misschien niet iedereen weet dat deze er in zitten.

Voordelen

  • Kaarten offline opslaan. Je kunt bij Google maps delen van kaarten opslaan zodat je ze ook zonder internet kunt gebruiken. Als je een deel van de kaart in je scherm open hebt staan ga je naar opties en selecteer je een vak dat je wil opslaan.
  • Routegeschiedenis bekijken. Je Google Location History wordt opgeslagen. Mocht je nou een prachtige route gereden hebben dan kun je deze route terugvinden in je geschiedenis.
  • Snelwegen vermijden. Snelwegen zijn meestal niet heel leuk om te rijden. Gelukkig heeft Google maps een optie om snelwegen te vermijden. 80 wegen vermijden gaat alleen niet. De navigatie zal nogsteeds de meest efficiente route gebruiken maar gewoon niet de snelweg meepakken.
  • Tussenstops toevoegen. Mocht je onderweg willen tanken, koffie drinken of even een plaspauze willen inlassen dan kun je tussenstops inplannen. Deze tussenstops kun je ook tijdens het rijden toevoegen.
  • Herinnering om op tijd te vertrekken. Als je ergens op een bepaalde tijd moet zijn kun je dat aangeven in de app. De app geeft je een waarschuwing wanneer het tijd is om te vertrekken. Dit doet de app op basis van real time verkeersdata.
  • Route importeren vanaf computer. Je kunt op de computer in google maps een route maken en deze naar je telefoon versturen. Wel zo makkelijk.

Nadelen

  • Huidige snelheid wordt niet weergegeven (ios). GPS snelheidsinformatie is altijd accurater dan je eigen snelheidsmeter. Helaas geeft Google maps alleen op android de mogelijkheid om je snelheid weer te geven
  • GPX bestanden inladen is (bijna) niet te doen. Je kunt wel een route maken in google maps en exporteren als GPX. Deze kun je dan in een andere app openen en gebruiken.
  • Flitspalen informatie is niet accuraat. Er zijn onvoldoende gebruikers die flitspalen aangeven. Ook worden mobiele flitspalen bijna nooit weergegeven. Als je geen boetes wil rijden kun je beter flitsmeister aanzetten.

Eind oordeel

Google maps is prima wanneer je simpelweg van A naar B wil komen. De app geeft je vrijwel altijd de meest efficiente route.

De mogelijkheid om snelwegen te vermijden zorgt voor nog iets interesantere wegen maar een echte motorroute zal het nooit worden. In principe gebruik je google maps alleen als je niet weet hoe je ergens moet komen.

Eindscore voor dagelijks gebruik: 9/10. De app is voor dagelijks gebruik heel goed. Een speciale motor modus zou de app nog beter maken, evenals het weergeven van je huidige snelheid & accurate flits data.

Eindscore weekend gebruik: 3/10. Wil je gewoon hobbymatig een mooie rit maken dan kun je beter een andere app gebruiken. Door het gebruiksgemak en de mogelijkheid om snelwegen te vermijden krijgt de app nog een paar punten. Speciale routes rijden lukt je met deze app echter niet.

Scenic motor navaigatie

Aan het andere eind van het spectrum zit Scenic motor navigatie. Deze app zit veel meer in de weekend categorie. De app is ideaal om mooie routes in in te laden, gerereren of een route te nemen die door een andere gebruiker is gemaakt.

De app heeft verschillende functionaliteiten, zo kun je de app als navigatie gebruiken, kun je routes genereren of je eigen routes importeren.

Daarbij is de app geoptimaliseerd voor motorrijders. De knoppen zijn groot waardoor ze makkelijk met handschoenen te bedienen zijn.

Ook kun je offline navigeren. Mocht je dus in een gebied komen zonder internet dan kun je nogsteeds je route afmaken.

Tot slot heeft de app een grote hoeveelheid routes die door gebruikers gemaakt zijn. Als je geen zin hebt om zelf een route te maken dan kun je er een uit de database halen. Je kunt ook stemmen op bepaalde routes, hierdoor krijg je mooie routes als eerst te zien.

Voordelen

  • Veel mogelijkheden. De app is uniek in het geven van een normale navigatie mogelijkheid alswel een route generator met veel mogelijkheden. Daarbij heb je nog de mogelijkheid om eigen gpx bestanden in te laden. Al met al is het daarmee de meest allround app die je kunt downloaden.
  • Statistieken en historie gegevens. Je kunt je oude ritten bekijken en nogmaals rijden. Ook zie je wanneer je deze ritten gereden hebt, welke naam je de rit gegeven hebt en hoe ver het was.
  • Offline kaarten. Ben je in een gebied zonder internet dan kun je een offline kaart downloaden. Hierdoor blijft je navigatie werken, ook als je geen internet hebt.
  • Routes importeren, maken of vinden uit database. Er zijn duizenden routes beschikbaar in de app. Je kunt er ook zelf een maken, een genereren of inladen wat je op de computer gemaakt hebt.
  • Eenvoudig te bedienen met handschoenen. De interface is duidelijk gemaakt om te gebruiken met handschoenen. De route maken met handschoenen gaat niet, tijdens het navigeren heb je echter grote knoppen voor alle opties.
  • Rondrit maken. Dit is wat mij betreft de beste feature van de app. Je unt een rondrit maken waarbij je aangeeft welke afstand je wil rijden, welke richting je op wil en of je bochtig snel, bochtig of extra bochtige wegen wil. Je hebt de mogelijkheid om allerlei type wegen te vermijden

Nadelen

  • Lastige UI. Door de vele mogelijkheden is het soms lastig om de navigatie gestart te krijgen. De gebruikers interface is in het begin ingewikkelder dan veel andere apps.
  • Betalen voor premium features. Dit is het grootste nadeel van de app. Je kunt een premium abonnement nemen of losse credits kopen om functies te unlocken. Premium kost 89,- eenmalig of 22,49 per jaar
  • Betalen voor mooie routes. Wil je een mooie route maken dan kan dat in de app, in ruil voor 1 credit. Credits kosten ongeveer 50 cent maar worden per stuk goedkoper wanneer je er meer koopt.
  • Gesproken stem is premium functie. Net als het importeren van GPX bestanden, hoogte data, het genereren van rondritten en zoekresultaten via google maps. Kortom, de app wordt pas echt handig wanneer je er voor gaat betalen.

Eind oordeel

Eindscore dagelijks gebruik: 5/10. De app is voor dagelijks gebruik minder prettig dan Google Maps. De functies zijn niet uitgebreider maar de app is wel duurder.

Eindscore weekend gebruik: 7/10. Voor weekend gebruik is de app perfect. Het enige nadeel is de kosten die aan de app verbonden zijn.

Het is een handige app als het je niet zoveel uit maakt dat het een paar tientjes per jaar kost. De app combineert een hoop prettige dingen zoals GPX imports, route generatie en prettige navigatie, hier in is de app uniek.

Er zijn echter apps die hetzelfde doen. Zo kun je voor dagelijks gebruik Google Maps of Waze gebruiken en in het weekend een dedicated GPX app als bikegpx gebruiken.

Waze

Om Google maps en Flitsmeister te combineren kun je Waze gebruiken. Het heeft alle functies van Google maps die je verwacht. Denk aan realtime verkeersdata, goede routes en muziek afspelen via de app.

Dit wordt echter gecombineerd met flitspaal waarschuwingen, politiecontroles en een weergave van je huidige snelheid.

De app is prettig in gebruik hoewel ik de stem wat aan de irritante kant vind.

De app ziet er ook wat kinderachtig uit. Je kunt medeweggebruikers zien, dat zijn een soort blije emoji’s op de kaart.

Het meest briljante (toegegeven, het is vrij simpel maar dan nog) is dat je tijdens het rijden kunt zoeken naar een tankstation en vooraf kan aangeven welk type brandstof je nodig hebt.

Mijn motor loopt wat fraaier op euro 98, de auto loopt op LPG. Vaak zoek ik een tankstation en moet ik naar een aparte app om een tankstation te vinden dat mijn type brandstof verkoopt. In Waze heb je dit probleem niet meer.

Voordelen

  • Tussenstop met veel informatie. Wil je tanken? Dan voeg je een tussenstop toe. Naast de afstand en de extra rijstijd wordt weergegeven wat de laatst bekende prijs van het tankstation was.
  • Redelijk goede flitsers data. Ik kom nooit flitspalen tegen die niet in de app staan. Ook zie ik een mobiele controle die niet in de app staat. Toch is de app minder nauwkeurig dan flitsmeister.
  • Geoptimaliseerde routes voor motorrijders. Geef in de app aan dat je op een motor zit en de app houd er rekening mee. Wat precies het verschil is is onduidelijk. Misschien houd hij rekening met wegen waar je met een auto niet in mag?
  • Aangeven welke brandstof je nodig hebt. Super handig voor als je gaat tanken. In Google Maps kun je alleen naar een tankstation zoeken maar wordt geen rekening gehouden met het type brandstof dat je nodig hebt. Zeker als je LPG of Euro 98 wil tanken is het een belangrijke optie.
  • Aangeven welke milieuzones je een vignet voor hebt. Ik mag bijvoorbeeld rotterdam niet in met mijn auto omdat hij te oud is. Stel je woont in een stad met zo’n milieu zone dan is het hinderlijk als je iedere keer een alarm krijgt dat je ergens in rijd waar je een vergunning voor moet hebben.
  • GPS snelheid weergegeven. Heel prettig en een must als je op een oudere motor met inaccurate kilometerteller rijd.
  • Maximumsnelheid weergegeven. De verkeersborden zijn in de app gezet en kloppen meestal. Zo weet je hoe hard je mag als het onduidelijk is. Je kunt de app ook laten piepen als je te hard rijd, dat vind ik persoonlijk irritant omdat de borden daar niet goed genoeg voor kloppen.
  • Mogelijkheid om je eigen stem op te nemen! Dit vind ik echt briljant. Je kunt natuurlijk ook een vriend of partner vragen om in te spreken, of juist allemaal verschillende mensen. Het opnemen ben je wel even mee bezig. Zorg ook dat je duidelijk praat.
  • Beste tijd om te vertrekken. Hoewel dit een beetje een gimmic is is het toch leuk. Je kunt zien of je waarschijnlijk wel of juist niet in de file komt te staan afhankelijk van je vertrektijd.
  • Optie om snelwegen te vermijden. Dit zit wel wat weggestopt. Je moet naar Instellingen > Navigatie > Vermijd snelwegen gaan om dit aan of uit te zetten.

Nadelen

  • Geen mogelijkheid om mooie routes te maken. Dit is een heel groot nadeel. Je kunt wel aangeven dat je snelwegen wil vermijden maar met de mooie route mogelijkheid had deze app een 10 gekregen.
  • Geen mogelijkheid tot GPX import. GPX import is ook niet mogelijk, echt niet geschikt voor tourtochten dus.
  • Irritante stem. De standaard stem is irritant, je kunt deze aanpassen naar een andere. Ook kun je je eigen stem of die van een vriend, vriendin, of partner opnemen.

Eind oordeel

Eindscore voor dagelijks gebruik: 10/10. Naar mijn mening is dit de beste app voor dagelijkse navigatie. De app is makkelijk in gebruik en heeft toch veel informatie en mogelijkheden.

Het grootste voordeel is dat je naast alle standaard navigatie opties ook flits data krijgt en de huidige snelheid en maximumsnelheid in beeld hebt.

Eindscore weekend gebruik: 4/10. Net als Google maps krijgt de app een lage score in de weekend categorie. Hij scoort een puntje hoger omdat de huidige gps snelheid weergegeven wordt en omdat je aan kunt geven dat je op een motor rijd. Mocht je een tourtocht willen maken dan kun je beter een andere app gebruiken.

Flitsmeister

Flitsmeister is misschien een vreemde eend tusen dit lijstje maar ik gebruik het toch vrij vaak.

Flitsmeister is in eerste instantie bedoeld als achtergrond app. De app waarschuwt je als er flitspalen staan, wanneer je de trajectcontrole in rijd of wanneer je een mobiele flitser nadert.

Flitsmeister heeft mij de afgelopen jaren ongetwijfeld al honderden euro’s gescheeld.

Voordelen

  • Accurate flitsdata. Flitsmeister heeft ongelovelijk veel gebruikers. Het komt daarom bijna niet voor dat een flitser niet binnen enkele minuten gespot wordt. Hierdoor gaat je kans op bekeuringen serieus naar beneden.
  • Laat huidige snelheid zien. Handig als je exact wil weten wat je gps snelheid is.
  • Waarschuwingen voor file of wegafsluitingen. Wil je genieten van file rijden? Dan wordt je er met flitsmeister op voorbereid. Ook wegafsluitingen, gevaarlijke spoorwegovergangen of matrixborden worden aangegeven.
  • Direct nieuwe flitsers melden. Zie je een flitser dan kun je direct je medeweggebruikers helpen door hem aan te melden.
  • Navigatie op basis van Apple maps (ios) en op basis van mapbox op Android. De kaarten zijn goed en zien er mooi uit.
  • Automatisch starten. Vergeten de app op te starten? Flitsmeister start automatisch wanneer je gaat rijden.

Nadelen

  • Geen mooie routes. Flitsmeister navigatie is 100% gemaakt om van a naar b te komen. Hoe de route er uit ziet maakt flitsmeister niet uit.
  • Geen rondritten. Je kunt geen rondje rijden met flitsmeister. Wil je dat wel dan zul je simpelweg 2 of meer verschillende A>B routes moeten bepalen.
  • Geen mogelijkheid om snelwegen te vermijden. Bij Google maps heb je de mogelijkheid om snelwegen te vermijden. Dan rij je in elk geval nog op 80 wegen. Flitsmeister heeft deze optie niet.

Prijs

Gratis! Je krijgt wel wat reclame bij de gratis versie, voornamelijk op bepaalde plekken. Voor 8,99 kun je pro lid worden.

Je krijgt dan wat extra functies en de reclames worden verwijderd. Ook steun je flitsmeister, dat is natuurlijk misschien wel het belangrijkste.

Ik het zelf flitsmeister pro omdat ik het een geweldig bedrijf vind wat ik graag steun, niet omdat ik de extra features nodig heb.

Eind oordeel

Eindscore voor dagelijks gebruik: 7/10. Tsja, dit is een lastige. Als navigatie app is flitsmeister heel matig. Toch is het een app die ik altijd aan heb.

De app heeft mij bij dagelijks gebruik ongetwijfeld al honderden euro’s bespaard. Met enige regelmaat ben ik flink in de ankers gegaan om een boete te voorkomen, met dank aan flitsmeister.

Eindscore weekend gebruik: 7/10. Ook bij weekend gebruik is deze app onmisbaar. Op een lekker bochtig weggetje wil je nog wel eens iets over de snelheidslimiet gaan. In zulke gevallen kan flitsmeister je veel geld schelen.

Bikegpx

Bikegpx heb ik op deze lijst gezet omdat ik het veel gebruikte voordat ik mijn weekend ritjes in calimoto plande.

De app is eenvoudig, je kunt een gpx bestand inladen en vervolgens zien hoe je route loopt.

Het inladen van GPX bestanden is eenvoudig. Ik maak ze op routeyou, download ze vervolgens op de site van bikegpx en gebruik de barcode om de route te downloaden.

Als je op zoek bent naar een grotendeels gratis app om gpx bestanden in te laden en de navigatie niet hoeft te horen dan is dit een prima app.

Voordelen

  • Grotendeels gratis.
  • Prettige kaart.
  • Zelf bepalen wat je voor informatie op het scherm wil zien.
  • Simpele app.

Nadelen

  • Geen mogelijkheid om te navigeren naar de route.
  • Geen gesproken navigatie.
  • Geen flitsdata.
  • Geen mogelijkheid om routes te genereren in de app.

Eind oordeel

Eindscore voor dagelijks gebruik: 1/10. Voor dagelijks gebruik is de app onbruikbaar. Je kunt niet navigeren naar een bepaalde plek, ook tankstations zoeken is geen optie. Realtime verkeersdata kun je al helemaal vergeten 😉

Eindscore weekend gebruik: 7/10. Voor weekend gebruik is deze app prima. Als je gpx bestanden wil gebruike voor navigatie en geen gesproken navi nodig hebt heb je aan deze app meer dan voldoende.

Calimoto

Calimoto is er duidelijk een in de weekend categorie. De app is bedoelt om mooie rondritten te maken. De app genereert routes op basis van hoe bochtig een weg is.

De routes die gegenereerd worden zijn soms prachtig en soms redelijk. De app kijkt enkel naar hoe bochtig een weg is.

Er wordt niet gekeken naar hoe mooi het landschap is of wat voor gebied het eigenlijk over gaat. Zo wil het nog wel eens gebeuren dat je over een bochtig industrieterrein gestuurd wordt.

De app is prettig in gebruik, de vele routes die je kunt genereren verbazen je soms over het moois dat er in de buurt te beleven is. Je kunt de app ook gebruiken voor woon werk verkeer maar daar is hij duidelijk niet op geoptimaliseerd.

Voordelen

  • Routes en rondritten genereren. Dit is naar mijn weten de enige app waar je gratis een route kan genereren en dan vervolgens direct kan rijden met navigatie en al.
  • Routes opslaan. Ik heb een aantal routes van mijn werk naar huis via bochtige wegen opgeslagen. Als ik dan na mijn werk wat tijd over heb of als het lekker weer is pak ik een van deze vooraf ingestelde routes naar huis!
  • Gesproken navigatie. De gratis versie heeft gesproken navigatie maar die is wel engelstalig.
  • Offline kaarten. Zowel een voordeel als een nadeel. Offline kaarten is namelijk een premium functie. Het zit dus in de app maar het kost je 4,99 per week of 39,99 per jaar
  • Makkelijk te gebruiken. De app is eenvoudig, zit logisch in elkaar en is gemakkelijk te bedienen, ook met handschoenen.
  • GPS snelheid weergeven. Voor mij een groot pluspunt. Je kunt echter eenvoudig de snelheid wijzigen en op die plek bijvoorbeeld je aankomsttijd of het resterende aantal kilometers weergeven.
  • Routes maken op de computer, versturen naar de app. Briljant.

Nadelen

  • Verplicht een account aanmaken. Misschien ligt het aan mij maar ik vind het altijd prettig als je een app ook zonder account kunt gebruiken.
  • Flitsdata is een pro optie. De flitsdata in nederland komt enkel van de gebruikers van het platform en zal daarom dus wat te wensen over laten. Flitsmeister op de achtergrond laten draaien is een betere optie.
  • Offline kaarten zijn een pro optie. Dat is jammer maar wel logisch.
  • Engelstalig, ook de stem. Dat lijkt geen probleem maar straatnamen zijn werkelijk niet te verstaan.
  • De kaart is wat schokkerig. Hoewel de kaart zelf er fraai uit ziet schokt het beeld wanneer je aan het rijden bent. Niet hinderlijk maar wel lelijk.

Eind oordeel

Eindscore voor dagelijks gebruik: 6/10. Voor dagelijkse ritjes is de app niet bedoeld. Het kan wel, je kan simpelweg een punt op de kaart selecteren en de snelste route er heen kiezen.

De app zal dan geen rekening houden met files. Of het echt de snelste weg blijkt te zijn moet dus nog maar blijken.

Als je geen haast hebt en ergens heen moet kun je de app wel gebruiken, dan kun je er een bochtige route van laten maken.

Eindscore weekend gebruik: 9/10. Op de engelstalige gesproken navigatie na is de app geweldig. Flitsmeister op de achtergrond, route genereren en gaan!

Telefoon veilig bevestigen

Een goede navigatie app is natuurlijk eigenlijk stap 2. Stap 1 is een goede telefoonhouder voor het navigeren.

Batterij opgeladen houden

Als je gaat navigeren met je mobiel zul je merken dat je batterij snel leeg gaat. Navigeren is de meest energie intensieve taak die je je telefoon maar kan laten uitvoeren.

Navigeren kost veel stroom omdat je de GPS, Accelerometer en het scherm aan hebt staan. Vaak zelfs nog in combinatie met bluetooth om met je helm te verbinden. Dit zijn echte stroomvreters waardoor je telefoon al na een uurtje rijden leeg kan zijn.

Zorg er dus voor dat je je telefoon helemaal opgeladen hebt voor je vertrekt of dat je de telefoon kan opladen tijdens het rijden

Goede bevestiging

Naast de batterij die opgeladen moet worden moet je telefoon goed vast zitten. Als vlak oppervlak vangt je telefoon vrij veel wind. Als deze niet goed vast zit is het zomaar mogelijk dat je telefoon met 100km/h+ wegvliegt. Met alle gevolgen van dien.

Daarbij wil je liever een telefoonhouder die de trillingen wat dempt, een waar de telefoon dus niet direct op je stuur geschroeft zit.

Als je telefoon direct op je stuur vast zit kunnen de trillingen er voor zorgen dat onder andere je camera kapot gaat. Zeker camera’s met een optische beeldstabilisatie zijn gevoelig voor langdurige trillingen

Motor telefoonhouder

Ook ik ben lange tijd op zoek geweest naar een telefoonhouder die kan opladen, zonder geknoei met snoertjes en waarvan ik zeker weet dat mn telefoon netjes er in blijft zitten.

Omdat er in nederland niets te vinden was heb ik bij een fabrikant producten geimporteerd. Je kunt ze in de shop kopen.

De telefoonhouder met draadloze lader is geschikt voor alle telefoons die draadloos kunnen laden (met QI). De X grip houd de telefoon stevig vast. 200km/h is bij mij geen probleem.

Door de draadloze lader zit je nooit met snoertjes te knoeien, gewoon je telefoon er op en rijden maar! je hoeft je geen zorgen meer te maken over je batterij.

Meer tips zoals deze? Volg ons op instagram

We plaatsen regelmatig tips, tricks en tutorials op instagram, zowel in de stories als in posts. Daarbij kun je meedoen met onze win acties en kun je uiteraard al je motorgerelateerde vragen sturen.