Er is weinig hinderlijker dan een vizier dat beslaat. Meestal gebeurt dit binnen de bebouwde kom als je even stil staat. In de winter heb je het probleem nog sneller.
Een beslagen vizier krijg je als de temperatuur en het vochtgehalte binnen en buiten je helm anders zijn. Hierdoor condenseert de damp van je adem op de binnenkant van het vizier en wordt het zicht verhinderd.
Gelukkig is er een hoop wat je kunt doen aan een beslagen vizier. Na het lezen van dit artikel hoef jij je nooit meer zorgen te maken over condens in je helm.
Condensvorming in de helm
Condens vormt zich door temperatuursverschillen. Buiten is het een andere temperatuur (meestal kouder) dan binnen in je helm. Daarbij adem je uit in je helm wat voor een hoop vocht zorgt. Je vizier is koeler dan wat je uitademt, daardoor condenseert.

Dit wetende zijn er een aantal dingen die we kunnen doen om condensatie te voorkomen.
- Niet uitademen op het vizier, bijvoorbeeld door een masker in je helm te plaatsen
- Het vizier warm houden, bijvoorbeeld door een tweede vizier over je huidige vizier te plakken waarbij je de lucht er tussen als isolatie gebruikt
- Zorgen dat condensatie niet op het vizier plaats kan vinden, bijvoorbeeld door chemicalien aan te brengen op de binnenkant van het vizier of een pinlock te plaatsen
- Betere ventilatie in de helm, bijvoorbeeld door lucht gaten open te zetten
Sommige manieren werken beter dan andere manieren. Sommige tips die je online leest werken helemaal niet, bijvoorbeeld uitademen door je neus of een stuk tuinslang (je kunt deze tip daadwerkelijk online vinden…).
Pinlock vizier
Wil je echt nooit meer een beslagen vizier hebben? Schaf dan een Pinlock Vizier aan. Ik heb zelf in al mijn helmen waar een pinlock voor beschikbaar is zo’n vizier geplaatst. Ik ben er super enthousiast over en wil nooit meer anders.
Echt duur is het ook niet. Afhankelijk van je helm zal een pinlock tussen de 25 en 50 euro kosten.
Pinlock is een merknaam maar is net als luxaflex of ranja inmiddels de naam geworden van een hele categorie producten. Het pinlock systeem werkt door een extra vizier in je helm te plakken of te klemmen. Het pinlock vizier zorgt er voor dat er wat lucht tussen het vizier en het binnenvizier zit.
Lucht is een goede manier om voor isolatie te zorgen. Dit betekend dat je pinlock vizier wat in je helm geklemd zit dezelfde temperatuur heeft als de binnenkant van je helm. Een stuk warmer dus. Het buitenvizier heeft de temperatuur van de buitenlucht, veel kouder dus.
Normaliter blaas je uit op het koude vizier. Nu zit daar nog een pinlock vizier voor wat veel warmer is. Hierdoor stop je condensvorming.
Werking en installatie
Het pinlock systeem werkt door 2 pinnen in het vizier te schroeven. Tussen deze twee pinnen steek je het pinlock vizier. Als je het wil verwijderen kun je het gewoon er uit halen. Alleen de twee pinnetjes blijven dan zitten.
Voor en nadelen
Pinlock is het beste systeem om condens in de helm tegen te gaan. Het kan alleen niet in iedere helm gezet worden. Je moet van de fabrikant een vizier kopen waar de pinnetjes aanwezig zijn. Als de fabrikant geen dergelijk vizier beschikbaar heeft zul je een andere optie moeten kiezen.
Inplak vizier
Als jij een helm hebt waar geen pinlock voor beschikbaar is dan kun je toch een soortgelijk systeem in je helm aanbrengen, het is alleen wat permanenter.
Je komt dan uit bij inplak vizieren. Een inplak vizier doet precies hetzelfde als een pinlock systeem. Het zorgt er voor dat er een temperatuursverschil tussen den binnen en buitenkant van je vizier is, hierdoor zal condens zich niet snel vormen aan de binnenkant van je helm.
Een voordeel van inplak vizieren is dat de keuze wat betreft het formaat wat groter is. Omdat de vizieren niet specifiek voor een type helm gemaakt worden zijn er veel verschillende formaten beschikbaar van verschillende merken. Zo kun jij een pinlock uitkiezen die zo goed mogelijk in je helm past.
Voor mijn bell bullit wordt geen pinlock vizier gemaakt. Wel kan er een Raleri anti condens vizier in geplakt worden. Ik ben zelf voor de fotochromatische variant gegaan. Deze wordt als er buiten fel licht is automatisch donkerder.
Installatie
Als je een plakvizier in je helm zet is het belangrijk om eerst je helm goed schoon te maken van binnen. Je doet dit het beste met water en zeep. Vervolgens droog je je helm goed af en poets je dit na met een droge brillendoek.
Nadat je vizier helemaal schoon is kijk je waar in je vizier je de pinlock wil plaatsen. Let op dat als je je helm dicht doet het pinlock niet tussen de afdichting moet zitten, dit kan namelijk een fluitend geluid opleveren omdat je vizier niet meer goed afsluit
Meet goed uit of je je vizier helemaal in het midden plakt. Vervolgens trek je het beschermfolie van de plak kant af en positioneer je je pinlock. Je kunt je plakvizier voorzichtig op zijn plek brengen zonder deze aan te drukken. Het vizier blijft dan zitten maar kan nog geherpositioneerd worden.
Doe je vizier dicht en kijk of je plakvizier ook dan goed zit. Het is hinderlijk om tegen de lijmrand aan te kijken dus doe de helm op en kijk of je door het midden kijkt.
Als je tevreden bent met de positionering kan je je plakvizier vanuit het midden aandrukken. Binnen 24 uur kun je het plakvizier nog herpositioneren, daarna zit deze helemaal vast.
Chemicalien
Als je om wat voor reden ook geen inplak vizier of pinlock in je helm wil zetten dan kun je proberen je vizier vochtvrij te houden met chemische middeltjes.
Het idee is dat er een laagje op de binnenkant van je vizier zit waardoor vocht er niet op kan plakken.
Ik heb verschillende middelen geprobeerd maar zelden echt succes gehad. Tot een graad of 15 gaat het vaak redelijk maar daar onder is de bescherming tegen condens simpelweg niet voldoende. Zeker als het minder dan 15 graden is wil je graag met je vizier dicht rijden. De koude rijwind maakt het rijden met open vizier snel onaangenaam.
Middeltjes die je zou kunnen proberen zijn:
- Muck off anti fog
- Rainx anti fog
- Dun laagje afwasmiddel
- Insmeren met je eigen speeksel
Anti condens maskers
Wanneer je bovenstaande oplossingen allemaal bekeken hebt maar nog niets hebt gevonden wat je echt aan staat dan kun je een anti condens masker in je helm zetten. Respro heeft een “foggy mask” wat je in je helm met klitteband vast kan maken.
Het masker zit over je mond en neus waardoor je adem aan de onderkant je helm verlaat. Je ademt dus niet direct op je vizier. Het voordeel is dat je niets in je helm hoeft te plakken.
Tips om condens op je vizier tegen te gaan
Zorg dat je de luchtopeningen van je helm open hebt staan. Frisse lucht in je helm zorgt er voor dat je minder vocht in je helm hebt. Hierdoor beslaat je vizier minder snel
Doe je vizier open bij het stoplicht. Zo krijg je verse lucht in je helm waar minder vocht in zit. Daarbij is het veel gebruikelijker dat je helm bij het stoplicht beslaat dan wanneer je aan het rijden bent.
Zet tijdens het rijden het vizier een klein beetje open. Veel helmen hebben de mogelijkheid om een klein beetje open gezet te worden. Dit helpt enorm om condensvorming tegen te gaan.