Motor overschrijven en verzekeren zonder motorrijbewijs

Toen ik mijn motor kocht had ik nog geen motorrijbewijs. De eerste vraag die ik mijzelf stelde was: Kan ik mijn motor verzekeren zonder motorrijbewijs? Dit is namelijk in veel gevallen nodig als je de motor (door iemand die wel een rijbewijs heeft) naar je huis wil laten rijden.

Je kunt een motor bij veel verzekeraars gewoon verzekeren zonder (motor) rijbwijs. Je mag dan niet zelf rijden op de motor. Wel mag iemand anders op de motor rijden. Deze persoon is dan gewoon verzekerd.

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten als je nog geen (motor) rijbewijs hebt. Lees je dus even in voordat je je aankoop gaat maken.

Motor verzekering zonder (motor) rijbewijs?

Je kunt een motor verzekeren als je geen motorrijbewijs hebt. De motor hoeft zelfs nog niet eens overgeschreven te zijn op je naam. Het enige dat je nodig hebt om een motor te verzekeren is de meldcode en het kenteken. Deze code staat op het kentekenbewijs maar is ook op de motor te vinden. De meldcode is namelijk hetzelfde als de laatste vier cijfers van het framenummer.

Je moet de motor verzekeren zodra je de motor overgeschreven hebt. Je moet de motor eerst op naam hebben, daarna kun je pas een verzekering afsluiten.

Motor overschrijven zonder (motor) rijbewijs

Een rijbewijs is voor het overschrijven van een motor niet strict nodzakelijk. Wel moet je je bij het overschrijven kunnen identificeren.

Voor een motor moet je wel minimaal 18 jaar oud zijn. Je kunt dus alvast een motor aanschaffen als je nog bezig bent met je rijlessen.

Het overschrijven van een motor gaat enkel om de eigendomspapieren van eigenaar te laten wisselen. Dit staat los van het gebruik van de motor.

Zodra je je motor hebt overgeschreven moet je deze verzekeren.

Is verzekeren verplicht?

Wanneer je een motor koopt en niet schorst dan zul je altijd een verzekering moeten nemen. Of je nu op de motor gaat rijden of niet. Een motor hebben betekend een motor verzekeren.

Verzeker je je motor niet dan krijg je een boete voor onverzekerd rondrijden. Ook als je de motor helemaal niet gebruikt. Hier kun je niets aan doen. Je krijgt de boete ook als de motor binnen staat. Je kenteken hoeft namelijk niet gelezen te worden om de boete uit te schrijven. Een geautomatiseerd systeem checkt in het kentekenregister simpelweg welke motoren er wel geregistreerd staan maar geen verzekering hebben.

Motor schorsen

De enige optie om je motor niet te hoeven verzekeren is het schorsen van je motor. Een geschorste motor mag echter niet op de openbare weg staan. Zorg dus dat je motor binnen staat of op eigen terrein.

Veelgestelde vragen

Heb je een motorrijbewijs nodig voor het overschrijven van je motor?

Nee dat hoeft niet. Een ID kaart is voldoende. Wel moet je minimaal 18 jaar zijn en moet je de motor direct verzekeren als je deze overschrijft en niet schorst.

Heb je een rijbewijs nodig voor het overschrijven van je motor?

Nee je kunt al een motor aanschaffen als je nog bezig bent met je lessen. Zelfs als je geen auto of brommer rijbewijs hebt kun je gewoon met je ID kaart of paspoort een motor overschrijven mits je 18 bent.

Heb je een rijbewijs nodig voor het verzekeren van een motor?

Als je motor overgeschreven is kun je deze bij veel verzekeringsmaatschappijen gewoon verzekeren. Bel altijd even vooraf om te vragen of dit bij jouw favoriete verzekeraar ook mogelijk is. Je mag zonder geldig rijbewijs natuurlijk niet op de motor rijden. Iemand die wel een rijbewijs heeft mag als jij je motor verzekerd hebt wel op de motor rijden.

Moet je een motor die op je naam staat verzekeren als je geen rijbewijs hebt?

Ja, alle motoren die niet geschorst zijn moeten verzekerd zijn. Je krijgt een boete als je je motor niet verzekerd of schorst. Ook als je geen rijbewijs hebt en niet op de motor rond gaat rijden.

Meer tips zoals deze? Volg ons op instagram

We plaatsen regelmatig tips, tricks en tutorials op instagram, zowel in de stories als in posts. Daarbij kun je meedoen met onze win acties en kun je uiteraard al je motorgerelateerde vragen sturen. 

Allroad motor kiezen

Allroad motoren zijn geweldige machines die zowel op de weg als in slechter terrein goed werken. De vraag is alleen, welke moet je kopen? Allroad

Lees verder »