Een tweedehands motor kopen? Uiteraard wil je een idee krijgen van wat je koopt. Het is verstandig om bij een tweedehands motor een checklist bij de hand te hebben. Niet alleen omdat je dan weet wat je koopt maar ook omdat je misschien wat kunt afdingen als je problemen tegen komt.
Controleer bij het kopen van een motor sowieso de volgende punten:
- Kijk of alle electronica werkt
- Controleer de onderhoudsstaat. Bekijk banden, olie en remblokken
- Controleer cosmetisch. Kijk naar roest, krassen of schade van een ongeluk. Kijk of de motor recht is als je van achter langs de motor kijkt.
- Maak een proefrit en kijk of de motor soepel loopt en de versnellingsbak goed schakelt.
Er zijn tientallen punten die je idealiter zou willen controleren. Het is belangrijk om voordat je in alle enthousiasme een deal sluit te controleren wat je koopt.
Inhoudsopgave
Checklist tweedehands motor kopen
Motor aanschaffen stappenplan
- Controleer de advertentie
bij de aankoop van een tweedehands motor is controleren hoe de advertentie er uit ziet. Idealiter wil je een eerlijke advertentie waar uit blijkt waarom de motor weggedaan wordt, wat de staat van de motor is en wat eventuele mankementen zijn. Daarbij wil je duidelijke foto’s waarmee je het verhaal kunt controleren.
- Een afspraak maken.
Kijk of het verhaal van de advertentie klopt bij het verhaal dat je aan de telefoon te horen krijgt. Als er onduidelijkheden zijn over de advertentie dan is dit het moment om vragen te stellen. Vraag of hij de motor koud wil houden en dus niet wil starten voordat jij aan komt.
- Regel een verzekering voor de proefrit
Omdat je op een onbekende motor gaat rijden weet je nooit wat er kan gebeuren. De banden kunnen toch slechter zijn dan je dacht of de remmen kunnen iets minder aggressief zijn dan je in een nood situatie zou hopen. Je kunt een eigen risico verzekering motorhuur nemen. Dit dekt je ook tijdens proefritten. Mocht er onderweg iets gebeuren dan ben jij voor slechts 5,50 verzekerd.
- Op tijd en voorbereid op je afspraak komen.
Als een verkoper merkt dat jij oprecht geïnteresseerd bent dan zal hij ook meer zijn best doen. Kom met een trailer of neem een vriend mee zodat je de motor eventueel direct mee kan nemen als er een deal gesloten wordt.
- Visuele inspectie van de motor.
Controleer op:
– Krassen in de lak
– Roest op het frame, de uitlaat en in de tank
– Schade aan het frame van een eventuele val
– Oliedruppels onderaan het motorblok. Een klein beetje vettigheid hoeft geen probleem te zijn. Zeker als duidelijk te zien is dat de motor al een tijdje niet gelopen heeft. De regel is, hangen er druppels dan is er lekkage.
– Kijk hoe de motor gewassen is. Het is goed te doen om te kijken of de motor gewassen is voor de verkoop of dat de motor altijd netjes schoon gehouden is. Lastig te bereiken plekken zullen bij snel schoonmaken voor de foto’s en de verkoop overgeslagen worden - Start de motor.
Start de motor. Controleer of de motor koud is zoals je gevraagd hebt. Als je de motor gestart hebt luister dan naar het geluid dat de motor produceert. Je motor moet mooi rustig lopen en mag niet in toerental veranderen tijdens het stationair lopen. Kijk ook of er niet al te veel rook uit de uitlaat komt.
- Nu de motor draait kun je kijken of alle electronica goed werkt.
Check de volgende zaken:
– Voorlicht en achterlicht
– Dimlicht
– Knipperlichten
– Toeter
Sluit af door de motor met de start stop knop op het stuur uit te zetten, dan weet je meteen of deze ook werkt.
Zet nu de motor weer even op contact om te controleren of alle lampjes op het dashboard gaan branden die moeten gaan branden. Start de motor opnieuw en zet nu de motor in de eerste versnelling terwijl je de koppeling vast hebt. Zet de motor in de eerste versnelling en duw de side stand naar beneden. De motor hoort uit te vallen. - Bekijk de banden, velgen, wiellagers en de ketting.
Dit zijn belagrijke onderdelen. De ketting mag niet verroest zijn, evenals het tandwiel. De ketting mag je 1 cm naar boven kunnen drukken, niet veel meer.
De banden hebben een fabricage datum. Banden ouder dan 5 jaar beginnen twijfelachtig te worden. Kijk naar droogte scheuren. Na 5 jaar kunnen banden hard worden en moeten ze vervangen worden. Op de band heb je een DOT code staan. De code bestaat uit vier cijfers. De eerste twee cijfers zijn de productie week van de band. het derde en vierde cijfer zijn het jaar van de band. Bijvoorbeeld: een band van 2317 komt uit de 23e week van 2017. De band is dus in mei 2017 geproduceerd.
Voor de velgen kijk je simpelweg of de velg nog recht is en of deze geen beschadigingen, roest of deuken heeft.
De wiellagers controleer je door het band van voor naar achter en van zij naar zij te bewegen. Het wiel hoort geen beweging te hebben wanneer je er een beetje aan trekt. - Het controleren van de remmen
Begin met de remvloeistof. Is deze donker bruin, zoals cola dan is de remvloeistof veel te oud en moet deze vervangen worden. Knijp de rem helemaal in. Kun je deze tot het stuur inknijpen dan is er iets mis met het systeem.
Controleer ook de remklauw. Check of de remschijf in tact is en of deze niet te ver versleten is. Veel remschijven hebben slijtage indicatoren.
Check de voorrem maar ook de voetrem. Als je de rem ingedrukt houd moet je druk op kunnen bouwen. De druk mag niet wegvloeien als je de rem ingedrukt houdt. - Balhoofd lager controleren
Het balhoofdlager is het lager dat er voor zorgt dat je stuur makkelijk draait. Je kunt controleren of deze nog goed is door de motor op de bok te zetten en iemand achterop te laten leunen. Het voorwiel is nu van de grond. Draai met twee vingers het stuur zonder kracht te zetten. Voel je in de middenpositie iets vreemds (gekraak, weerstand of iets anders) dan heb je best kans dat het balhoofdlager versleten is. Dat is een redelijke klus om te vervangen.
- Vering
Ga op de motor zitten en haal deze van de bok. Knijp je voor rem in en druk de motor een paar keer goed in de vering. Controleer of de voorvork mooi naar beneden gaat zonder haperingen. De vering mag niet nadeinen.
Zet de motor weer op de standaard en controleer of er geen vettigheid op de voorvork zit. Er mag op de vorken ook geen roest zitten, dit gaat namelijk voor lekkage zorgen. - Controleer sleutels
Kijk of alle sleutels passen op alle sloten. Het contactslot, buddyseat en de tankdop moeten natuurlijk allemaal bruikbaar zijn.
- Kijk voor potentiele eerdere valschade
Valschade ontdekken is lastig, zeker als er een goede reparatie is uitgevoerd. Wat je kunt doen is kijken of de voetsteunen, handvatten en de koppelingshendel & remhendel nog in goede staat zijn. Dit zijn meestal de delen waar een motor op valt dus valschade is daar goed te zien. Controleer ook alle kappen op scheuren en kijk of alles netjes uitlijnt. Er mag niet teveel verschil zitten in de ruimte tussen kappen.
Als iemand aftermarket voetstepjes en handvatten op zijn motor heeft en de rest van de motor nog origineel is dan heb je een grote kans dat de motor een keer gevallen is. - Maak een proefrit
Nu je alles gecontroleerd hebt maak je een proefrit. Start de motor opnieuw. Je gebruikt de elektrische start inmiddels voor de derde keer. Een goede accu moet dit aankunnen. Slaat de motor lastig aan dan kan de accu op zijn eind zijn.
Let tijdens de proefrit op het aangrijpingspunt van de koppeling. Deze moet ergens in het midden zitten, niet helemaal op het begin van de koppeling of helemaal op het eind.
Kijk ook bij het remmen of de motor niet gaat trillen of naar een kant trekt. Controleer zowel de voor als de achter rem.
De motor moet soepel trekken, ook vanuit lagere toeren. Als de motor warm is kun je vanuit 3000 toeren de motor wat verder door trekken. De motor moet niet inhouden of schokken.
Rij ook een stukje op de snelweg. Kijk of de motor goed rijd, niet vreemd trilt en geen bijzondere bijgeluiden maakt.
Zet tijdens je rit de motor even stil op een parkeerplaats. Laat de motor een paar minuten stationair draien en geef dan een dot gas. Er mag geen blauwe rook uit de uitlaat komen als de motor warm gereden is. - Maak een deal
Als je na de proefrit de motor wil aanschaffen is het handig om een lijstje te hebben met zaken die mis zijn met de motor. Wees redelijk. 10% tot maximaal 20% afdingen kan als er mankementen zijn die de adverteerder niet genoemd heeft. De helft van de vraagprijs bieden is onbeleefd en zal hoogstwaarschijnlijk niet in een deal resulteren.
- Motor overschrijven
Als je je motor bij een dealer koopt kan hij de motor meestal ter plekke overschrijven. Je kunt simpelweg naar een postkantoor gaan en de motor daar overschrijven. Je hebt hier het kentekenbewijs voor nodig, een rijbewijs van degene die de motor op naam krijgt en het tenaamstellingsbewijs.
Je kunt de motor ook online overschrijven. Je hebt dan een DigiD nodig, een smartphone met NFC lezer en een paspoort of rijbewijs. De overschrijvingskosten zijn hetzelfde. - Motor verzekeren
Nu de motor overgeschreven is moet je deze verzekeren. Zelf heb ik mijn motor bij de ANWB verzekerd en heb ik ook direct een ANWB lidmaatschap gekozen. Ik rij een oldtimer dus is het prettig om pech service te hebben.
- Motor naar huis rijden
Nu de motor van jouw is is het tijd om deze thuis te brengen. Je kunt de motor natuurlijk op een trailer zetten maar je kunt er ook mee naar huis rijden. Let op dat dit alleen mag als je een verzekering hebt die direct in gaat. Heb je de motor geschorst dan kun je niet naar huis rijden.
Zorg dat je iemand mee hebt die met de auto bij je in de buurt blijft. Mocht er iets gebeuren of mocht de motor ineens problemen krijgen dan heb je in elk geval hulp van iemand die je kent.
Vergeet niet om je motor na de aanschaf even te tanken. De meeste motoren worden (zeker bij particuliere verkopen) niet afgetankt voor het verkopen.
De juiste tweedehands motor kiezen
Wanneer je markplaats afstruind zul je tientallen verschillende merken en modellen tegen komen. Welke motor voor jouw het meest geschikt is is erg afhankelijk van je lengte, ervaring op de motor en het gebruik van de motor. Benieuwd hoe je de juiste keuze maakt? Bekijk onze ultieme motorgids waarin uitgelegd wordt waar je op moet letten bij het uitzoeken van de juiste motor.
Aankoopkeuring uit laten voeren
Weet je niet helemaal zeker of je de juiste aankoop aan het doen bent dan kun je altijd aan de verkopende partij vragen of zij het goed vinden dat jij een aankoopkeuring doet. Een aankoopkeuring duurt meestal een paar uur. Maak vooraf een afspraak zodat je op de dag van je proefrit terecht kan.
Tijdens een aankoopkeuring wordt door een professional gekeken naar mogelijke mankementen. Je krijgt een rapport mee waar alle mankementen opgesomd zijn. Ook krijg je vaak een kosten indicatie voor reparatie van de mankementen. Zo weet jij wat je kwijt bent om je motor in tip top conditie te krijgen.
Een aankoopkeuring is geen garantie dat je motor goed is. Motorisch kan er nog wat aan de hand zijn. Het is wel een zekerheid dat je in elk geval geen kat in de zak koopt.
Een expert meenemen
Heb je zelf niet zoveel verstand van motoren dan kun je beter iemand meenemen die dat wel heeft. Ik heb zelf veel verstand van auto’s maar kocht mijn motor toen ik nog geen rijbewijs had. Daarom nam ik een vriend mee die al jaren motor ervaring heeft en duizenden kilometers gereden heeft.
Kijk of je iemand in je netwerk hebt die zelf motorreparaties uitvoert of zelfs een motor gerestaureerd heeft. Iemand die een motorfiets een keer uit elkaar gehad heeft weet veel beter wat er allemaal mis kan zijn.
Veelgestelde vragen motor aankoop
Nee dat hoeft natuurlijk niet. Zelf kocht ik mijn motor wetende dat er wat dingen aan gedaan moesten worden. Als je dit vooraf weet dan is het een keuze die je maakt. Als je er achteraf achter komt dan is het vervelender.
Slecht onderhoud is een van de belangrijkste controle punten. Kijk of alle vloeistoffen goed zijn. Of er onderhoudshistorie aanwezig is en of er fatsoenlijke banden onder zitten. Dit zijn tekenen van goed onderhoud.
Gebruik een checklist en kijk youtube filmpjes als je de checklist niet begrijpt. Je kunt ook iemand meenemen bij een proefrit die wel verstand van motoren heeft of een aankoopkeuring laten doen.