Je eerste motor uitzoeken is een belangrijk moment in je carriere als motorrijder. Waarschijnlijk nog voordat jij met je motorrijbewijs bezig was heb je nagedacht over welk exemplaar je het liefst zou willen bezitten.
De beste beginnersmotoren zijn niet te zwaar, zowel wat gewicht alswel wat vermogen betreft. Neem een motor die niet meer dan 3.5x je eigen gewicht is. Kijk ook naar een motor dat je met je rijbewijs kunt rijden (A, A2 of A1). Let tot slot op de hoogte van het zadel.
Hoe mooi sommige motoren ook zijn, niet iedere motor is een beginnersmotor. Toch heb je wel veel keuze. Dus lees je goed in voor je gaat shoppen!
Inhoudsopgave
Eerste motor kiezen
Welke motor moet je voor gaan zodra je je rijbewijs gehaald hebt, dat is de grote vraag. Veel ervaren motorrijders hebben er een duidelijke mening over. Zelf ben ik onlangs met dezelfde vraag aan de slag gegaan. Op het moment van schrijven staat mijn stalen vriend voor de deur mij toe te lachen. Mij is het dus gelukt.
De eerste motor is erg afhankelijk van het type rijbewijs dat je gaat halen. Veel beginnende motorrijders halen eerst een A1 of A2 rijbewijs voordat ze een zwaar rijbewijs krijgen. Ook zijn er motorrijders die een A rijbewijs halen voor hun 24e. Zij krijgen dan een Code 80 en mogen ook niet op een zware motor rijden. Allemaal scenario’s waar je rekening mee moet houden tijdens het kopen van een motor. Bekijk dus eerst goed welke motor jij op dit moment mag rijden en welke motor je in de nabije toekomst mag rijden. Zo weet je meteen welke motoren er vast afvallen.

Rijbewijstype | Maximale vermogen | Hoe te halen? |
A | Onbeperkt | Vanaf 24 jaar |
A + code 80 | 35 kW/47 pk (Limiet vervalt na 2 jaar) | Vanaf 21 jaar |
A2 | 35 kW/47 pk | Vanaf 20 jaar |
A1 | 11 kW/15 pk | Vanaf 18 jaar |
Als je weet welk vermogen je motor mag hebben en welk vermogen je potentieel mag hebben weet je in welke categorie motoren je kunt shoppen. Een logische stap is om direct de zwaarste motor te kopen die je met je rijbewijs kunt halen.
In het geval van een A1 rijbewijs is dat inderdaad verstandig. Heel veel minder dan 11 kW en je kunt beter op je scooter een rondje gaan rijden. In het geval van een A2 of A rijbewijs hoeft een zo zwaar mogelijke motor niet perse de beste keuze te zijn.
Verder is het belangrijk om je af te vragen waar je de motor voor gaat gebruiken. Als jij de motor veel gaat gebruiken om van en naar je werk te komen dan wil je een heel andere motor dan wanneer je in het weekend zo nu en dan een ritje gaat maken.
Nieuw of tweedehands
Hoe prachtig een nieuwe motor ook is, het is niet een heel goed idee om een gloed nieuwe en super prijzige motor als eerste motor te kopen. Simpelweg omdat je op je eerste motor alles moet leren. Iedere motorrijder laat zijn motor een keer vallen, zeker motorrijders die net hun rijbewijs gehaald hebben. Het is veel vervelender om een nieuwe motor te laten vallen dan een tweedehands motor.
Een ander argument voor een tweedehands motor kopen is dat je nog moet uitzoeken welke motor jij uiteindelijk wil gaan rijden. Misschien denk je in eerste instantie wel dat een sport motor de juiste optie voor je is maar kom je er na een aantal weken achter dat een sport motor helemaal niet prettig is om langere afstanden mee te rijden.
Een tweedehands motor verkoop je makkelijk weer door als je er achter komt dat je toch iets anders wil. Als je een nieuwe motor gekocht hebt zul je er vrij veel geld op verliezen als je de motor vlot weer doorverkoopt.
Tot slot is het beter om te leren op een tweedehands motor omdat je je minder zorgen hoeft te maken over krassen of andere schade. Koop dus een motor waar al minimaal een kras in zit, zo hoef jij de eerste kras er niet in te maken 😉
Jong gebruikte, youngtimer of oldtimer motor kopen?
Als je gaat kijken naar tweedehands motoren dan heb je de keuze tussen jong gebruikte motoren van een paar jaar oud, youngtimers die onder de youngtimerregeling vallen of oldtimers. Al deze motoren hebben voordelen maar ook vaak flinke nadelen.
Een jong gebruikte motor is het duurst maar vaak ook het meest betrouwbaar. Veel motoren komen met 3-5 jaar fabrieksgarantie. BOVAG motorbedrijven geven altijd zes maanden garantie op tweedehands motoren.
Nieuwere motoren zijn over het algemeen betrouwbaarder dan oldtimers. Rubbers, kunststof en leidingen willen bij oudere motoren nog wel eens vergaan, zo kun je ongewenst stil komen te staan. Bij nieuwere motoren heb je daar geen last van.
Een youngtimer motor is een motor van meer dan 26 jaar oud. Voor deze motoren hoeft beduidend minder wegenbelasting betaald te worden omdat ze in het kwarttarief vallen. Je hoeft voor deze motoren dus slechts een derde van de wegenbelasting af te tikken. Het nadeel is dat je met de motor in december, januari en februari de weg niet op mag. Het scheelt echter dat dit de maanden zijn dat je toch liever niet op de motor zit.
Youngtimers zien er vaak wat ouderwets uit maar rijden nog vrij modern. Ook zijn dit de goedkoopste motoren. Een motor van voor 1995 kun je meestal voor minder dan 1500 euro kopen.
Oldtimer startersmotoren bestaan eigenlijk niet. Het is onverstandig om als eerste motor een oldtimer te kopen. Oldtimers zijn over het algemeen minder betrouwbaar, minder veilig en lastiger te berijden. Daarbij is het handig als je wat kennis van sleutelen hebt want je zal vrij vaak met je neus in het motorblok zitten om problemen te diagnostiseren.
Waarom zou je dan toch een oldtimer willen rijden? Om het gevoel. Een nieuwe motor is perfect maar heeft daardoor weinig karakter, je bouwt geen band op met een nieuwe motor zoals je dat met een oldtimer doet. Wil je dat wel? Dan is een oldtimer misschien wel een optie?
Wil je toch een oldtimer gaan rijden dan kun je het best een zo betrouwbaar mogelijk exemplaar kopen. Ga bijvoorbeeld voor een motor uit 1975-1980 . Je hebt dan alle voordelen van een oldtimer maar potentieel toch nog een betrouwbare motor. Op Autoscout24 kun je vrij veel suzuki’s vinden, yamaha xt500’s. zijn ook goed te vinden en er staan een hoop Honda CB’s te koop. Een Japanse motor uit de tijd is hoogstwaarschijnlijk een betere keuze dan een brit of een harley.
Type motor
Het type motor is belangrijk omdat het type goed aan moet sluiten bij je wensen. Motoren gaan eigenlijk van offroad naar sport naar comfort. Je kunt verder alles daar tussenin vinden.
Als je het dus leuk vind om je motor ook offroad te gebruiken dan kun je vaak beter meer richting een allroad motor of dirtbike gaan. Wil je graag meer comfort dan zoek je een cruiser of chopper. Iets sportiever rijgedrag? Ga dan voor een toursport of naked bike. Een supersport of sport motor kies je als je graag het circuit op wil gaan maar ook op de weg op je motor wil kunnen rijden.

+ Perfect offroad
– Meestal niet straatlegaal
Dirtbike
Een dirtbike is de meest offroad motor die je kunt krijgen. Echte dirtbikes kun je niet op de weg gebruiken. Er zijn echter wel dirtbikes die voor de weg gemaakt zijn. Deze hebben spiegels, verlichting en een kentekenplaat.

+ Prettige alleskunners
+ Onroad en offroad
– Erg zwaar
– Vaak veel vermogen
Allroad motor
Allroad motoren zijn vaak wat zwaardere motoren. Dit zijn motoren die zowel op de weg als in de modder prima presteren. Als het je eerste motor is kun je beter op zoek naar een wat lichtere variant zoals de Honda CRF Rally of bmw G310 GS

+ Super snel
+ Super wendbaar
– veel onderhoud nodig
– Slecht geschikt voor dagelijks gebruik
Super-Motard
Een supermotard is een sport motor op basis van een offroad motor. Deze motoren gaan meestal harder dan je zou willen voor een eerste motor. KTM maakt een 450 exc-r die met a2 rijbewijs te rijden is. Je kunt ook kijken naar een Yamaha YZF 450.

+ Prettige zithouding
+ Goede allround motor
+ Verkrijgbaar in veel varianten
– Niet super sportief
Toursport
Toursport motoren zijn de meest neutrale motoren. Ze zijn in tientallen varianten te krijgen. Dit is het meest populaire type motor omdat de zithouding prettig is, de motor zowel dagelijks als voor weekendritjes gebruikt kan worden en het type verkrijgbaar is in alle mogelijke motoriseringen. Ook heeft bijna ieder motormerk er een in zijn productlijn.

+ Snel
+ Sportief
+ Licht
– Teveel vermogen
– Onprettige zithouding
Naked
Naked bikes zijn redelijk sportieve motoren die wel nog voor het grootste gedeelte voor op de weg bedoeld zijn. De motoren zijn erg geschikt voor een weekend ritje maar door de voorovergebogen zithouding kun je er niet honderden kilometers mee op de snelweg rijden. Ook voor dagelijks verkeer zijn het niet de meest geschikte motoren

+ Geweldige wegligging
+ Snel
– Ongeschikt voor dagelijks gebruik
Sport
Sport motoren zijn straatlegale race motoren. Wil je met je motor racen op het cirquit dan moet je een sport motor kopen. De motoren zijn absoluut niet geschikt voor dagelijks gebruik. Een kort ritje in het weekend is ook nog wel te doen, een flinke rit van enkele uren wordt een vrij vervelend verhaal. Je hangt op je polsen wat na korte tijd best zwaar wordt.

+ Prachtig uiterlijk
– Meestal niet echt snel
– Meestal matige wegligging
Cafe-Racer
Cafe racers zijn vooral als je voor de looks gaat. De motoren zijn niet altijd de meest prettig rijdende motoren maar ze zien er wel grandioos uit… Ook kun je een cafe racer zelf bouwen. Zet op een oldtimer een lager stuurtje en zaag een deel van het achterspatbord af en je bent al een heel eind.

+ Prachtig uiterlijk
+ Betere wegligging dan caferacer
– Meestal niet echt snel
Retro classic
Motoren zoals de Triumph bonneville, Honda CB1100 of Yamaha SR400 zijn prachtige motoren omdat ze gebaseerd zijn op het origineel dat meestal uit de jaren 50,60 of 70 komt. Deze motoren kunnen redelijke startersmotoren zijn als je niet een te zware variant kiest. Kijk bijvoorbeeld eens naar een Suzuki TU250X, of als je wat zwaarders wil een Royal enfield interceptor.

+ Prettig voor lange afstanden
– Zwaar
– Log
Cruiser
Cruisers zijn een stuk langer dan de gemiddelde motor. Het zadel is ook lager en je zit meer achteruitgezakt. Ook hebben ze meestal vrij krachtige motoren zodat je prettig over de snelweg kan “cruisen”. Als eerste motor zijn ze minder geschikt door het hoge gewicht en gigantische vermogen.

+ Prettig voor lange afstanden
– Zwaar
– Log
Chopper
Een chopper is een subtype van de cruisers. Meestal hebben ze een wat langere voorvork en worden ze bereden door mensen die graag willen laten zien dat ze een toffe motor rijden. Wederom zijn deze motoren zwaar, krachtig en log, hierdoor is het niet het beste type startersmotor.

+ Snel, vooral in de stad
+ Wendbaar
– Niet super mooi…
Motor-scooter
Motor scooters wordt door motorrijders altijd een beetje op neergekeken. Dat is niet perse nodig. In de stad zijn het perfecte machines die je heel snel van a naar b brengen.
Zithoogte en zitpositie
Misschien nog wel belangrijker is of jij daadwerkelijk op de motor past. Niet alle motoren zijn even hoog. Ben jij 1,95m lang dan kun je misschien beter een allroad of tour motor kopen. Ben jij wat kleiner dan past een motorscooter misschien goed bij je.
Snelle motor als eerste motor?
De meningen verschillen over of je wel of niet een super snelle motor als eerste motor moet kopen. De een zegt dat. jedirect moet kopen wat je graag wil zodat je kunt wennen aan de snelheid van een motor, de ander zegt dat je beter kunt starten op een wat lichtere motor.
Ik denk dat het ligt aan waar je je zelf prettig bij voelt. Als je het idee hebt dat je gewoon verstandig met machines om kunt gaan, al een tijdje je autorijbewijs hebt en ook in de auto je goed kunt gedragen dan kun je misschien best een wat krachtigere motor kopen. Als je van jezelf weet dat je je motor waarschijnlijk op dag 1 zonder enige ervaring vol open trekt dan is het misschien een verstandig idee om een wat lichtere motor aan te schaffen.
Beste motoren per rijbewijscategorie
Wanneer je een licht of middelzwaar motorrijbewijs hebt is de keuze voor een motor beperkt. Je mag namelijk niet een te krachtige motor aanschaffen. Ook mag je motor maar een gelimiteerd vermogen hebben per kg gewicht.
Beste lichte beginnersmotoren (a1)
Met een A1 rijbewijs mag je maximaal 125cc en 11kw hebben. Ook mag het vermogen niet groter zijn dan 0,1kw per kg. Een motor van 11kW moet dus minimaal 110KG wegen.
Er zijn flink wat leuke motoren in deze categorie te vinden. Soms zijn het zwaardere motoren met een lichtere motor en soms zijn het brommers met een zwaarder motorblok.
A1 klassieke/retro beginners motor
Een van de merken die mijn voorkeur hebben is MASH. Zij maken retro/klassieke motoren van 125cc. De MASH Seventy Five 125 is mijn favoriet. Je ziet hm regelmatig als brommer rijden. Dan is het de Mash 50 of AGM Caferacer 50. De 125cc variant is eigenlijk hetzelfde apparaat en deelt veel onderdelen. Het blok, de achterbrug en een aantal andere onderdelen zijn echter steviger voor de 125cc variant.

A1 sport tour beginners motor
Een wat moderner ogende motor met een prettige zithouding is bijvoorbeeld de Yamaha YBR125. Wederom een een cilinder. Het is een A1 variant van de 250cc Yamaha YBR 250. De motor valt in de sport tour categorie. de Honda CB125F is een van de concurrenten van de machine.

Yamaha YBR125

Honda CB125F
A1 supersport beginners motor
Wil je echt een sportieve motor met een sportieve zithouding dan kun je bijvoorbeeld een Yamaha R-125 kopen. Een motor die in de Yamaha R familie valt. Het is de lichtste van het stel, zwaardere varianten zijn de r3, R6 en R1. Deze categorie motoren zijn echt bedoeld voor op het circuit. In deze categorie kun je ook gaan voor een Aprilia RS125, Derbi GPR Racing 125 of Honda CBR125R.




Mijn mening is echter dat de R-125 of een concurrent van deze motor niet echt de meest prettige beginnersmotor is. Als je een supersport motor wil gaan rijden, doe dat dan als je een zwaarder rijbewijs hebt. Als je de supersport prestaties uit een supersport motor haalt hou je eigenlijk alleen een motor over die onnodig oncomfortabel is. Motoren uit de A1 categorie zijn allemaal ongeveer even snel, ik zou dus voor meer comfort gaan.
A1 cross/tour motor
De KTM 125 Duke is een hele leuke sport/cross/tour motor. Hoewel de motor meer voor op de straat geschikt is (mede door de standaard straatbanden) heeft de motor wel de wendbaarheid en lichtvoetigheid van een cross motor. De motor is eigenlijk een super lichte supermotard.

Wil je meer de cross richting op dan heb je flink wat mogelijkheden. Bijvoorbeeld de Yamaha XT125R of x, Kawasaki KLX125 of Suzuki DR125SM. Welke je moet hebben is vooral afhankelijk van je lengte. Bij offroad motoren is de zithouding en pasvorm van je motor mogelijk nog belangrijker dan bij reguliere motoren.



A1 Comfortabele chopper/cruiser
Er zijn heel weinig opties voor chopper/cruisers in A1 varianten. Toch kan het best een leuke mogelijkheid zijn. Choppers zijn normaliter motoren die een motorinhoud hebben van meer dan 1 liter. 125cc is dus uitzonderlijk. In nederland zie je ze zelden maar de Hyosung Aquila 125S Bobber is een chopper die je met een A1 rijbewijs kan rijden. Leuk detail is dat het een tweecilinder is, dat klinkt net wat anders dan een 1 cilinder. Omdat het zadel vrij laag is kun je deze motor ook goed rijden als je wat kortere benen hebt.

Beste middelzware beginnersmotoren (a2 of A met code 80)
Het A2 rijbewijs zorgt er voor dat je al een stuk meer keuze hebt. Waar je bij het A1 rijbewijs nog keuze hebt uit iets meer dan 150 exemplaren kun je voor een A2 motor kiezen uit meer dan 500 exemplaren.
Omdat je niet vast zit aan een bepaalde motorinhoud kun je ook een zware motor kopen die teruggevoerd is naar 35kw. Je kunt dus je droom motor in veel gevallen gewoon aanschaffen en laten terugvoeren. Zodra je code 80 van je rijbewijs is of zodra je een A rijbewijs gehaald hebt kun je dan de begrenzing van je motor af laten halen. Zo hoef je geen nieuwe motor te kopen zodra je een zware motor mag rijden.
Het is minder verstandig om een motor met meer dan 750cc terug te laten schroeven naar 35kw. Motoren gaan als je het vermogen echt flink terug laat zetten namelijk veel minder prettig rijden. De helft van het vermogen er af gaat nog wel maar een motor van 150pk naar 35kw laten zetten zal er voor zorgen dat de motor niet prettig meer aanvoelt. De motor is namelijk in eerste instantie niet gemaakt voor zo weinig vermogen.

De mogelijkheden zijn dus redelijk eindeloos. Let er wel op dat je een vermogensuitdraai krijgt van het bedrijf dat je motor terug voert. Voor sommige verzekeringsmaatschappijen is dit voldoende. Andere verzekeringsmaatschappijen willen dat je de motor om laat keuren zodat de kentekenpapieren van de motor het nieuwe vermogen ook laten zien.
Beste zware beginnersmotoren
Welke zware motor geschikt is is heel lastig te zeggen. Het is uberhoupt de vraag of je wel een zware motor moet hebben als eerste motor. Persoonlijk ben ik voorstander van een motor die minder dan 50pk heeft maar ook minder dan 200kg weegt. Je gaat ongetwijfeld met je eerste motor een keer onderuit of je laat hm een keer vallen. Het is dan toch een stuk prettiger als je dat met een lichte motor op lagere snelheid doet.
Lichtere minder krachtige motoren zijn ook een stuk eenvoudiger te hanteren. Je gooit ze makkelijker een bocht in en hoeft je minder zorgen te maken over het immense vermogen.
Hoe hoog moet je motor zijn?
Als je op zoek gaat naar een beginners motor kijk dan eerst naar welke zadelhoogte geschikt is voor je. In onderstaande tabel kun je grofweg zien wat je binnenbeenlengte is bij je lengte. Let op dat dit nog wel wat kan afwijken. Vrouwen hebben vaak iets langere benen, mannen vaak iets kortere benen.
Lichaamslengte | Binnenbeenlengte |
159 cm | 72 cm |
162 cm | 74 cm |
165 cm | 76 cm |
168 cm | 77 cm |
171 cm | 79 cm |
174 cm | 81 cm |
177 cm | 82 cm |
180 cm | 84 cm |
184 cm | 86 cm |
187 cm | 88 cm |
190 cm | 91 cm |
194 cm | 93 cm |
196 cm | 94 cm |
Als je je binnenbeenlengte weet kun je een grove schatting maken met betrekking tot je zadelhoogte. Meestal wil je dat de zadelhoogte ongeveer 2-5 centimeter lager is dan je binnenbeenhoogte. Dan kun je namelijk met licht gebogen knieen op je motor zitten. een zadelhoogte die gelijk is aan je binnenbeenhoogte gaat vaak ook nog wel omdat je zadel iets inzakt als je er op gaat zitten. Als je zadel hoger is dan je binnenbeenlengte wordt het vaak vervelend. Je moet dan op je tenen gaan staan of voor het stoplicht schuin op je motor gaan zitten. Ook je motor achteruit rijden wordt een lastige exersitie.
Motor met hoog zadel
Als je wat langer bent zit je vaak beter op een Allroad motor. Deze motoren zijn van nature wat hoger omdat ze een grotere bodemvrijheid hebben. Ze staan dus wat hoger op hun poten. Cross motoren hebben om deze zelfde reden ook een hoger zadel.
De hoogste zadels vind je op KTM crossmotoren. De gehele serie ktm exc motoren hebben een zadel dat bijna een meter hoog is. Hetzelfde geld voor de wat BMW g450x. Deze crossmotoren zijn alleen slecht geschikt voor dagelijks gebruik.


Motoren die iets beter voor dagelijks gebruik zijn maar toch een hoog zadel hebben zijn bijvoorbeeld de Kawasaki KLR650 of de erg comfortabele maar zwaardere BMW R 1200 GS


Motor met laag zadel
Ben je wat kleiner dan pas je best op een cruiser of chopper. Ook kun je als je kleiner bent vaak beter een motor met wat minder vermogen kopen. Omdat deze motoren een kleiner motorblok hebben is de hele motor vaak wat kleiner.
Choppers met laag zadel
Eigenlijk alle Harley Davidsons zijn motoren waar je waarschijnlijk met je voeten de grond kan raken. Ook een Suzuki Intruder of kawasaki vn900 zijn motoren die erg laag zijn. De motoren zijn alleen ook erg zwaar. In deze categorie motoren is een gewicht van boven de 300kg meer regel dan uitzondering. Dat moet je natuurlijk maar net willen.



Retro motor met laag zadel
Klassieke retro motoren waar je naar kunt kijken zijn bijvoorbeeld een triumph bonneville T100 of Royal Enfield intruder
650. Deze motoren zijn rond de 200 kg en daarbij iets makkelijker handelbaar dan de gigantische choppers.

Triumph Bonneville T100

Royal Enfield intruder 650
Sport motor met laag zadel
Sportievere motoren zijn bijvoorbeeld de Ducati monster 696 of een Suzuki gsx650f maar ook Honda’s CB600F Hornet is een motor met een relatief laag zadel.



Beste motor voor beginners?
Ik denk dat het inmiddels duidelijk is dat er niet een eenduidig antwoord is op de vraag “wat is de beste motor voor beginners”. Het is afhankelijk van je bouw, je smaak, het rijbewijs dat je hebt en nog tientallen andere factoren.
Het beste is om naar een motorzaak te gaan en hier een dag voor uit te trekken. Je kijkt dan eerst wat de juiste zithoogte is. Vervolgens ga je kijken naar de verschillende type motoren die beschikbaar zijn. Als het goed is krijg je een redelijk idee van wat je wil. Vervolgens kun je gaan proefrijden op verschillende motoren.