Koel blijven op de motor tijdens warme dagen

Iedere zomer komt er een moment dat je op de motor zit en helemaal weg smelt. Veel motorrijders kiezen er op zulke momenten voor om simpelweg minder beschermende kleding aan te doen. Zelf ben ik groot voorstander van ATGATT (all the gear all the time) en heb ik dus geinvesteerd in goede zomerkleding

Zo verkoel je je tijdens een motor rit in de hitte

  1. Drink voldoende water
  2. Zorg voor textiele motorkleding met mesh lining
  3. Zet een zonnebril op zodat je met je helm open kunt rijden
  4. Verwijder het windscherm
  5. Draag lichte kleuren
  6. Draag een nat t-shirt onder je jas

Als je goede zomerkleding hebt is rijden in 25+ graden niet echt een probleem. Ook ben je ten alle tijden goed beschermd. Zeker op extreem warme dagen is het belangrijk om goede bescherming te hebben. Veel motorrijders rijden in de zomer net even wat harder om wat extra wind door de kleding te laten gaan.

Beste motorkleding voor warmer weer

Het beste wat je kunt doen om in de zomer koel te blijven is motorkleding aanschaffen die goed ventilleert. Zo zorg je er voor dat de warmte van je lichaam goed afgevoerd kan worden. Veel motorjassen hebben enkele ventillatie gaten die opengezet kunnen worden. Meestal twee aan de voorkant en een aan de achterkant.

Wanneer de temperatuur boven de 25 graden komt zijn deze jassen echter veel te warm. De lucht die door je jas heen gaat is niet voldoende om jezelf koel te houden.

Precies om deze reden zijn er motorjassen met een mesh buitenkant uitgevonden. Deze jassen worden ook wel doorwaai jassen genoemd.

Uiteraard zijn er ook broeken met deze functionaliteit beschikbaar. Deze heten doorwaai broeken. Het principe is hetzelfde.

Je hoofd heeft ook verkoeling nodig. Dit doe je niet door een helm op te zetten die minder bescherming geeft maar door een helm op te zetten die je hoofd beter koel kan houden door betere airflow.

Tot slot kun je nog last krijgen van extreem warme handen. Hiervoor zijn zomer handschoenen beschikbaar. Dit zijn handschoenen met geperforeerd leer waardoor er wederom veel lucht je handschoen in kan komen.

Mesh doorwaai motorjassen

Het grootste verschil op de motor ga je merken als je een doorwaai jas aanschaft. Je torso is het grootste gedeelte van je lichaam en heeft de meeste verkoeling nodig. Ook is door het grote oppervlak de verkoeling het best merkbaar.

Met een mesh jas zijn je armen, rug en borst in een keer niet meer extreem heet. Uiteraard voel je de warmte nog wel maar het broeierige gevoel van een normale motorjas zul je niet meer ervaren.

Wat doorwaai jassen betreft is er voor mij maar 1 echt goede optie. Dat is de Rev’it Eclipse. Om precies te zijn de witte (of zilver zoals revit het noemt) variant. Tot 35 graden is het met deze jas op de motor voor mij goed uit te houden.

De Rev’it Eclipse is een van de goedkoopste doorwaai jassen maar heeft wel voldoet wel aan alle veiligheidseisen. Er zitten protectoren op de schouders en ellebogen en optioneel kun je een back protector in de jas zetten.

De Eclipse heeft aan de voorkant, achterkant en op de armen gigantische mesh panelen waardoor bijna de hele jas geventilleerd is. De stukken waar valbescherming nodig is zijn voorzien van 600D polyester. Dit is slijtvast materiaal. Als je een schuiver maakt ben je dus goed beschermd.

De reden voor een lichte variant is simpel. Zwart wordt snel warm. Wit reflecteert een deel van de warmte en wordt daardoor niet zo warm. Als je in de volle zon voor het stoplicht staat te wachten zul je dus blij zijn dat je voor een lichte variant gegaan bent.

Koele zomerhandschoenen

Warme handen is ook heel vervelend. Handschoenen gaan aan je handen plakken en je handen zetten uit door de warmte waardoor ze strak in de handschoenen gaan zitten. Ook het aan en uit doen van handschoenen die te warm zijn is een drama. Zeker als de voering niet aan de handschoen vastgestikt zit.

Geperforeerde handschoenen kunnen de oplossing zijn. Zelf heb ik Rev’it Fly 3 handschoenen. Deze zijn gemaakt van geitenleer. Dit is dunner en sterker dan gewoon leer. Ze hebben harde knokkel protectie met zachter materiaal er onder. Je bent dus volledig beschermd. Op impact zones zit extra leer waardoor je een flink eind kunt glijden zonder dat je huid het asfalt raakt.

Online lees je dat je bijna niet door hebt dat je handschoenen aan hebt. Dat is niet echt waar. Vanaf 30+ graden worden ze warm, zeker als je de zwarte variant gekozen hebt en stil staat. Toch zijn ze een heel stuk prettiger dan mijn normale handschoenen. In mijn normale handschoenen heb ik al vanaf 20+ graden zweet handen.

Als je op de snelweg rijd merk je inderdaad dat er veel lucht door de handschoenen komt. Zo veel zelfs dat ik vrij koude handen had toen ik na een zomerdag met 24 graden in de avond langere stukken snelweg reed. Gelukkig kun je dan altijd nog de handvatverwarming aan doen.

Een bijkomend voordeel van de handschoenen is dat ze geschikt zijn voor een touch screen. Als je dus je navigatie wil doen op de motor dan kun je je handschoenen gewoon aan houden.

TIP: denk je dat de olive green handschoenen er ook wel goed uit zien? Denk dan nog eens na. Ik had ze gekocht en toen ik thuis kwam kreeg ik van mijn vriendin de mededeling dat ik er uit zag als de hulk. Ze had helemaal gelijk dus ik heb ze direct geruild voor een setje zwarte. Op de foto’s ziet olive green er wat bruiniger uit. In het echt zijn ze gewoon hulk groen.

Er bestaan ook mesh handschoenen. Deze heb ik zelf nooit geprobeerd omdat de Rev’it Fly 3 handschoenen meer dan koel genoeg zijn voor de Nederlandse zomers.

Motor zomerbroek

Ik wil graag een broek dragen die je op kantoor ook nog aan kan. De John Doe trophy is daarom voor mij de broek die ik draag. De broek heeft een volledige kevlar en coolmax liner. De broek zelf is van katoen gemaakt.

Al met al een heel volledige broek. De Coolmax liner zorgt er voor dat je comfortabel kunt rijden tot ongeveer 30 graden.

Ik heb de lichte variant. Zeker in de volle zon helpt dat enorm.

Wil je liever een echte zomer broek dan kun je een textiele doorwaaibroek aanschaffen. Deze broeken hebben wederom een mesh lining waardoor er voldoende lucht de broek in komt. Zo koel je tijdens hete dagen goed af door de rijwind.

De Rev’it Airwave 2 is mijn keuze voor een doorwaai motorbroek. Zeker als je veel in de zomer rijdt is het ideaal.

Zelf ben ik 1.87m lang en past een L mij goed. Mijn normale broekmaat is W32L36. Ik ben vrij dun dus de taille moet ik dan wel wat strakker trekken, gelukkig is deze instelbaar.

XL is prima voor als je iets boven de 1.80 bent en rond de 80 kg weegt.

M kies je als je een lengte maat nodig hebt van 32 of 34.

S is voor als je een lengte maat van 28 of 30 nodig hebt.

Ben je wat voller dan ga je een maat omhoog. De taille is instelbaar maar heeft natuurlijk een maximum.

Koele motorhelmen

Het koelst blijf je als je je helm open kan zetten. Het is dus handig om een zonnebril mee te nemen die je in de zomer op kunt zetten. Zo kun je je helm open zetten en hoef je je geen zorgen maken.

Een andere optie is een systeemhelm. Deze helmen hebben een kin gedeelte dat je omhoog kan schuiven. Dit is uiteraard minder veilig maar wel heel prettig als je bijvoorbeeld binnen de bebouwde kom aan het rijden bent.

Zelf heb ik mijn bell bullit die op normale dagen voldoet. Wanneer het warmer wordt zet ik echter de HJC helm van mijn vriendin op. Zij heeft de HJC V90 aangeschaft. Bij deze helm kan de kinnenbak die open kan. Zo krijg je frisse lucht op je gezicht.

Let er op bij motorhelmen dat je niet altijd mag rijden met de kinnenbak open. Sommige helmen zijn CE gekeurd met en zonder het kingedeelte. Andere helmen hebben dit niet. Je kunt dan dus het kingedeelte alleen omhoog doen als je stil staat.

Tips voor rijden in de zomer

Lichte kleding wordt minder warm dan donkere kleding. Zeker als je langzaam rijd of stilstaat. Als je zomerkleding gaat kopen dan is het dus raadzaam om lichte kleding te kopen

Drink voldoende water. Als je meer water drinkt, zeker ook voordat je gaat rijden dan zul je minder snel warm worden.

Mesh is je beste vriend. Alle kleding met mesh helpt. Hoe groter de panelen hoe beter. Mesh panelen geven je flinke verkoeling, zeker als je aan het rijden bent.

Zet een zonnebril op zodat je met je helm open kunt rijden. Er bestaan ook zonnebrillen die de wind, stof en zand tegenhouden.

Verwijder je windscherm om meer rijwind te krijgen. Het lijkt misschien alsof je nog wel wat rijwind hebt met je windscherm maar je zult versteld staan hoe lekker fris het motorrijden zonder scherm is.

Draag een nat tshirt. Hoewel dit misschien niet de meest praktische manier is om te verkoelen is het wel heel effectief. Als je een nat tshirt onder je jas draagt kun je jezelf ongeveer 2 uur koel houden.

Drink water tijdens het rijden. Meer water drinken houd je koeler. Je lichaam heeft namelijk meer vocht om te kunnen transpireren. Transpiratie zorgt er voor dat je kunt afkoelen.

Meer tips zoals deze? Volg ons op instagram

We plaatsen regelmatig tips, tricks en tutorials op instagram, zowel in de stories als in posts. Daarbij kun je meedoen met onze win acties en kun je uiteraard al je motorgerelateerde vragen sturen.