Wanneer je motor gaat rijden, zeker in een groep is het geweldig om met elkaar te kunnen communiceren. De meeste helmen hebben hier geen ingebouwd systeem voor, je zult dus iets moeten aanschaffen. De grote vraag blijft, wat koop je en waarom?
Bluetooth headsets voor motoren koop je tussen de 50 en 400 euro. Je koopt een bluetooth kastje, twee speakers en een microfoon. Let er op dat je een waterdicht exemplaar koopt.
Omdat de prijzen erg uiteen lopen zitten er ook flinke verschillen in de kwaliteit en bruikbaarheid van bluetooth communicatiesystemen die op je helm geschroefd kunnen worden. De verschillen lees je hier zodat jij na het lezen van dit artikel weet welke voor jou (of jullie) het meest geschikt is.
Waar let je op bij het kopen van een bluetooth motorheadset?
Prijs: Zoals eerder aangegeven kun je headsets van 50 euro tot ongeveer 400 euro kopen. De meeste headsets kosten zo’n 150 tot 250 euro. Headsets die speciaal voor een bepaald type helm geproduceerd worden zijn vaak iets duurder. Het voordeel is wel dat dit er prachtig uit ziet omdat het setje naadloos geintegreerd kan worden in de helm.

Wanneer je meerdere units wil aanschaffen kun je beter een dual pack kopen. Meestal is de prijs per stuk wat lager wanneer je er direct twee aanschaft. Als jij bijvoorbeeld met je partner wil gaan rijden en speciaal daar een headset voor koopt kun je maar beter wat besparen.
Kwaliteit: In principe zijn alle bluetooth headsets die meer dan 150 euro kosten prima. De bouwkwaliteit is vaak redelijk goed, kabels, speakers en microfoons zijn voor dit geld van redelijk goede kwaliteit en je mag verwachten dat de unit enkele jaren mee gaat.
Ga je voor een systeem dat erg goedkoop is dan kun je in veel gevallen alsnog een redelijk apparaat verwachten, je moet alleen wat meer geluk hebben dat je systeem heel blijft. Vaak hebben goedkopere systemen vreemde klachten waar je zelf niets aan kunt doen. Dat komt omdat de kwaliteitsstandaarden voor goedkopere systemen niet even hoog zijn. Het kan dus best dat je een prettig apparaat hebt waar je jaren mee door kunt. Het kan ook zijn dat je een apparaat koopt dat na enkele weken al niet meer functioneert.
Waterdicht. Wanneer je op de motor zit en een regenbui tegenkomt is je dag als je niet de juiste kleding draagt al redelijk verziekt. Als daar dan ook nog bij komt dat je communicatie systeem de geest heeft gegeven wordt het natuurlijk niet beter. Dat een bluetooth headset op de motor waterdicht is is wat ons betreft dan ook een must. Zelfs als je alleen met mooi weer rijd.

Accuduur. Let er op dat je een apparaat koopt dat een batterijduur heeft die past bij je rijstijl. Ga je bijvoorbeeld vaak een weekendje weg en zit je dan uren in het zadel? Koop dan een apparaat waar dit kan. Ook is het prettig om de batterij te kunnen checken. Goedkopere headsets hebben deze mogelijkheid vaak niet, je weet dan dus niet of je het zaakje moet opladen.
Radio. Een FM transmitter zorgt er voor dat je radio kunt luisteren. Uiteraard kun je ook muziek streamen vanaf je telefoon maar gewoon ouderwetse radio kan ook prettig zijn. Is dit een must voor je? Controleer dan of deze functie in het systeem aanwezig is.
3.5mm Jack. Wanneer je met een walkie talkie, ipod of ander extern apparaat wil gaan rijden is het noodzakelijk dat je een 3.5mm jack aansluiting hebt. Simpelweg een kabeltje dat je in de koptelefoon poort van een apparaat kan steken dus. Mocht je toevallig nog aan het lessen zijn dan is het ook heel prettig om deze aansluiting in je helm te hebben. Een walkie talkie wordt namelijk door de meeste rijscholen als communicatie middel gebruikt. Je hoeft dan niet een leen helm van de rijschool op te zetten maar kunt gewoon in je eigen helm lessen.
Pasvorm in je helm. Niet alle systemen passen in iedere helm. Het formaat van de speakers en het microfoontje is van belang.
Bij jet helmen of systeem helmen wil je altijd een microfoon die op een buigzaam stokje zit. Bij een integraal helm wil je liever een microfoon die aan een draadje zit zodat je hem zo dicht mogelijk bij je mond in de helm kan plakken.

Aantal mensen waarmee je wil communiceren. Veel bluetooth systemen kunnen enkel met 1 andere bluetooth ontvanger contact maken. Wil je dus met meer dan 1 persoon communiceren dan zul je een ander systeem moeten gebruiken.
Ook heb je veel systemen die gebruikt kunnen worden voor rijden met een passagier. De range van deze systemen is vaak zo’n 10 meter. Als je in een groep gaat rijden is dit niet voldoende. Je hebt dan een systeem nodig dat een bereik heeft van een paar honderd meter.
Wil je met meerdere personen communiceren dan is het handig om een standaard bluetooth systeem te hebben. Systemen met deze functie kunnen vaak met andere merken gekoppeld worden. Wanneer je meerdere systemen van hetzelfde merk aan elkaar knoopt zal de kwaliteit en range meestal beter worden.
Type headsets
Er ijn in principe 4 soorten headsets voor verschillende type rijders en met verschillende prijzen.
- Headsets voor het koppelen van je telefoon
- Headsets voor rijden met een passagier
- Headsets voor rijden met enkele personen
- Headsets voor rijden in grote groepen
Wanneer je enkel je telefoon wilt koppelen om bijvoorbeeld telefoongesprekken te kunnen opnemen en muziek te luisteren dan kun je een vrij goedkoop systeem kopen.
Wanneer je met een passagier wil kunnen communiceren heb je een bluetooth systeem nodig dat minimaal op korte afstand met een ander systeem kan koppelen. Deze systemen hebben vaak een bluetooth range van zo’n 10 meter
Wanneer je met enkele rijders wil communiceren (vaak maximaal 2 – 4 personen) dan kun je het best een bluetooth systeem kopen met een standaard bluetooth connectie. Deze systemen kunnen met vrijwel ieder ander systeem connecten.
Wanneer je met meer dan 4 rijders wil praten moet je een systeem hebben dat DMC (Dynamic Mesh Communication) heeft. Dit zorgt er voor dat je tot wel 15 systemen met elkaar kunt verbinden.
Populaire merken
Cardo
Cardo maakt een range van producten. Cardo is de uitvinder van bluetooth helm communicatie systemen en weet dus waar ze mee bezig zijn. Het merk heeft een flinke range van modellen beschikbaar.
Momenteel zijn er twee ranges beschikbaar. De Packtalk en de Freecom Range.
Cardo Packtalk:
De Packtalk Bold is het vlaggenschip van Cardo. Dit communicatie systeem kost 339,95 euro voor een enkele unit en 599,95 voor een set van 2 stuks.
- Verbind 2-15 rijders met elkaar
- Lange range. De claim is 1600 meter. In praktijk zul je ongeveer de helft hier van hebben.
- DMC & Bluetooth zodat je met ieder ander systeem kunt koppelen
- Automatisch volume, het systeem gaat harder als er meer omgevingsgeluid is.
- App om muziek, radio, intercom of telefoongesprekken te bedienen.
- 13 uur batterij duur
De Cardo Packtalk slim is een compactere variant voor sportiever gebruik. De range is wat kleiner en de packtalk slim past ook niet op iedere helm. De prijs is gelijk, mocht dit setje op je helm passen dan zou ik dezze aanraden in plaats van de bold.
Cardo Freecom:
Wil je iets minder uitgeven dan kom je uit bij de freecom serie. Er is een Freecom 4+, 2+ en 1+
Alle Freacom modellen hebben:
- Bluetooth verbinding mogelijkheid
- Mobiele App
- FM Radio
- Automatisch volume
- 13 uur batterij duur
De verschillen zitten voornamelijk in de prijs, het aantal andere apparaten wat je kunt verbinden en de kwaliteit van de speakers. Geen van deze modellen heeft het DMC Systeem waarmee je grote groepen aan elkaar kunt verbinden.
Freecom 4+ | Freecom 2+ | Freecom 1+ | |
Prijs | 249,95 | 169,95 | 139,95 |
Connecties | 1-4 rijders | 1-2 rijders | 1 rijder (passagier) |
Range | 1.2km | 0,8km | 10 meter |
Speaker | JBL 40mm HD | 40mm HD | 40mm |
Sena
Sena is jaren lang het populairste merk van bluetooth communicatie systemen geweest.
Sena heeft een 50, 30, 20 10 en 5 serie. Hoe hoger het getal, hoe duurder het apparaat en hoe meer functies er in het apparaat terug te vinden zijn.
50S en 50R zijn de topmodellen van Sena. Deze modellen hebben sena’s Mesh systeem wat vergelijkbaar is met het DMC systeem van Freecom. Deze headsets hebben ook een bluetooth 5.0 systeem. Dit is iets betrouwbaarder dan veel concurrenten. Beide varianten hebben “hallo siri” of “hey google” functionaliteit.
De 50R heeft drukknoppen waar de 50S met een grote draaiknop bediend kan worden.
30k: Wanneer je iets minder geld uit wil geven kun je voor de 30k gaan. Deze headset heeft nogsteeds het mesh communicatie systeem waardoor je met 16 andere motorrijders kunt verbinden. Het systeem is alleen de 1.0 versie in plaats van de 2.0 versie. De range zal hierdoor iets korter zijn. Ook heb je iets minder goede speakers maar je bespaart wel zo’n 80-120 euro afhankelijk van waar je je headset aanschaft.
20s: Een nog vriendelijker geprijsd apparaat is de Sena 20s. Hier lever je de mesh functionaliteit echter helemaal in. Via bluetooth kun je toch nog met 8 collega’s verbinden, helaas alleen met een geclaimde maximale range van 2000 meter. Met de Mesh systemen heb je een range van 8000 meter en kun je twee keer zoveel systemen met elkaar koppelen.
10s: met de 10s lever je in op maximale hoeveelheid koppelingen met andere systemen. Je kunt vier andere bluetooth systemen koppelen en hebt een range van 1600 meter. Ook voice commando’s als “hi siri” of “hey google” werken niet meer. De 10s is er in een aantal verschillende varianten. De 10u is bijvoorbeeld voor een aantal specifieke helmen geschikt, de 10 evo heeft een ingebouwde camera en de 10r is de goedkope variant met een bluetooth range van 900 meter.
De SF serie (SF4, SF2 en SF1) kunnen respectievelijk met 4, 2 of 1 andere helm gekoppeld worden en hebben 1200, 800 of 100 meter range. De sf1 is daarbij voornamelijk geschikt wanneer je met een passagier achterop of in de zijspan op pad gaat.
Aliexpress
Op Aliexpress, bol.com, amazon of ebay kun je verschillende bluetooth systemen bestellen.

BT-S2 Het meest populaire bluetooth communicatie systeem dat je uit china kunt bestellen is de BT-S2. Dit systeem heeft een aantal voordelen:
- Waterdicht
- Redelijke bluetooth range
- Mogelijkheid tot koppelen van meerdere rijders
- radio
- 2.5mm jack aansluiting
De BT-S2 is een redelijk communicatie systeem. Het werkt goed mits je een goed exemplaar krijgt. Er zijn verschillende verhalen online te vinden over motorrijders die het systeem kochten en na enkele weken een product hadden wat niet meer werkte.
De kwaliteit van de BT-S2 is wisselend. Heb je mazzel dan kun je voor weinig geld een systeem kopen dat tot 100km/h prima werkt, daar boven heb je wat teveel windruis.
Heb je pech dan heb je een systeem dat vlak nadat je het gemonteerd hebt kapot gaat. Garantie op dit apparaat is er niet of niet echt. Het is dus een gok die je kunt nemen.
BT-S3 is de vernieuwde variant van de BT-S2. Het verschil is voornamelijk cosmetisch. Er zit een andere microfoon en speaker aansluiting op het systeem. Ook is het bevestigingssysteem op de helm anders. Het grote voordeel is dat je de module van de helm af kunt klikken/ Bij de BT-S2 kan dat alleen wanneer je het klittenband gebruikt.
Goedkope Bluetooth systemen
Wanneer je niet teveel geld uit wil geven aan een bluetooth systeem zou ik de BT-S2 bestellen. De nieuwe 2020 variant heeft een usb-c aansluiting voor de microfoon, speakers en om op te laden. Het enige nadeel is dat je niet zeker weet wat de kwaliteit van de unit is die je besteld.

Zelf heb ik al een tijdje een BT-S2 en deze bevalt prima. Het oranje is niet mooi maar het apparaat werkt wel goed. Als ik 100/110km/h rijd heb en oordoppen in heb kan ik muziek en telefoongesprekken nog net horen. Veel harder dan dat en ik kan niet meer verstaan wat er gezegd wordt.
Ook als je met meer dan 1 andere rijder wil verbinden moet je wel even geduld hebben, zodra je het door hebt kun je maximaal 2 andere apparaten aan de BT-S2 koppelen.
Beste Bluetooth communicatie systeem
Naar mijn mening is een Cardo systeem op dit moment het best. De cardo Packtalk heeft een goed mesh systeem. Wanneer je met andere rijders wil koppelen die ook dit mesh systeem hebben dan kun je maximaal met 15 rijders in een groep koppelen.
De kwaliteit van een Cardo is hoger dan de kwaliteit van een chinees setje. De kans dat je een kapot systeem toegestuurd krijgt is klein. Als dat wel het geval is heb je gewoon garantie. Je betaald een stuk meer maar krijgt er een stukje zekerheid voor terug.
Tips voor het uitzoeken van een motor communicatiesysteem
- Zorg dat het type systeem bij je past. Sommige systemen zijn geschikt om te rijden met een passagier, sommige enkel om te koppelen aan je telefoon en met andere systemen kun je tot 15 rijders aan elkaar koppelen. Denk na over je behoeftes voordat je een systeem koopt.
- Kijk wat je vrienden/collega rijders hebben. Vaak heeft een groep rijders allemaal hetzelfde systeem. Dat maakt het koppelen makkelijker.
- Bepaal wat je uit wil geven. Als je een goedkoop systeem koopt is het belangrijk om te weten dat het stuk kan gaan.
Veelgestelde vragen over motorcommunicatiesystemen
Op dit moment is het beste communicatie systeem het vlaggenschip van cardo. Paring gaat makkelijker dan bij Sena en de bouwkwaliteit is bijzonder goed.
In veel gevallen wel. De meeste systemen hebben een universele bluetooth koppeling waarmee je zo’n beetje elk systeem aan elkaar kunt knopen. Wanneer je twee systemen van hetzelfde merk koppelt is het bereik vaak groter en de connectie stabieler.